Smart innredning

Skandinavisk chic

Nina Holst og samboeren var taktiske da de kjøpte rekkehuset fra 60-tallet. Her var det lite som skulle til for å få store endringer.

KAN KUNSTEN: Nina Holst kan kunsten å innrede så det ser gjennomført og litt eksklusivt ut - uten at det velter alt som heter av budsjetter.
KAN KUNSTEN: Nina Holst kan kunsten å innrede så det ser gjennomført og litt eksklusivt ut - uten at det velter alt som heter av budsjetter. Foto: FOTO: Nina Holst
Publisert Oppdatert

Noen har evnen til å få maksimalt ut av et hjem - på lavbudsjett.

Noen får dessuten alt til å skinne i interiøret, nesten uansett hvilke endringer de gjør. Nina Holst, toppbloggeren som står bak både stylizimo og stylizimoblog, er en sånn type.

Fordi de ser på hjemmet som et midlertidig sted - er de heller ikke så interesserte i å gjøre de mest kostbare endringene. Det handler heller om å gjøre små grep og lure forandringer som gjør at hjemmet kan bli attraktivt når det en gang skal selges.

Lett å forandre

Hjemmet deres, et rekkehus i Drammen, var i utgangspunktet ikke helt deres stil. Det var helt ok, men ikke akkurat sånn de ønsket å ha det. Hun tenker tilbake på da de kjøpte boligen for drøyt to år siden.

De hadde bodd ti år i Oslo og i USA en periode. Men så ønsket Nina seg tilbake til distriktet hun kom fra. Med en brumunddøl på lasset. Egentlig var det leilighet de så etter, men fant ikke det de drømte om. I stedet ble det rekkehus på Åssiden i Drammen.

- Fordelen var at vi fikk bedre plass. Her kunne vi gjøre mye.

Nina Holst nipper til cappuccinoen, før hun fortsetter:

- Men vi sjekket at det var godt med sol her, da.

SVART-HVITT: Nina er svak for en skandinavisk stil og innreder med mye svart, hvitt og grått. Sofaen og bordet er fra Ikea, klokken på veggen er fra Kähler, og plakatene er fra artelimited.com og orkposters.com.
SVART-HVITT: Nina er svak for en skandinavisk stil og innreder med mye svart, hvitt og grått. Sofaen og bordet er fra Ikea, klokken på veggen er fra Kähler, og plakatene er fra artelimited.com og orkposters.com. Foto: FOTO: Nina Holst

Sjekker solforholdene

For Nina overlater ikke viktige ting som sol og lysforhold til tilfeldighetene når hun er på boligjakt. På den fronten går hun faktisk meget grundig til verks. Har du kanskje sett Nina og samboeren snuse rundt i nabolaget ditt? I så fall jakter de på sol.

- Vi reiser rundt i Drammen på steder hvor vi kunne tenke oss å bo, og så sjekker vi solforholdene. Det er viktig at det er sol fra morgen til kveld, smiler Nina.

Drømmen om enebolig er der, selv om boligkjøpet ikke trenger å skje i morgen.

Hvilket inntrykk får du av boligen ved første øyekast? Mange vil nok tenke at den oser av klasse og stil. Og at dette må ha kostet. Den gode nyheten er at Nina er en kløpper i å finne løsninger som ikke koster skjorta. Klassikerne hun eier, for eksempel. De aller fleste er bruktfunn. Og nettopp det å spare - akkurat det er et viktig stikkord for Nina.

Tenker langsiktig

INNBYDENDE: Se hvor fint Nina har stylet her. Skapet er fra Living, og bildet er fra Fotografiska i Stockholm, fotografiska.eu. Lysestakene er fra Maritastiftelsen. De tøffe stolene er kjøpt brukt på finn.no, 
fra et gammelt ektepar som var på flyttefot. De er spraymalt i svart.
INNBYDENDE: Se hvor fint Nina har stylet her. Skapet er fra Living, og bildet er fra Fotografiska i Stockholm, fotografiska.eu. Lysestakene er fra Maritastiftelsen. De tøffe stolene er kjøpt brukt på finn.no, fra et gammelt ektepar som var på flyttefot. De er spraymalt i svart. Foto: FOTO: Nina Holst

- Jeg synes det er stas å ha noe å spare til, og det å tenke langsiktig. Da setter man mer pris på det man kjøper.

I Danmark lar de klassikere og spesielle interiørobjekter gå i arv. Den tradisjonen og tanken er noe Nina også brenner for.

- Kanskje det kunne bli sånn her også. Jeg vil gjerne eie noen spesielle ting jeg kan ha lenge og som kan gå i arv, sier hun.

Smarte endringer på kjøkkenet

Maling, noe endring av rominndelingen og litt sliping av de gamle tregulvene var det som skulle til for å skape det hjemmet de ville ha. De gamle tregulvene gjorde at hjertet banket ekstra hardt da de var på visning. For gamle tregulv er perfekte å male.

Kjøkkenet ser flunkende nytt ut. Men det er det langt ifra. Her har den gamle kjøkkeninnredningen fått stå, mens paret har satt på nye fronter og kjøpt en ny benkeplate i lyst tre. Med tanke på at de kanskje ville selge om en stund, ville de at kjøkkenet skulle se fint ut, uten at det kostet så mye.

Elsker å pusse opp

Nina er slettes ikke redd for å sette i gang med store og små oppussingsprosjekter.

LAVBUDSJETT: Nina og samboeren ønsker å få mest mulig igjen for hjemmet hvis de skal selge, uten å legge så mye penger i det. Mye fordi de drømmer om en enebolig etterhvert. De har satt på nye kjøkkenfronter fra Ikea på den gamle kjøkkeninnredningen og skiftet til en ny benkeplate fra Bauhaus. Den er i hvitoljet eik.
LAVBUDSJETT: Nina og samboeren ønsker å få mest mulig igjen for hjemmet hvis de skal selge, uten å legge så mye penger i det. Mye fordi de drømmer om en enebolig etterhvert. De har satt på nye kjøkkenfronter fra Ikea på den gamle kjøkkeninnredningen og skiftet til en ny benkeplate fra Bauhaus. Den er i hvitoljet eik. Foto: FOTO: Nina Holst
MARMOR: På en marmorplate står noe av det som trengs for å skape et deilig måltid.
MARMOR: På en marmorplate står noe av det som trengs for å skape et deilig måltid. Foto: FOTO: Nina Holst

- Er du handy?

- Jeg liker å ta i et tak, ja. Jeg elsker egentlig oppussingsprosjekter. Det å holde på med interiør gir meg energi. Det å gjøre noe fysisk er mediterende for meg. Det er gøy å se endring, men ting må ikke ta for lang tid, legger hun til.

Når samboeren er bortreist kaster hun seg ofte ut i noen nye prosjekter. Da er det en fordel at han stoler på det hun gjør. Noe som kanskje ikke er så vanskelig når han deler hjem med en av Norges mest populære og prisvinnende interiørbloggere.

Siden 2009 har Nina, som er grafisk designer, bygget opp interiørnettstedet stylizimo.com. På bloggen hennes deler hun gode gjør-det-selv prosjekter. De er spesielt populære blant mange av leserne hennes. Det at hun er grafisk designer synes på det meste hun gjør. Svart og hvitt i kombinasjon med designklassikere, hjemmelagde gjør-det-selv prosjekter, loppefunn og grønne vekster er noe av varemerket hennes. Selv kaller hun det skandinavisk. En stil mange ønsker velkommen for tiden.

Fast søk på Finn

Klassikerne fra Arne Jacobsen, Charles & Ray Eames - og Panthon har hun kjøpt brukt. Hemmeligheten er enkel, men særs effektiv: Still inn på fast søk på finn.no hvis det er noen objekter du drømmer om. Det finnes noen der ute som nok vil kvitte seg med dem. Om du bare er tålmodig.

Den svart-hvite stilen er frisket opp med gylne metaller og lekker marmor. Det meste er fra den lokale bruktbutikken. Og der koster det akkurat så lite som det en gang gjorde på loppemarkeder, før folk skjønte at lopper er kult.

BRUKTFUNN: Disse lysestakene er fra Maritastiftelsen.
BRUKTFUNN: Disse lysestakene er fra Maritastiftelsen. Foto: FOTO: Nina Holst

Skandinavisk design inspirerer

Stilmessig har hun funnet seg selv. Hun har vært igjennom mange stiler hun også - som oss andre. Men det skandinaviske og de skandinaviske designerne har alltid inspirert.

- Jeg er glad i dansk design og interiør. Det er tidløst. Jeg er litt lei av å gjøre om nå.

Lys. Kontraster. Det er også noe som appellerer. Tre vegger er malt svarte, for eksempel. Som en solid kontrast til de hvite veggene.

FULL OVERSIKT: På garderobestangen på soverommet er det bare å gjøre klar dagens antrekk.
FULL OVERSIKT: På garderobestangen på soverommet er det bare å gjøre klar dagens antrekk. Foto: FOTO: Nina Holst
GJENNOMFØRT: Her er det ikke vrient å finne godsøvnen. Nattbordene er fra Kartell, lampene er kjøpt brukt og er designet av Arne Jacobsen. Speilet er et loppefunn, og teppet Twist a Twill kommer fra ratzer.dk. Chanelbildet er kjøpt på Etsy.
GJENNOMFØRT: Her er det ikke vrient å finne godsøvnen. Nattbordene er fra Kartell, lampene er kjøpt brukt og er designet av Arne Jacobsen. Speilet er et loppefunn, og teppet Twist a Twill kommer fra ratzer.dk. Chanelbildet er kjøpt på Etsy. Foto: FOTO: Nina Holst
KOM ARBEIDSLYST: På denne arbeidsplassen er det gjennomført og stilig. Veggen er malt med dempet sort (matt) fra Lady Jotun. Bildet er fra hysj-lundemork.com, mens kalenderen på veggen er malt med tavlemaling.
KOM ARBEIDSLYST: På denne arbeidsplassen er det gjennomført og stilig. Veggen er malt med dempet sort (matt) fra Lady Jotun. Bildet er fra hysj-lundemork.com, mens kalenderen på veggen er malt med tavlemaling. Foto: Nina Holst

Hva nå, da? Paret drømmer om en enebolig. I mellomtiden er de godt fornøyde med det rekkehuset og hjemmet de har skapt. Som er blitt sånn som de ville. Nina er stadig på spareren, hun har noen designobjekter hun drømmer om:

- Jeg drømmer om stolene Svanen og Egget av Arne Jacobsen. Men da må jeg spare lenge, sier hun.

Les også:

Tips til rimelig innredning

Dette interiøret er gratis

Innred kult på studenthybelen

SOMMER I LUFTEN: Det er mye man kan gjøre for å skape hygge på uteplassen. Også når uteplassen er liten. Her er det pyntet med grønne vekster, lykter og fine krukker. På veggen henger en sommerlig hatt. Bordet er to puffer fra Ikea.
SOMMER I LUFTEN: Det er mye man kan gjøre for å skape hygge på uteplassen. Også når uteplassen er liten. Her er det pyntet med grønne vekster, lykter og fine krukker. På veggen henger en sommerlig hatt. Bordet er to puffer fra Ikea. Foto: FOTO: Nina Holst
SOMMERLIG KROK: Utemøblene fra Ikea innbyr  til mye hygge gjennom sommerseongen.
SOMMERLIG KROK: Utemøblene fra Ikea innbyr til mye hygge gjennom sommerseongen. Foto: FOTO: Nina Holst

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning