Luksus og komfort på soverommet

Slik får du hotellfølelse på soverommet

Det er en grunn til at det er deilig å sove på hotell. Slik får du stilen hjemme.

LEKKERT: Legg litt tid og penger i interiøret på soverommet for å skape en lekker hotell-look.
LEKKERT: Legg litt tid og penger i interiøret på soverommet for å skape en lekker hotell-look. Foto: FOTO: Living Etc/Housetohome.co.uk
Publisert Oppdatert

Få ting er så deilig luksuriøst som å krype til køys på et lekkert hotellrom. Alt føles så dekadent og komfortabelt, fra sengetøyet til hodegjerdet og alle små detaljer som gjør opplevelsen komplett. Dessverre er det ikke ofte man får samme følelsen av å gå til sengs på soverommet hjemme.

Men det burde du gjøre noe med ifølge nettstedet iVillage. For faktisk har det slik at du sover bedre på et lekkert og estetisk soverom enn et som er rotete, uorganisert og ikke fullt så lekkert.

Men nå trenger du ikke sjekke inn på hotell hver gang du vil nyte en god natts søvn. Her er nemlig tipsene som tar med hotellfølelsen tilbake til soverommet hjemme:

1. Hodegjerde

En av tingene som ofte kjennetegner sengene på lekre designhoteller er de flotte og ofte nesten overdimensjonerte hodegjerdene. Så et godt sted å begynne for å skape hotellstil på soverommet er nettopp her.

En sengegavl kan du enten kjøpe eller lage selv.

- Soverommet blir med en gang litt mer luksuriøst med et flott hodegjerde på sengen, forklarer interiørstylist Birgitta Roald til Bonytt.no.

- I tillegg gjør en sengegavl at sengen "ankres" til veggen, noe som gjør at rommet føles lunere.

Velger du en polstret sengegavl vil du ha noe mykt å lene deg på om du liker å lese på sengen.

HODEGJERDE: Dette hører med om du vil ha designer-hotell stil i sengen hjemme.
HODEGJERDE: Dette hører med om du vil ha designer-hotell stil i sengen hjemme. Foto: FOTO: Hotels.com

2. Symmetri

Ifølge nettstedet Yahoo Lifestyle er interiøret på lekre hotellrom ofte innredet strengt symmetrisk.

- Velg like nattbod på begge sider av sengen og like bordlamper på begge, forklarer nettstedet.

- Det samme gjelder når du plasserer pynteputer på sengen. Husk å alltid velge partall, og like mange på hver side av midtpunktet i sengen. Symmetri er absolutt et av kjennetegnene på hotellrom.

3. Vær vågal med tapet

På soverommet kan du ta sjanser med interiøret som du kanskje ikke tør å ta i andre som i boligen. Men skal du kjøre stilen til lekre boutique-hoteller, ja da bør du tøre å være litt vågal med interiørvalgene. Sats for eksempel på et stormønstret tapet, enten på én fondvegg, eller - om du tør - på alle fire vegger i rommet. La fargene fra tapetet gjenspeile seg i tekstilene brukt ellers i rommet, som puter, pledd og sengetøy.

Roald er enig:

- Velger du å tapetsere bare én vegg, kan du i allefall ta sjanser på farge og mønster, forklarer interiøreksperten.

- Velg gjerne en tapet med både sterke farger og mønster, det skaper et flott blikkfang. Det finnes utrolig mye lekkert å velge mellom når det gjelder tapeter, så her er det nesten bare smak, fantasi og lommebok som kan sette en stopper.

4. Invester i lekkert sengetøy

DEKADENT: Velg et lekker tapet bak sengen, så trekkes oppmerksomheten naturlig nok den veien. Sats også på en seng man legger merke til.
DEKADENT: Velg et lekker tapet bak sengen, så trekkes oppmerksomheten naturlig nok den veien. Sats også på en seng man legger merke til. Foto: FOTO: Living Etc/Housetohome.co.uk

Er det én ting som kjennetegner sengen på lekre hoteller, så er det sengetøyet. Skal du skape stilen og følelsen hjemme på soverommet, kan det lønne seg å legge litt ekstra penger nettopp her.

- Det skal være en nytelse å gå å legge seg for kvelden, så gjør sengen innbydende med lekkert sengetøy, råder nettstedet iVillage.

- Invester i den beste kvaliteten du har råd til.

Tommelfingerregelen er at jo høyere trådtelling bomullen har, desto mykere er den å sove på. Det kan være verdt å investere i de litt dyrere merkene når du går for mønstre og farger. En billig kvalitet kan fort se falmet ut.

Selv Gwyneth Paltrow forsøkte i sitt blogg-lignende nyhetsbrev Goop å finne ut av hvordan sengene på luksushoteller blir nettopp så lekre som de er.

- Jeg elsker å våkne opp i lekre hotellsenger, forklarer Paltrow i et innlegg på bloggen sin.

- Så jeg spurte meg frem på noen av de mest luksuriøse hotellene jeg noen gang har overnattet på for å finne ut av hva som er hemmeligheten bak sengene deres, slik at jeg skulle kunne gjenskape følelsen hjemme.

Slik gjør de det for eksempel på luksushotellet The Connaught i London:

</p> </div>

5. Velg mørkere farger

På soverommet kan du fint ta sjansen på å male med både dypere og mørkere farger enn su satser på i resten av boligen.

- Soverommet er jo en privat sone, så her kan du tøre å være både vågal og kreativ når det gjelder interiøret, forklarer interiørdesigner Lone Haagensen i L'one Interiør til Bonytt.no.

- Skal du satse på stilen til lekre designhoteller, kan du absolutt også satse på dype og sterke farger på veggene.

Mørke farger fremstår ofte som mer sofistikerte og luksuriøse enn blekere farger.

- Lilla- og rosatoner kan være flott, røper Roald.

- Vil du kjøre en mer klassisk stil, kan brunt og grått være en idé.

6. Myke tekstiler

Har du parkett eller annet hardt gulv, kan det være fint med et teppe på begge sider av sengen, for eksempel et skinn eller et annet mykt gulvteppe. Ikke bare gjør et rommet lunere og litt mer luksuriøst, det blir også deiligere å svinge beina ut av sengen en vintermorgen.

- Legger du teppe under sengen, er det også med på å samle interiøret i rommet, forklarer Haagensen.

- Dessuten får du en fin kontrast mellom gulvet og sengen.

Et annet kjennetegn på luksuriøse hotellrom, er bruken av pynteputer og deilige sengetepper. Gjør sengen luksuriøs og innbydende med sengetøy, puter og pledd. Miks og match teksturer, ull, silke, fløyel og lin kan se fantastisk ut sammen.

7. Ikke glem detaljene

Du trenger kanskje ikke så mye pynt og detaljer, men de du velger deg, bør ha det lille ekstra. Spesielt om det er den kule hotellvibben du er på jakt etter.

Nettstedet iVillage råder deg til å satse på noen møbler eller detaljer med overflate i speil eller glass, som for eksempel nattbordene eller et flott sminkebord. Eller hva med en overdimensjonert lysekrone i taket?

TEKSTILER: Sats på puter og tepper i god kvalitet til soverommet. Bland gjerne ulike mønstre og teksturer.
TEKSTILER: Sats på puter og tepper i god kvalitet til soverommet. Bland gjerne ulike mønstre og teksturer. Foto: FOTO: Hootsaa

Ifølge den engelske interiørdesigneren Kelly Hoppen, som har både Elton John og ekteparet Beckham på sin klientliste, bør du alltid ha stående fremme noen friske blomster ved sengen.

- Det trenger absolutt ikke være store oppsatser, forklarer Hoppen i boken sin Kelly Hoppen Style.

- Selv små vakre blomster som vil spre en delikat og naturlig duft i rommet.

9. Myk belysning

Ifølge Hoppen bør soverommet være "både sexy og beroligende, og gjøre at du føler deg både selvsikker og klar til å erobre verden etter en natts søvn der."

- Kvinner, for eksempel, føler seg vakrest i myk belysning, så pass på at dere ikke bare har taklampe på soverommet. Små bordlamper på nattbordet er perfekt.

10. Hold orden

En av tingene som garantert skiller hotellrommmet fra de fleste soverom på hjemmebane, er den minimale mengden med rot og den rolige atmosfæren du finner på hotellrommet. Så vil du gjenskape stilen hjemme, bør du være streng mot rot som inntar soverommet.

- Uorden i rommet skaper uorden i hodet , og du sover dårligere, forklarer nettstedet iVillage.

- Gjem bort klær, hold det ryddig og rent og vis frem bare ting som betyr noe eller gjør deg glad.

MØRKT OG DRAMATISK: Vær vågal med farger på soverommet.
MØRKT OG DRAMATISK: Vær vågal med farger på soverommet. Foto: FOTO: Housetohome.co.uk

Smarte oppbevaringsløsninger kan hjelpe deg langt på vei. Hva med en puff eller fotskammel ved sengebunnen hvor ekstra puter og pledd kan oppbevares? Eller i stedet for nattbord, to små kommoder på hver side av sengen - gjerne speilkledte eller ekstra flotte å se på. På den måten blir det lettere å holde overflater i rommet rene for rot og hverdagsting man bare må ha i nærheten.

Les også:

Slik får du nytt soverom uten å pusse opp

Slik har du det bra i sykesenga

Her finner du den lekreste inspirasjonen til soverommet

Juks deg til luksusfølelse på badet

JA, TAKK: Hvem ville vel ikke føle det som om man var på ferie hele tiden om dette var soverommet man la seg på?
JA, TAKK: Hvem ville vel ikke føle det som om man var på ferie hele tiden om dette var soverommet man la seg på? Foto: FOTO: Angely Hotel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning