Boligrenta

Skandiabanken og SPK kutter renta

Men fortsatt avventer Norges største bank.

RENTENEDGANG: Informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken mener det er forsvarlig å sette ned renta 0,5 prosent.
RENTENEDGANG: Informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken mener det er forsvarlig å sette ned renta 0,5 prosent. Foto: © FOTO: Skandiabanken
Publisert Oppdatert

Så mye kan du spare ved å bytte bank

Med utgangspunkt i Klikks rentebarometer* er det mulig å spare følgende ved å bytte bank:

Lån 1 million, 60 % av takst, 15 år

Høyest rente: 8,01 prosent (effektiv)

Laveste rente: 7,01 prosent (effektiv)

Besparelse: 6800 kroner/år

Lån 2 millioner, 60 % av takst, 20 år

Høyeste rente: 7,86 prosent (effektiv)

Laveste rente: 6,89 prosent (effektiv)

Besparelse: 14 100 kroner/år

Bytter du for eksempel fra DnB NOR til Nordea blir besparelsen som følger:

Lån 1 million: 4560 kroner

Lån 2 millioner: 8400 kroner

* Selv om Statens Pensjonskasse har lavest rente er den ikke brukt i sammenligningen, fordi den bare er tilgjengelig for statsansatte.

De som har lånet sitt hos søta bror, kan glede seg over rentekutt. Skandiabanken kutter renta med 0,5 prosent for eksisterende boliglånskunder. Det betyr at dersom du har lånt 2,5 millioner til huset ditt, får du 540 kroner mer å rutte med i måneden (etter at redusert skattefordel er trukket fra).

- Vi har konkludert med at pengemarkedsrenten på sikt vil stabilisere seg på et lavere nivå, og utifra den vurderingen mener vi det er forsvarlig å sette ned renten, sier bankens informasjonssjef, Johnny Anderson.

Skandiabanken synes imidlertid de vil begunstige bilkjørerne enda mer enn boligeierne. Billånsrenten er redusert med 0,7 prosent. Det betyr at dersom du har lånt 150 000 til bil kan du glede deg over å ha fått 52 kroner mer å fylle bensin for i måneden.

- Vi senket renten på dette lånet fordi vi ville løfte dette produktet frem, og fordi vi mener det er et veldig godt lån, forteller Anderson, som ikke er redd for at det relativt sett større rentekuttet på billån skal tolkes negativt i et miljøperspektiv.

- Det vil jo være helt avhengig av hva slags type bil man ønsker å bruke lånet på.

DnB Nor holder igjen

Også Statens Pensjonskasse (SPK) kutter renta, slik at den fra 1. januar vil være på 6 prosent. Det er markedets laveste rente.

Siste: Sparebank1 Nord-Norge kutter også.

Men fortsatt holder DnB Nor igjen. Direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Bata, uttalte til Klikk i forrige uke at storbankens handlinger er avgjørende for en eventuell bred nedgang i utlånsrenta. Foreløpig avventer de, og senest fredag i forrige uke sa bankens informasjonsdirektør følgende:

- DnB NOR vurderer rentesituasjonen forløpende, men det er forløpig ikke tatt noen beslutning. Vi har forpliktet oss til å sette renten raskt ned så snart vi ser at markedsrentene stabiliserer seg på et lavere nivå.

Pengemarkedsrenta har både svingt opp og sunket ned igjen siden fredagen.

Det har ikke lyktes Klikk å få noen kommentar fra DnB NOR til Skandiabankens kutt, men saken vil bli oppdatert fortløpende.

Klikk holder deg oppdatert på alt som har med renta og boligøkonomi å gjøre.

Sjekk hva lånekostnaden din blir med lavere rente.

Se hvordan du kan få billånet ditt til å strekke lengst mulig.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning