Spørsmål om tid:

Også nye kort kan hackes

Nye kortbrikker gir bankene et forsprang på skurkene. Enn så lenge.

FALSK KORT: Dette er er et falsk, men troverdig utseende kredittkort laget av russisk mafia. Så lenge det finnes magnetstripe på kortet, vil det alltid være en fare for misbruk.  Hacking av selve kortbrikken er langt mer ressurskrevende, men slett ikke utenkelig, mener ekspertene.
FALSK KORT: Dette er er et falsk, men troverdig utseende kredittkort laget av russisk mafia. Så lenge det finnes magnetstripe på kortet, vil det alltid være en fare for misbruk. Hacking av selve kortbrikken er langt mer ressurskrevende, men slett ikke utenkelig, mener ekspertene.
Sist oppdatert

Første halvår i 2008 ble norske kortbrukere svindlet for over 80 millioner kroner.

Men i andre land er svindelen langt mer omfattende. Særlig har innbyggere i Storbritannia vært utsatt for mye svindel.

I stor grad skyldes det misbruk av magnetstriper og falske underskrifter. Pinkode har vært et fremmedord for millioner av britiske kortbrukere, som nå har opplevd en brå overgang til brikker.

LES OGSÅ: Tryggere uten magnetstripa - slik virker de nye kortbrikkene

Utgangspunktet for de nye bankkortene er EMV (står for Eurocard, Mastercard, Visa), en ny standard for sikrere korttekonologi som ble etablert av kortselskapene i 2004.

Standarden krever at kundene identifiseres gjennom informasjon som ligger i databrikken plassert på kortet. Dette erstatter magnetstipa som teknologi for identifikasjon og autentisering av kunden.

LES OGSÅ: Betal med fingeren

Vrient å hacke

Avlesing av magnetkort har blitt storindustri i underverdenen. Store hackermiljøer selger "ekte" kredittkort for noen titall dollar. Det er den enkle magnetkort-teknologien som gjøre denne storstilte svindelvirksomheten mulig.

Når kortene utstyres med en aktiv prosessor, blir de langt vanskeligere å hacke. De internasjonale kortselskapene har lagt mye prestisje at ny teknologi skal redusere omfanget av kortsvindel.

LES OGSÅ: Russisk mafia angriper norske nettsteder

Verken Bigseth eller banknæringen vil opplyse nøyaktig hva slags informasjon brikkene inneholder, men forsikrer at brikken gir kundene langt større trygghet.

- Å si at brikkene er umulige å hacke blir for tøft. Men det er et vesentlig sikrere system, sier avdelingsdirektør Jan Digranes i Sparebankforeningen.

Kommer flere angrep

NEPPE VANNTETT: Å hacke de nye brikkene blir langt mer vrient. Men ved tap av kort kan magnetstripene fortsatt misbrukes, også med de nye kortene, påpeker informatikkprofessor  Kjell Jørgen Hole ved Universitetet i Bergen.
NEPPE VANNTETT: Å hacke de nye brikkene blir langt mer vrient. Men ved tap av kort kan magnetstripene fortsatt misbrukes, også med de nye kortene, påpeker informatikkprofessor Kjell Jørgen Hole ved Universitetet i Bergen. Foto: FOTO: UIB

Likevel: kampen er neppe vunnet for evig tid. Knut Kvalheim i Bankenes standardiseringskontor omtaler kampen mot hacking som et "rustningskappløp".

- Det er vanskelig å si hva som blir den neste angrepsbølgen, men at den kommer må vi bare forvente.

Ifølge professor og sikkerhetsekspert Kjell Jørgen Hole ved Universitetet i Bergen, vil det være et langt mer krevende arbeid å angripe det nye systemet.

LES OGSÅ: Obama-mail sprer virus

Men alt som er et datasystem kan hackes, det er bare et spørsmål om ressurser, mener han.

- Siden dette er et nytt system, har det ikke vært utført vellykkede angrep ennå. Og det er sannsynlig at angrepene mot europeiske kortkunder vil dempe seg i en periode, og heller rette seg mot brukssteder der magnetstripene er i aktiv bruk.

Mye av kortsvindelen som har rammet nordmenn, har skjedd mens de har vært på reise, eller med kortinformasjon som er stjålet og misbrukt i andre land. Så lenge det finnes en magnetstripe på kortene, vil denne formen for svindel fortsatt være mulig, understreker Hole.

Denne saken ble første gang publisert 20/11 2008, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også