Vaskeklut, tørkepapir eller engangsklut?

Sjekk hvilken klut som er best

Er vaskeklut, engangsklut eller tørkepapir det rensligste på kjøkkenet?

BAKTERIER: Kjøkkenkluten kan være en potensiell bakteriebombe på kjøkkenet ditt. Det er derfor lurt å ha gode vaskerutiner
BAKTERIER: Kjøkkenkluten kan være en potensiell bakteriebombe på kjøkkenet ditt. Det er derfor lurt å ha gode vaskerutiner Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

For å holde bakteriene unna på kjøkkenet må kniv, fjøl og kjøkkenklut rengjøres nøye etter bruk. Kjøkkenkluten kan være en skikkelig bakteriebombe. I en stressende hverdag er det er lett å gjøre noen rengjøringstabber. På kjøkkenet bruker man gjerne en kombinasjon av klut, tørkepapir, og kanskje også engangskluter.

Bør byttes ofte

- Generelt vil jeg si at en kjøkkenklut bør vaskes etter behov. Hvis man kun bruker den til å vaske over brødsmuler på benk og bord så holder den lenger enn om man også benytter den til kokeplater, oppvaskkum og lignende, sier Malin Skaar fra Lilleborg til bonytt.no. I en familie hvor flere benytter kluten så kan ulempen være at man ikke helt vet hvor kluten har vært. Da er det en fordel å bytte ut kluten ofte, omtrent annenhver dag.

Vaskeklut-regimer

Etnolog Ingun Klepp Grimstad ved statens institutt for forbruksforskning jobber blant annet med folks vaskevaner. Hun er enig med Skaar, men påpeker at kjøkkenkluten er et stridens objekt siden den har så ulike bruksområder, og siden den ligger mellom ulike renslighetsregimer.

- Noen bruker kjøkkenkluten til absolutt alt, mens andre har den pent og pyntelig på kjøkkenbenken, forklarer hun til bonytt.no. Derfor blir det mange diskusjoner rundt kjøkkenkluten.

Kokkens synspunkt

Jan Ivar Nykvist fra Gourmetkokkene mener at kluten ofte blir hengene for lenge før den vaskes eller byttes ut, noe som fører til mye bakterier og vond lukt.

- Noen vil kalle det jåleri, men det aller beste er faktisk å slenge vaskekluten til vask hver kveld når man legger seg, sier Nykvist til bonytt.no. Den kan også legges i ei bøtte med vann og klorin eller annet desinfiserende middel. Da hindrer du at kluten ligger og samler bakterier over natten. Bakteriene elsker litt fuktige og varme omgivelser

KOMBINASJON: En kombinasjon av kjøkkenklut, tørkepapir og engangskluter kan være en god løsning.
KOMBINASJON: En kombinasjon av kjøkkenklut, tørkepapir og engangskluter kan være en god løsning. Foto: FOTO: Thinkstock

Tørkepapir, vaskeklut eller engangskluter?

Bruksområdene til vaskeklut, tørkepapir og engangsklut

Dette bruker du tørkepapir til:

- Å tørke over flater på kjøkkenet etter at du har sølt

- Fjerne matrester og fett

- Å tørke over flater etter at du har vasket

Dette bruker du klut til:

- Når du skal tørke vekk brødsmuler og ufarlige matrester

- Når du skal vaske over bord og benkeplater mer grundig, kombinert med en kjøkkenspray

Dette bruker du engangsklut til:

- Engangskluter egner seg godt til å fjerne matrester som fett og rå kjøttsaft

Det er mange diskusjoner rundt vasking av kjøkkenkluten, men det er en ting de tre ekspertene er enige om:

En kombinasjon av vaskeklut, tørkepapir og engangskluter er en god løsning.

- Mitt tips er å kombinere bruk av kjøkkenklut og engangskluter og tørkepapir, sier Skaar. Engangskluter og tørkepapir egner seg godt til å enkelt fjerne matrester, fett og lignende. En kjøkkenklut er god å ha når man skal vaske over bord og benkeplater mer grundig, kombinert med en kjøkkenspray. Det finnes kjøkkenkluter, som Jordan mikrofiber kjøkkenklut, som er ekstra effektive på fettflekker og typisk kjøkkensmuss, og som i tillegg er lett å vri opp og som tørker raskt. Det at de tørker raskt gjør at de ikke begynner å lukte så fort som mer tradisjonelle kluter.

Nykvist påpeker at tørkepapir er fint til å tørke over flater på kjøkkenet etter at du har sølt, eller etter at du har vasket, men at det ikke egner seg ikke til å vaske med, ettersom tørkepapiret løser seg opp ved mye vann og såpe.

Den beste, men dyreste løsningen

Siden kjøkkenkluten kan være et omstridt problem, med ulike bruksområder, kan det beste alternativet være å bruke engangskluter.

- Dette er det dyreste alternativet, men også det beste hvis du til enhver tid vil ha en fresh klut på kjøkkenet, påpeker Nykvist. Kjøkkenkluten er sammen med oppvaskbørsten en potensiell bakteriebombe på kjøkkenet, så her kan det lønne seg å være nøye. Vår erfaring er at de som bruker kjøkkenklut som vaskes, lar kluten henge til den begynner å lukte vondt. Når den har hengt så lenge, så er det så mye bakterier i kluten at den burde vært kastet for lenge siden. Vi anbefaler derfor at folk bruker engangskluter, og kaster etter hvert. Dette gjør at du til enhver tid har en klut som lukter godt, er ren og som fjerner bakterier i stedet for å tilføre dem.

- Det kan også være en grei løsning for de som ikke enes om hvordan kluten skal vaskes, legger Grimstad til.

Bakterier på kjøkkenet

En av grunnene til at kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe, er at den blir liggende fuktig lenge, kanskje uten å bli skylt godt nok etter bruk. Men det er ikke alle bakterier som er farlige for oss, og noen ønsker vi faktisk å ha rundt oss og i maten vår. Ingun Klepp Grimstad synes det er viktig å understreke nettopp dette.

- Hvorvidt kluten inneholder farlige bakterier avhenger som sagt av bruksområde, hvor kluten ligger og hvordan den har blitt skylt, forklarer Grimstad. Er den brukt til å tørke rå kjøttsaft er dette typisk uønskede bakterier. Tørker man derimot opp annen grisete mat, som for eksempel grøt, er dette helt ufarlig. Men det som er viktig å tenke på, som mange kanskje ikke vet, er at klor, bleking og antibakterielle midler ikke er en god løsning. Det er uheldig miljømessig, og det fjerner alle bakterier, både ønskede og uønskede, som igjen kan skape resistens. Før i tiden ble kritthvitt forbundet med at noe var rent. Slik er det ikke i dag. Selv om noe er hvitt kan det være skittent, og det som er misfarget kan faktisk være rent.

Les mer:

Her finner du de kuleste interiørbildene

UØNSKEDE BAKTERIER: Rå kjøttsaft kan inneholde farlige bakterier. Det kan derfor være lurt å bruke engangskluter kombinert med kjøkkenkluten.
UØNSKEDE BAKTERIER: Rå kjøttsaft kan inneholde farlige bakterier. Det kan derfor være lurt å bruke engangskluter kombinert med kjøkkenkluten. Foto: FOTO: Thinkstock

Eldgamle ovner brenner like bra som nye ovner

Slik fornyer du den gamle furutrappen

20 tegn på at barnet er et geni

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning