Smarte løsninger for kildesortering

Slik sorterer du søpla

Sortering av søppel er ikke det stiligste vi gjør i hjemmet. Men kanskje disse løsningene kan gjøre det litt kulere?

SORTERE SØPPEL: Finner man et godt og velfungerende system er det ikke så vanskelig å sortere søpla.
SORTERE SØPPEL: Finner man et godt og velfungerende system er det ikke så vanskelig å sortere søpla. Foto: FOTO: Mats Ekdahl/Ikea
Publisert Oppdatert

Sortering av søppel er noe de fleste nå må forholde seg til, enten de liker det eller ikke. Plassmangel på kjøkkenet kan føre til dårlige systemer og mye rot, og mange sliter med å finne plass til kildesorteringsdunker.

Heldigvis har utviklingen på dette eksplodert seg de siste årene, og det finnes i dag flere funksjonelle og estetiske kildesorteringsløsninger.

Integrerte systemer

Skal du sette inn nytt kjøkken er det lurt å tenke på et system for håndtering av søppel på et tidlig tidspunkt.

Med litt planlegging behøver det ikke å ta så mye mer plass enn en vanlig avfallsdunk ville gjort. Mange kjøkkenleverandører leverer dessuten tilpassede løsninger med sine kjøkken.

- Systemer som er utviklet til bruk i våre skuffer, leveres ferdig montert i seksjonen fra fabrikken. Vi kan derfor ikke garantere at systemet uten videre kan benyttes i skrog fra andre leverandører grunnet tilpasning av skinner samt seksjonsmål og frontboring. Imidlertid har vi søppelsystemer som er tilpasset bunnmontering som kan kjøpes løst, forklarer Silje Høivold Johnsen, Markedskoordinator i Strai kjøkken til klikk.no.

Gode løsninger

Ikea har mange gode løsninger for avfallshåndtering. Noen er integrert i kjøkkeninnredningen, andre kan man kjøpe separat.

INTEGRERT: Mange kjøkkenleverandører har integrerte kildesorteringssystemer. Det er ofte valgfritt hvilken løsning man ønsker. Strai kjøkken har ulike modeller som skal passe inn i den enkeltes kjøkkenløsning.
INTEGRERT: Mange kjøkkenleverandører har integrerte kildesorteringssystemer. Det er ofte valgfritt hvilken løsning man ønsker. Strai kjøkken har ulike modeller som skal passe inn i den enkeltes kjøkkenløsning. Foto: FOTO: Strai
OVERSIKTLIG: Plastkasser eller tøyposer kan plasseres i hyller på kontoret eller i boden. Markerer du plastkassene får du bedre oversikt.
OVERSIKTLIG: Plastkasser eller tøyposer kan plasseres i hyller på kontoret eller i boden. Markerer du plastkassene får du bedre oversikt. Foto: FOTO: Ikea
UNDER BENKEN: Et plassbesparende system under benken kan være smart i små boliger. Med dette systemet fra Ikea vippes beholderen ut fra benken.
UNDER BENKEN: Et plassbesparende system under benken kan være smart i små boliger. Med dette systemet fra Ikea vippes beholderen ut fra benken. Foto: FOTO: Ikea
SKUFFESYSTEM: beholdere i kjøkkenskuffen er en praktisk og velkjent metode.
SKUFFESYSTEM: beholdere i kjøkkenskuffen er en praktisk og velkjent metode. Foto: FOTO: Ikea
HENG OPP OG TREKK UT: Vegghengte hyller frigir gulvplass på kjøkkenet, og kan være lurt i små leiligheter. Beholdere under benken kan trekkes inn og ut ved behov.
HENG OPP OG TREKK UT: Vegghengte hyller frigir gulvplass på kjøkkenet, og kan være lurt i små leiligheter. Beholdere under benken kan trekkes inn og ut ved behov. Foto: FOTO: Ikea

Ulike løsninger

Når det gjelder kildesortering vil man helst at det skal ta så liten plass som mulig. Her er noen plassbesparende, effektive og kreative varianter.

Alt i ett system

HYLLESYSTEM: Det er mye som kan brukes til søppelhåndtering, om man bare tenker litt utenfor boksen. En vanlig hylle med kurer, som ellers ville blitt brukt til klær eller kontorrekvisita, kan gjøre jobben. Kul å se på er den jo også.
HYLLESYSTEM: Det er mye som kan brukes til søppelhåndtering, om man bare tenker litt utenfor boksen. En vanlig hylle med kurer, som ellers ville blitt brukt til klær eller kontorrekvisita, kan gjøre jobben. Kul å se på er den jo også. Foto: FOTO: Apartment Therapy
HENG PÅ VEGGEN: Mangler du gulvplass men har en ledig vegg kan du lage en dekorativ og vegghengt løsning.
HENG PÅ VEGGEN: Mangler du gulvplass men har en ledig vegg kan du lage en dekorativ og vegghengt løsning. Foto: FOTO: Apartment Therapy
MOBIL STASJON: Fleksibel og flyttbare stasjoner kan settes bort og hentes frem ved behov. Hyllene i høyden gir et plassbesparende og praktisk system.
MOBIL STASJON: Fleksibel og flyttbare stasjoner kan settes bort og hentes frem ved behov. Hyllene i høyden gir et plassbesparende og praktisk system. Foto: FOTO: Flicdesign.biz
MED POSER: Dette systemet fungerer ved at du henger plastposer på krokene langs rammen. På den måten vil posene være åpne slik at du enkelt kan sortere søpla. Med fire poser kan du ha en til papir, en til plast, en til mat og en til annet søppel.
MED POSER: Dette systemet fungerer ved at du henger plastposer på krokene langs rammen. På den måten vil posene være åpne slik at du enkelt kan sortere søpla. Med fire poser kan du ha en til papir, en til plast, en til mat og en til annet søppel. Foto: FOTO: Keetsa.com

Det finnes også alt-i-ett gjenvinningsstasjoner som lar deg organisere alt søppel på ett sted. Stasjonene kan lagre opp til tre ganger mer søppel enn en beholder i samme størrelse.

Med et enkelt trinn (strøm er ikke nødvendig), vil en mekanisk komprimator raskt og enkelt knuse aluminiumsbokser, 2-liters plastflasker, 12-24 gram plastdrikkeflasker og mer. Disse komprimerte elementer deretter slippes deretter ned i en stor beholder, som også har plass til sortering av glass, metall og annet. En egen papirbeholder med skilleark kan samle aviser og magasiner i opptil to uker.

Stasjonen har også et integrert elektronisk program som kan gi deg påminnelser om å tømme beholderne ukentlig eller månedlig, et eco-track system som viser deg hvor mye du faktisk har resirkulert og et system som kontrollerer lukt.

Integrert i benken

Smarte løsninger for håndtering av søppel kan du faktisk lage selv, om du er litt fingernem. Her har en hobbysnekker laget et effektivt løsning ved å lage hull i kjøkkenbenken fra Ikea.

SORTERINGSSYSTEM: Et smart system som hjelper deg å sortere søpla.
SORTERINGSSYSTEM: Et smart system som hjelper deg å sortere søpla. Foto: FOTO: Tevami.com

Kalendermetode

Yurko Gutsulyak har laget et system for håndtering av søppel basert på en kalendermetode. Systemet består av tolv ruller med 28, 30 eller 31 ruller som skal passe hver måned. Den er deretter delt inn i fire sett som skal passe de ulike årstidene.Påtrykte datoer skal hjelpe deg å holde orden.

Konseptet er en test av egenevaluering og en måte å få oversikt over hvor mye søppel du egentlig produserer hjemme.

HULL I BENKEN: Vil du ha et enkelt og tilgjengelig system kan lage hull i kjøkkenbenken.
HULL I BENKEN: Vil du ha et enkelt og tilgjengelig system kan lage hull i kjøkkenbenken. Foto: FOTO: ikeahackers.net

Hvor miljøvennlig det er med tanke på mengden søppelposer du bruker er jo et spørsmål. Men om du ser hvor lite søppel som faktisk går inn i posene, kan du det kanskje være enklere å justere vanene?

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Jo da, du kan få plass til en walk-in garderobe

Slik bor du smart på liten plass

KALENDER: Systemet har poser markert etter måned og dag.
KALENDER: Systemet har poser markert etter måned og dag. Foto: FOTO: Dornob.com
POSER FOR HVER DAG: Få en oversikt over hvor mye søppel du produserer.
POSER FOR HVER DAG: Få en oversikt over hvor mye søppel du produserer. Foto: FOTO: Dornob.com

- Han kommer til å bli mobbet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning