Gamle tannbørster

Slik gir du den gamle tannbørsten nytt liv

Ikke kast den gamle tannbørsten, bruk den til vanskelige rengjøringsjobber

IKKE KAST: Ikke kast den gamle tannbørsten i søpla. Den kan få et godt liv som rengjøringsverktøy.
IKKE KAST: Ikke kast den gamle tannbørsten i søpla. Den kan få et godt liv som rengjøringsverktøy.
Publisert Oppdatert

Tiden inn mot julaften er tid for forventning, men også for rengjøring, for de fleste i det minste. Det betyr frem med vaskemidler, enten de er innkjøpte eller egenproduserte.

Tradisjonelt var julerengjøringen av det omfattende slaget, men med årene har man kanskje gått lettere til verks og mulig også tatt noen snarveier.

Uansett kan det være hensiktsmessig å alliere seg med redskaper som gjør jobben enklest mulig, og da kan den gamle tannbørsten bli nyttig.

For den er ypperlig for å komme til på vanskelige plasser. Så om du har en tannbørste som nærmer seg pensjonsalder, gi den et nytt liv. Bruk den til å rengjøre i sprekker og åpninger hvor det er vanskelig å komme til med klut eller lignende.

Ifølge det danske nettstedet boilus.dk kan den gamle tannbørsten brukes til alt fra å rengjøre dekslet rundt lysbryteren til fjerning av kalk på flisfugene.

Vi har laget en liste med tips til hva du kan bruke tannbørsten til. Men den er på ingen måte uttømmende, så delta gjerne i kommentarfeltet med innspill til hva den gamle tannbørsten kan brukes til.

Rundt armaturet på badet

Her kan det samle seg mye rester fra ansiktsskylling og håndvask. Og det har en tendens til å samle seg mellom foten av armaturet og servanten.
Her er tannbørsten ypperlig. Spray med rengjøringsmiddel og skrubb deretter med tannbørsten. Avslutt med en fuktig klut.

Rengjøring av flisefuger

På veggene i dusjen vil det etter hvert samle seg kalkbelegg, og det vil også sette seg i fugene. Der kan det være vanskeligere å få rengjort, om man da ikke sender den gamle tannbørsten ut på tokt. Den passer ypperlig inn i fugene.
På forhånd kan man blant annet spraye med en løsning av eddik og oppvaskmiddel. Det løser opp kalk og skitt, og deretter er det bare å bruke tannbørsten og få det vekk.

Rundt koketoppen

Et annet sted hvor det lett samler seg skitt, er mellom koketoppen og kjøkkenbenken. Også her kan tannbørsten gjøre nytten. Kjør den frem og tilbake i overgangen mellom koketopp og kjøkkenbenk, tørk deretter med kjøkkenkluten.

Oppvaskkummen

På samme måte som med koketoppen, samler det seg også skitt mellom oppvaskkummen og kjøkkenbenken.
La sprekken mellom de to få ren runde med tannbørsten, så løsner det som eventuelt har samlet seg der.

Oppvaskmaskinen

I gummilistene i oppvaskmaskinen eller andre kroker og sprekker av oppvaskmaskinen samler det seg neppe de store mengdene skitt, men det kan likevel være fornuftig å ta en runde med tannbørsten.

Stekeovnen

Ett av de stedene det kanskje samler seg mest skitt på kjøkkenet, er inne i stekeovnen. Ut og og inn med pizzaer, bakevarer og andre ting etterlater seg matrester i kroker og sprekker. Tannbørsten er ypperlig til å fjerne det. Ettertørk med oppvaskklut, eller bruk støvsugeren på det som har havnet på gulvet.

Kjøkkenflisene

Et siste sted på kjøkkenet hvor det kan samle seg skitt som er vanskelig tilgjengelig, er der kjøkkenflisene slutter i oppvaskbenken. For selv om det ideelt sett skal være en tett silikonfuge der, vil det ikke være til å unngå at det samler seg skitt der.
Igjen vil den gamle tannbørsten gjøre nytten.

Lysbryterne

Rundt lysbryterne har det også en tendens til å samle seg skitt, kanskje først og fremst støv. Bruk tannbørsten på dette også. Men husk at børsten må være tør.

Rengjøring av tannbørsten

Og når tannbørsten har gjort sin  innsats, er det bare å kaste den, ikke sant? Trodde du. Tannbørsten kan lever for alltid om du steller den pent, og det betyr blant annet å la den få en ekstra runde i oppvaskmaskinen, sammen med bestikk og den slags.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning