Rengjøring av fastbrente gryter

Slik rengjør du fastbrente gryter

Fastbrente matrester kan gjøre gryter riktig så vanskelig å få rene. Men det finnes enkle grep du kan ta.

IRRITERENDE: Fastbrente matrester kan gjøre gryter riktig så vanskelig å få rene. Men det finnes enkle grep du kan ta.
IRRITERENDE: Fastbrente matrester kan gjøre gryter riktig så vanskelig å få rene. Men det finnes enkle grep du kan ta. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

I disse travle juletider er det mange av oss som står timesvis og svetter over grytene. Og mange irriterer seg over svarte belegg med fastbrente matrester, som så altfor lett oppstår.

Det finnes faktisk noe du kan gjøre for å forhindre dette. Og skulle uhellet først være ute, er det enkle og effektive råd du kan følge.

Forebygg brente gryter

Daglig leder hos Gourmetkokkene.no, Jan Ivar Nykvist, forklarer til Bonytt.no at for å unngå brent grøtgryte er det smart å bruke teflonkjele.

Et annet tips han har er å legge en metallrist mellom kjelen og komfyren.

- Dette gjør at grøtkjelen ikke får direkte varme, og det er mindre sjanser for at den brenner seg.

Når uhellet først er ute

Sire Wigelius er daglig leder i Fagkokk. Han har følgende tips til alle oss som sliter med fastbrent grøt(eller andre matrester) i gryten.

- Du kan legge bløtleggingspulver (klær eller oppvaskmiddel) i kasserollen og koke opp og la det koke til grøten løsner, eventuelt la det stå over natten med bare vann og pulver i og vaske dagen etter.

Daglig leder i Abracadabramat, Eivind Seiness, supplerer med at det kan være lurt å bruke en grov gryteskrubb, etter du har latt gryten stått i bløt.

Bakepulvertrikset

Foto: FOTO: Øivind Lie

Nykvist hos Gourmetkokkene opplyser om et gammelt husmortips; bakepulvertrikset.

- Dekk bunnen på kjelen med bakepulver og hell på varmt vann så det dannes en tykk grøt. La virke i et par timer. Bakepulveret skal nå ha gjort jobben, så den brente grøten kan du lett vaske vekk.

Vi har tidligere testet denne metoden, og bakepulver viste seg å være svært effektivt til å få bukt med selv det verste belegget.

Les også:

Skal du pusse opp? Sjekk vår store inspirasjonsguide

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Skal bestikket opp eller ned i oppvaskmaskinen?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen