Kredittkort

Skandiabanken har det billigste kredittkortet

Det skiller over 10 prosentpoeng mellom det dyreste og rimeligste kredittkortet i Finansportalens barometer.

KREDITTKORT: Ifølge Finansportalens oversikt har Skandiabanken det rimeligste kredittkortet.
KREDITTKORT: Ifølge Finansportalens oversikt har Skandiabanken det rimeligste kredittkortet. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Skal du handle interiørting på nettet, eller bare en stol du har hatt lyst på lenge, men som kom på tilbud akkurat når lønnskontoen var skrapet?

Da kan et kredittkort være løsningen, om du har betalingsdisiplin til å bruke det.

Ifølge Finansportalens kredittkortbarometer har Skandiabanken det rimeligste kredittkortet. 14 prosent effektiv rente må du ut med på dette kortet. Det dyreste i oversikten, Terra kredittkort fra SkagerakDirektebanken, har en effektiv rente på over 25 prosent.

- Dette stemmer ikke, så enkelt er det, påstår markedssjef Svein Olsen til klikk.no.

Terras egne nettsider opereres det med en effektiv rente på 24 prosent. Avviket mot Finansportalens tall skyldes at de også har tatt med bruk av kortet i utlandet, som vil generere valutakostnader.

Finansportalen baserer sine beregninger på tall som finansforetakene selv legger inn.

- Vi har gjennomgått tallene men har ikke avdekket noen feil i måten kredittkortbarometeret beregner gebyr og rente, sier nettansvarlig bank i Finansportalen, Brigitte Watz, til klikk.no. - Men SkagerakDirektebanken skal gå igjennom tallene sine for å se om det kan være feil i grunnlagsmaterialet.

Begrenser renten

- Det får være måte på hvor mye det skal koste å bruke kredittkort, sier markedssjef i Skandiabanken, Magnar Øyhovden, til klikk.no.

Han forklarer bankens topplassering med at de har skreddersydd kortet mot det kundene har ønsket, og at de har valgt en rente som gir en tilfredsstillende, men ikke skyhøy kostnadsdekning.

- Vi har valgt å ikke utnytte muligheten for å ta en enda høyere rente.

Kredittkort fornuftig

Kredittkort er i prinsippet et rentefritt lån, om man betaler regningen innenfor fristen. Det er når man oversitter betalingsfristen at renten begynner å løpe, og da kan det fort bli høye kostnader.

- Kredittkort brukt på riktig måte har mye positivt med seg, sier fagdirektør hos Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til klikk.no. - Men det kan også være en felle for dem som ikke klarer å betjene kreditten og overholder betalingsfristen.

Årsgebyr og rente

Jensen fremholder at man skal velge kredittkort ut ifra to forhold; årsgebyr og rente.

- Det er så mange kredittkort i markedet for tiden, at det strengt tatt ikke er noen grunn til å velge et kort med årsgebyr.

Han mener at andre tilleggsytelser på kortet bør tillegges mindre betydning.

- Mange kort tilbyr imidlertid reiseforsikring dersom man kjøper mer enn halvparten av reisen med krittkort, og det er naturligvis et gode. Vårt råd er imidlertid at man ikke kun baserer seg på en slik ordning, men har en separat reiseforsikring.

Sikkerhet mot nettsvindel

Ifølge Jensen kan kredittkort være en god sikkerhet mot svindel i netthandel.

- Dersom man ikke får det man har kjøpt på nettet eller at du blir utsatt for svindel, kan man kontakt med kortselskapet og så vil de i de fleste tilfellene ordne opp. Det samme gjelder hvis man har kjøpt for eksempel konsertbilletter og konserten blir avlyst

Les også:

Vil ha billigere netthandel

Mye fint interiør blant alt rasket på nettet

Slik avslører du falske produkter på nett

Test av solide klokker for turbruk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning