Digital husplanlegging

Slik tegner du huset online

Andreas Johnsen trenger ikke ergre seg over at sofaen ikke passer inn eller at parketten ikke ble som han trodde. Han så resultatet online først.

TEGNET SELV: Andreas Johnsen brukte RoomSketcher da han tegnet stuen i sitt nye hjem.
TEGNET SELV: Andreas Johnsen brukte RoomSketcher da han tegnet stuen i sitt nye hjem. Foto: FOTO: Andreas Johnsen
Sist oppdatert

Hvilken farge bør du velge på veggene? Hvordan skal du møblere? Hvor skal den nye veggen settes opp? Nå kan du prøve deg frem i ro og mak på PC-en før du bestemmer deg.

- Det finnes etter hvert veldig mange digitale verktøy til hjelp for å planlegge interiør og bygninger, både i privat sammenheng og i den profesjonelle bransjen, sier Jarle M. Fotland, førsteamanuensis og studieleder ved bachelor i interiør ved Norges Kreative Høyskole (NKH).

Andreas Johnsen brukte det norskutviklede programmet RoomSketcher når han skulle bestemme hvordan sitt nye hjem i Asker skulle se ut innvendig. Han startet med å lage drømmeplantegningene sine i programmet.

- Vi satt bare og lekte. Da vi tok tegningene med til en arkitekt, hadde hun ikke så mye å ta oss på, siden alt var så nøye gjennomtenkt med visualisering på forhånd, sier sivilingeniøren, som ønsket å ha litt ekstra kontroll på byggeprosjektet.

3D-tegninger

De største fordelene mener han, er at han kan få tegningene i 3D og at man kan putte inn helt eksakte mål.

- Hvis det bare hadde vært cirka-mål, hadde det ikke vært noen vits. Det er veldig nyttig å vite at veggen som bygges skulle være seks meter lang. Jeg kunne se hvordan det ville bli med en bestemt type sofa, og at vi kunne få plass til å dytte inn en lampe. Det er så ekstremt mange valg å ta når man bygger hus. Har man gjort grundig forarbeid, får man mye igjen for det, sier han

Johnsen brukte RoomSketcher til å planlegge romstørrelse, plassering av møbler, vinduer og halvveggen i stuen. Han tok også med bilder fra programmet når han skulle velge lamper, parkett og stereoanlegg.

- Det er alltid nyttig å vise så godt som mulig hvordan huset er, sier han.

DRA OG SLIPP: Flytt rundt på møblene, eller prøv nye møbler. RoomSketcher er et norskutviklet online tegneverktøy som gjør det mulig å tegne drømmehjemmet ditt med bare et par klikk, enten du skal pusse opp eller flytte.
DRA OG SLIPP: Flytt rundt på møblene, eller prøv nye møbler. RoomSketcher er et norskutviklet online tegneverktøy som gjør det mulig å tegne drømmehjemmet ditt med bare et par klikk, enten du skal pusse opp eller flytte. Foto: Illustrasjon: RoomSketcher
3D-VISNING: Med RoomSketchers 3D-visning kan du gå rundt i rommene og se om innredningen blir slik du ønsker.
3D-VISNING: Med RoomSketchers 3D-visning kan du gå rundt i rommene og se om innredningen blir slik du ønsker. Foto: Illustrasjon: RoomSketcher
STUEN: Andreas Johnsen brukte et digitalt tegneprogram for å planlegge romstørrelse, plassering av møbler, vinduer og halvveggen i stuen.
STUEN: Andreas Johnsen brukte et digitalt tegneprogram for å planlegge romstørrelse, plassering av møbler, vinduer og halvveggen i stuen. Foto: FOTO: Andreas Johnsen
KJØKKEN: Siden Andreas Johnsen og kona hadde tegnet et forslag i RoomSketcher, trengte de minimalt med hjelp til praktiske detaljer av en arkitekt etterpå.
KJØKKEN: Siden Andreas Johnsen og kona hadde tegnet et forslag i RoomSketcher, trengte de minimalt med hjelp til praktiske detaljer av en arkitekt etterpå. Foto: FOTO: Andreas Johnsen

Tegn hjemmet

RoomSketcher ble opprettet da en som jobbet med undervannsvisualisering i 3D ønsket å visualisere boligen sin og lette etter et enkelt, brukervennlig verktøy.

- Men det fantes ikke, og da ble ideen til RoomSketcher født, sier Ann Kathrin Heggdal, Online Success Manager i RoomSketcher.

Ta et bilde av kjøkkenet, og se hvordan det blir hvis du endrer fargene på skapfrontene, se om drømmesofaen eller den gamle sengen vil få plass, sett inn en trapp, riv en vegg, eller flytt rundt på møbler med "dra-og-slipp"- teknologi. I gratisversjonen kan man tegne opp plantegningen sin, velge mellom over 5000 produkter og materialer - alt fra IKEA til møbelklassikere - og ta «snapshots» 3D bilder. Hvis man oppgraderer til VIP-versjonen, kan man kan også «gå» rundt i plantegningen i en 3D-visning, omtrent som et dataspill.

- Visjonen vår er at det skal være enkelt og gøy for alle å tegne og visualisere sitt drømmehjem, sier Heggdal.

Floorplanner er en lignende, engelskspråklig verktøy for å omskape hagen, hjemmet eller kontoret. Ikea har laget en såkalt "home planner" for kjøkkenet, og HTH har også lansert et tegneprogram der du kan designe ditt eget kjøkken, og skrive ut tegningen sammen med en liste over alle elementene som inngår.

På interiørstudiet ved NKH bruker elevene kompleks og dyr programvare som egner seg profesjonelt.

- For eksempel ArchiCad, Artlantis og Adobe-pakken, sier førsteamanuensis Fotland.

Han vil imidlertid anbefale SketchUp til "hvermansen".

- Det er et veldig godt og brukervennlig 3D-tegneverktøy. Det er lett å komme igang og lett å bruke. I tillegg finnes mange undervisningsvideoer som viser hvordan du skal gjøre det, sier han.

SketchUp har både en gratis versjon for alle, men også en profesjonell versjon.

Mal uten maling

MALEVALG: Nå kan du se hvordan hele veggen ser ut i fargen du ønsker, uten å male.
MALEVALG: Nå kan du se hvordan hele veggen ser ut i fargen du ønsker, uten å male. Foto: Foto: Thinkstockphotos

Jotun har lansert en fargevelger, som lar deg se resultatet av å male huset - før du maler. Tjenesten kan brukes på både utvendig og innvendig, du bare laster opp bilde av huset eller rommet du vil male, så kan du prøve ut hvordan det blir med grønt, grått, eller kanskje rosa? Ifølge Jotun selv skal fargegjengivelsen være svært realistisk.

Evie Gåsholdt, markedsdirektør i Jotun sier at selskapet ønsker å være mest mulig tilgjengelig digitalt, og påpeker at de også gir mange hundre fargeråd hver uke via Facebook.

- Vi ser at flere og flere henter inn informasjon på nettet, at de liker å sitte hjemme og planlegge og se ulike løsninger visuelt. Hvis man i tillegg kan laste opp egne bilder og se ulike fargekombinasjoner, kan man planlegge hjemmefra i ro og mak, sier hun.

Andre eksempler på fargevelgere på nettet er Sherwin-Williams og Benjamin Moore.

Gaasholt tror mange vil oppleve verktøyene som er produsert i USA - som de fleste er - som noe fremmede.

- De har gjerne litt andre farger og annen byggestil, det blir ikke nødvendigvis så relevant for skandinavere, sier hun.

Rørleggerkjeden Comfort har lansert et tegneprogram for baderommet, hvor du ut fra mål og form på rommet kan planlegge blant annet hvor vinduer, dører vaskeservant, badekar og speil skal stå, og hva slags vegger du skal ha.

Husbygging

Svenske movehome lar deg bygge opp ditt eget hus på nettet: Du velger blant 22 ulike ferdighus og kan "börja bygga online".

VALG: Hvilken farge skal veggene ha? Hvor skal møblene stå?
VALG: Hvilken farge skal veggene ha? Hvor skal møblene stå? Foto: Foto: David Sacks/Thinkstockphotos

Da kan du se hvordan huset blir med henholdsvis pulttak (med fall til bare én side) eller sadeltak (med fall til to sider) - og vil du ha rødt, grått eller svart?

Hvilken farge vil du ha på det utvendige panelet, hva slags takrenne vil du ha? Og hva med vinduer og vinduskarmer? Skal ytterdøren være blå eller rød?

Også innvendig kan du se hvordan kjøkkenet blir med ulike fonter og benkeplater og i forskjellige farger, samt med rustfrie eller hvite hvitevarer.

Du kan holde oversikt over prisøkningen ettersom du velger. For sikkerhets skyld understrekes det at valgene påvirker hvilken pris du ender opp med.

Les også:

- Gikk lei den lyse trenden

- Hvordan skape drømmehjemmet av et slitent oppussingsobjekt?

- Sjekk ut disse oppussingstipsene

Denne saken ble første gang publisert 16/02 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også