Planter inne på badet

Slik får du en grønn oase på badet

Det gir et bedre inneklima og øker vårt psykiske velvære – i tillegg til at det er prikken over i-en for å skape det perfekte baderom.

VÅRFORNEMMELSE PÅ BADET: Fyll baderommet med planter og vips har du din egen grønne oase hvor du kan nyte hverdagens stille stunder, og drømme deg noen måneder frem i tid.
VÅRFORNEMMELSE PÅ BADET: Fyll baderommet med planter og vips har du din egen grønne oase hvor du kan nyte hverdagens stille stunder, og drømme deg noen måneder frem i tid. Foto: FOTO: Ikea / Inger Marie Grini
Publisert Oppdatert

Aldri tidligere har det vært så stort fokus på velvære, avslapning og egenpleie som i dag. Grønne planter på badet er prikken over i-en for å skape det perfekte baderommet, og spesielt nå på vinteren hvor mange av oss lengter etter lysere dager, vår og ikke minst at det blir grønt ute.

Godt for kropp og sjel

Grønne planter er ikke bare vakkert å se på og et flott innslag i interiøret - det gir et bedre inneklima og øker vårt psykiske velvære.

- Vi bruker mesteparten av tiden vår innendørs, spesielt nå om vinteren. Mennesker som oppholder seg i rom med grønne planter forteller at de føler seg bedre både fysisk og psykisk, sier Tonje Bergh, planterådgiver og fagkonsulent hos Mester Grønn.

Grønne planter gjør også susen for inneklimaet i hjemmet.

- Planter tilfører luften oksygen via fotosyntesen, og vi opplever dermed at luftfuktigheten er bedre med grønne planter til stede. Ulike tester har også vist at stressnivået minker og at konsentrasjonen blir bedre hos mennesker som omgir seg med grønne planter i innemiljø, forteller Bergh.

IKKE SÅ MYE SOM SKAL TIL: Badet som er innredet i hvitt, svart og tre får liv fra grønne friske planter. Tips: Setter du planten så den synes i et speilet virker det ekstra grønt!
IKKE SÅ MYE SOM SKAL TIL: Badet som er innredet i hvitt, svart og tre får liv fra grønne friske planter. Tips: Setter du planten så den synes i et speilet virker det ekstra grønt! Foto: FOTO: Ragnar Hartvig/ Carina Olander

Disse plantene trives godt på badet:

 • For deg uten grønne fingre:

Bostonbregne (Nephrolepis exaltata), fredslilje (Spathiphyllum wallisii) og ulike sorter av fiken er sikre plantevalg til badet som trives godt.

 • For det sofistikerte badet:

Understreke detaljene i et nytt baderom med en enkel, klassisk pen plante, som for eksempel en orkidé.

 • Frisk opp et gammelt bad:

Omvendt kan du skjule manglene i et gammelt baderom med en frodig og fyldig plante som grønnrenner (Chlorophytum comocum) eller gullranke (Epipremum pinnatum).

 • Slik blir badet nytt og elegant:

Med planten blankblad (Zamioculcas zamiifolia) eller en markant grønn planteskulptur som vindublad (Monstera deliciosa) og arekapalme (Areca palm) blir baderommet nytt og elegant.

 • Planter som lukter godt:

I denne kategorien finner en blant annet ulike duftende snittblomster som liljer og nellik, samt potteplanter som Gardenia (Gardenia augusta) og duftranke (Stephanotis floribunda).

Tropisk stemning

I følge Bergh kan baderommets klima sammenlignes med klimaet i regnskogens bunn, og det er ofte planter en finner der, som også trives best på badet.

- Mange av de grønne plantene liker høy luftfuktighet, så sett gjerne plantene inn i dusjen en gang i blant for en lett dusj med lunket vann, sier Bergh.

Hun understreker at det er viktig å huske på å helle av overflødig vann - ingen planter liker å stå med røttene i vann over lang tid.

Velg planter etter vekstforhold

Alle planter krever en viss mengde lys for å kunne trives - noen krever mer enn andre. Det er derfor viktig at du tenker på dette når du skal velge planter til et baderom som til tider kan være ganske mørkt.

GODT FOR KROPP OG SJEL: Grønne planter er med på å forbedre inneklimaet i hjemmet. I tillegg forteller mennesker som oppholder seg i rom med grønne planter at de føler seg bedre både fysisk og psykisk i følge Mester Grønns planterådgiver Tonje Bergh.
GODT FOR KROPP OG SJEL: Grønne planter er med på å forbedre inneklimaet i hjemmet. I tillegg forteller mennesker som oppholder seg i rom med grønne planter at de føler seg bedre både fysisk og psykisk i følge Mester Grønns planterådgiver Tonje Bergh. Foto: FOTO: Inger Mette Meling Kostveit (t.v) / Ikea/ Sandra Aslaksen / STYLING: Tone Kroken (t.h)

- Når en velger planter, skal en alltid velge de plantene som passer til vekstbetingelsene. De beste planter til baderommet foretrekker skyggefulle forhold, høy temperatur og høy luftfuktighet. Planter som plasseres mørkt og fuktig, krever mindre vann og gjødsel enn planter som står lyst og tørt.

Lite bad? Slik får du plass til plantene

 • Plasser planten slik at den også synes i speilet, på den måten blir det ekstra grønt.
 • Ha hengeplante på toppen av skapet. Dette er gjerne plass du uansett ikke bruker!
 • Bruk en dusjkurv eller dusjhylle, som egentlig er ment til shampo og såpe. Plasser små planter i denne og heng på et passende sted, for eksempel over døren.
 • Borr hull i en blomsterpotte av for eksempel plast, fest en fin tråd eller ståltråd i hullene så du får en løkke og heng opp i en knaggrekke eller S-kroker. En enklere løsning er å kjøpe en ampel, for eksempel Jordnöt eller Skurar.
 • Bruk en pidestall i et hjørne, for eksempel Ikea Ps 2012 pidestall, hvor du får plass til tre planter over hverandre.
 • Har du minimalt med plass kan en liten, smal vase med én enkelt blomst være effektfullt nok.

(kilde: Ikea)

Farger, frodighet og trivsel

Planter gir et vell av muligheter for å innrette et spennende og annerledes baderom helt etter egen smak.

- Ønsker du en fargeklatt på baderommet kan man for eksempel bruke en bukett med friske tulipaner eller roser i flotte farger. Husk å sette bukettene litt kjøligere om natten, da holder de lenger, sier Bergh.

Og i følge Bergh blir luftrenser og luktlys overflødige på badet, hvis man har planter.

- Noen grønne planter renser luften bra nok selv, og ønsker man litt ekstra lukt - velg duftende planter.

Les også:

- Her kan vi ligge i badet og se ut på naturen

Slik innreder du på et lite bad

Nå kan du så inne

Lag en minihage i stua

KUNSTIG ELLER EKTE? Fra venstre: Jordnöt ampel, Fejka kunstig potteplante, Chrysalidocarpus lutenscens potteplante arekapalme, Dracaena Massangeana potteplante, dragetre. Alt fra Ikea.
KUNSTIG ELLER EKTE? Fra venstre: Jordnöt ampel, Fejka kunstig potteplante, Chrysalidocarpus lutenscens potteplante arekapalme, Dracaena Massangeana potteplante, dragetre. Alt fra Ikea.
UTNYTT PLASSEN: Ha hengeplante på toppen av skapet. Dette er gjerne plass du uansett ikke bruker.
UTNYTT PLASSEN: Ha hengeplante på toppen av skapet. Dette er gjerne plass du uansett ikke bruker. Foto: FOTO: Ikea

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning