SHOPPING: INTERIØR OG DESIGN

Verdens beste designbutikker

Dette er designbutikkene du må innom neste gang du er i en storby.

MODERNITY: Fokus på skandinavisk design. Er det ikke noe kjent med lampen som henger fra taket?
MODERNITY: Fokus på skandinavisk design. Er det ikke noe kjent med lampen som henger fra taket? Foto: Foto: Modernity
Publisert Oppdatert

Det britiske magasinet Elle Interior har valgt ut det de mener er de 14 beste designbutikkene i hele verden.

Butikklokalene og butikkopplevelsen skal gjerne være spennende i seg selv, og er ofte like oppsiktsvekkende som vareutvalget. Utstillinger og aktiviteter i butikkene hører med.

Moss i New York ryddet for eksempel plass til utstoppede dyr (!) i høst, mens Lawson-Fenning i Los Angeles satser på en integrert bokhandel.

LES OGSÅ: Billig fly til New York

Fra Milano og Barcelona til New York og Amsterdam - her er butikkene du simpelthen må innom. Vi har sortert dem etter byene de befinner seg i.

Kilde: Britiske Elle Interior

Reisetips:

Skal du til New York, kan du jo prøve å overnatte på Guggenheim-museet?

Barcelona utenfor sesongen

3 gode hoteller i Amsterdam

Shopping i Amsterdam

5 storbyfavoritter

Verdensbyen Stockholm

Flere tips på Klikk.no/Reise

MILANO

Inspirerende og spennende i Milano.

DRIADE: Moderne møbler i en fantastisk bygning.
DRIADE: Moderne møbler i en fantastisk bygning. Foto: Foto: Driade
KONTRAST: Barokkinspirert interiør og Philippe Starck under samme tak hos Driade.
KONTRAST: Barokkinspirert interiør og Philippe Starck under samme tak hos Driade. Foto: Foto: Driade

Driade

"En katedral over design fra Milano", mener Elle om Driade. Barokkinspirert interiør i et gedigent 1700-talls palass er god nok grunn til å ta turen innom. Første etasje huser moderne møbler - som Philippe Starck stolen «Miss Lacy» - og DriadeKosmo tilbehør. Kjøkkenserien DriadeChef finner du i kjelleren.

Adresse: Via Manzoni 30

www.driade.com

Spazio Rossana Orlandi

Tre etasjer og en hyggelig bakgård med nisjer og gjemmesteder utgjør Rossana Orlandis "Concept store". Inspirerende og spennende utstillinger av nye produkter kombineres med tilbehør til en rimelig penge og kuriosa som store bokstaver i metall.

Rossanas evner som talentspeider er viden kjent, og nå har hun løftet frem svenske Front, Nobody & Co og den nederlandske designeren Piet Hein Eek. Sistnevnte lager møbler av resirkulert tre (se også Amsterdam).

Adresse: Via Matteo Bandello 14-16, Milano.

www.rossanaorlandi.com

BARCELONA

Gammeldags fasade skjuler moderne snadder hos Vinçon.

ROSSANA ORLANDI: Spennende ting fra nye talenter.
ROSSANA ORLANDI: Spennende ting fra nye talenter. Foto: Foto: Rossana Orlandi

Vinçon

TOPP MODERNE: Vågalt og moderne vareutvalg hos Vinçon bak en klassisk fasade.
TOPP MODERNE: Vågalt og moderne vareutvalg hos Vinçon bak en klassisk fasade. Foto: Foto: Vincon

Butikkfasaden lurer deg. Den gamle bygningen i kvartalet fra 1899 skjuler vågalt og moderne vareutvalg. Eieren Fernando Amat er interiørdesigner. Utvalget spenner fra klassiske og praktiske ting som forskjønner hverdagen, som lys og stoler, til stilige notisblokker laget av Javier Mariscal. Her finner du også ting til kjøkkenet og badet.

De mørke, dramatiske lokalene huser også et kunstgalleri, La Sala Vinçon.

Adresse: Passeig de Gracia 96, Barcelona.

Vinçon har også nettbutikk.

AMSTERDAM

Tette bånd til designerne.

«The Frozen Fountain» kan skryte av de største navnene innen nederlandsk design i tillegg til internasjonale merkevarer. Butikken åpnet i 1992 av Dick Dankers og Cok de Rooy, og har hele tiden vært tett knyttet til designskolene. Duoen er kjent for å hente frem lokale talenter som f.eks Piet Hein Eek og Hella Jongerius. Sistnevnte har designet sofaen «Polder» for Vitra.

Adresse: Prinsengracht 645.

FLISER I SENGA: Piet Hein Eeks seng av resirkulert tre.
FLISER I SENGA: Piet Hein Eeks seng av resirkulert tre. Foto: Foto: Frozen Fountain

www.frozenfountain.nl

NEW YORK

Tungt, klassisk og hipt i New York.

MOMA Design Store

Butikken tar sitt navn fra Museum of Modern Art, og beskrives som en "One-stop Design Shop". Her finner du klassikere som George Nelsons klokker, Charles og Ray Eames' «Hang it all» stumtjener for Vitra og produkter fra globale designstjerner. Du finner noen av produktene i nettbutikken.

FROZEN FOUNTAIN: Piet Hein Eek lager spennende møbler av resirkulert treverk. Keramikk fra Hella Jongerius.
FROZEN FOUNTAIN: Piet Hein Eek lager spennende møbler av resirkulert treverk. Keramikk fra Hella Jongerius. Foto: Foto: Flickr, Sfgirl-bybay

Adresse: 81 Spring St., Soho

MOMA: Butikk og museum er tett knyttet til hverandre.
MOMA: Butikk og museum er tett knyttet til hverandre. Foto: Foto: Flickr
FREMTIDEN ER NÅ: Morgendagens design allerede i dag hos Future Perfect.
FREMTIDEN ER NÅ: Morgendagens design allerede i dag hos Future Perfect. Foto: Foto: Ty Wentzel, DesignShrine
SKAP: Designeren Giuseppe Canevese er tydelig inspirert av tegneserier med skapet «Crepax»i lakkert MDF hos Moss. Prisen er nette 7.500 dollar.
SKAP: Designeren Giuseppe Canevese er tydelig inspirert av tegneserier med skapet «Crepax»i lakkert MDF hos Moss. Prisen er nette 7.500 dollar. Foto: Foto: Moss

www.momastore.org

The Future Perfect

Navnet er ikke tilfeldig valgt - her presenteres morgendagens design og designere. Butikksjef David Aldaheff finner hylleplass til snurrige ting fra spanske Jaime Hayon og den britiske duoen Timorous Beasties i tillegg til lokale krefter som Jason Miller. Sistnevnte lager lysestaker av gevirer som har blitt en bestselger.

Adresse: 115 North Sixth St., Brooklyn

www.thefutureperfect.com

Moss

Her er det designklassikere fra Josef Hoffmann og vintage Lobmeyr, hyller fra Dieter Rams og utstillinger av ymse slag. Nederlandske Studio Job er på plass i år med «Robber Baron» møblene (begrenset opplag) sammen med belysning fra Moooi og utstoppede dyr (!), for å nevne noe. Moss har også et utsalg i Los Angeles. Du kan også handle det meste i nettbutikken.

Adresse: 150 Greene Street

www.mossonline.com

STOCKHOLM

Skandinaviske klassikere.

Modernity

Pussig nok var det en skotte, Andrew Duncanson, som startet Modernity i 1998. Det hindrer ikke Modernity i å ha fokus på skandinavisk design.

Kjente navn som Poul Kjærholm og Hans J Wegner er blandet med mindre kjente objekter, som for eksempel Karin Bojesens tregiraff for Rosendahl. Her finner du også keramikk fra Stig Lindberg og Tobo's formfullendte gjenstander inspirert av 50-tallet.

FRA MOSS: Francesco Binfaré har designet en sofa utenom det vanlige. Materialene er Gellyfoam®, polyurethan og kapok (naturlige plantefibre). Hele sofaen er dekket med et spesielt tynt og mykt skinn i fargen off-white. Navnet «Gran Khan» henspeiler på de mongolske herskerne, som gjerne ble kalt «Khagan». Sofaen må spesialbestilles fra Moss og koster 19.770 dollar - frakt ikke inkludert.
FRA MOSS: Francesco Binfaré har designet en sofa utenom det vanlige. Materialene er Gellyfoam®, polyurethan og kapok (naturlige plantefibre). Hele sofaen er dekket med et spesielt tynt og mykt skinn i fargen off-white. Navnet «Gran Khan» henspeiler på de mongolske herskerne, som gjerne ble kalt «Khagan». Sofaen må spesialbestilles fra Moss og koster 19.770 dollar - frakt ikke inkludert. Foto: Foto: Moss

Adresse: Sibyllegatan 6

MODERNITY: Fokus på skandinavisk design. Er det ikke noe kjent med lampen som henger fra taket?
MODERNITY: Fokus på skandinavisk design. Er det ikke noe kjent med lampen som henger fra taket? Foto: Foto: Modernity
BRETT I TEKSTIL: «Terrazzo» serveringsbrett i bjørk av Josef Frank  produseres av Svenskt Tenn. Prisen er 640 svenske kroner.
BRETT I TEKSTIL: «Terrazzo» serveringsbrett i bjørk av Josef Frank produseres av Svenskt Tenn. Prisen er 640 svenske kroner. Foto: Foto: Svenskt Tenn

www.modernity.se

Svenskt Tenn

Den elegante butikken er en herlig miks av farger og mønstre. Navnet stammer fra den gang det utelukkende ble solgt tinngjenstander her. Tekstiler og tapeter i geometriske mønstre kom på dagsorden da den østerriske arkitekten Josef Frank dukket opp på 30-tallet.

Butikken ivaretar de gamle mønstrene med nennsom hånd, samtidig som de samarbeider med unge, spennende talenter. Blant høstens nyheter er vaser fra Ann Wåhlström.

Adresse: Strandvägen 5

www.svenskttenn.se

LOS ANGELES

Moderne vintage.

Lawson-Fenning

Designduoen som driver Lawson-Fenning blander friskt funn fra 1920-tallet med egenproduserte møbler. Det er to forskjellige showroom i Los Angeles, den ene har en bokhandel. Hos Lawson-Fenning finner du funksjonelle og klassiske møbler i tre og metall, samt speil, kandelabre og belysning. Moderne former kombineres med klassiske detaljer, og alt er laget i California.

Adresser: 7257 Beverly Boulevard og 1618 Silverlake Boulevard.

www.lawsonfenning.com

SYDNEY

VARIERT: Hos Modernity får du alt fra 50-talls inspirerte gjenstander til keramikk og tregiraffer.
VARIERT: Hos Modernity får du alt fra 50-talls inspirerte gjenstander til keramikk og tregiraffer. Foto: Foto: Modernity

Skandinavisk i Australia.

KLASSISK: Egenproduserte møbler du kan sitte komfortabelt i, er typisk for Lawson-Fenning.
KLASSISK: Egenproduserte møbler du kan sitte komfortabelt i, er typisk for Lawson-Fenning. Foto: Foto: Lawson-Fenning

Chee Soon & Fitzgerald

Butikken i Sydney bugner over av tekstiler, håndmalte gardiner, afrikanske gjenstander, møbler og belysning. Her finner du australske designere representert ved siden av gjenstander fra Marimekko, Georg Jensen, Artemide, Stelton, Marc Pascal, Laura McCusker, Third Drawer Down og Geoffrey Denman for å nevne noen.

Adresse: 387 Crown Street, Surrey Hills

www.cheesoonfitzgerald.com

PARIS

Fransk basar.

RETRO: Lawson-Fenning kan også by på oransje skinnstoler fra 60-tallet, designet av Mo Baughman.
RETRO: Lawson-Fenning kan også by på oransje skinnstoler fra 60-tallet, designet av Mo Baughman. Foto: Foto: Lawson-Fenning

Caravane

LEKENT: Gøyale kjøkkenhåndklær fra blant annet Third Drawer Down får du hos Chee Soon Fitzgerald.
LEKENT: Gøyale kjøkkenhåndklær fra blant annet Third Drawer Down får du hos Chee Soon Fitzgerald. Foto: Foto: Chow.com

Francoise Dorgets siste butikk er dedikert til håndlagede objekter, antikke og moderne tekstiler samt et rikelig utvalg myke puter du kan drømme deg bort i. Her er berbertepper, Ikat puter, stilige metallbord og en følelse av tilbakelent glam. Utvalget har et nomadepreg samtidig som det er typisk fransk, og dette forsterkes av stemningsskapende fargepaletter.

Adresse: 6 Rue Pavee

www.caravane.fr

Blanc D'Ivoire

Siden 1994 har det kommet fire butikker med interiørartikler i Paris fra Blanc d'Ivoire. Felles for alle fire er fokus på både tradisjonelle og moderne mønstre i sengetøy, møbler, belysning og dekketøy. Fargepaletten er sofistikert nøytral, i duse nyanser til moderne grått. Stilen skal derfor passe både til byliv og mer landlige miljøer.

www.blancdivoire.fr

CARAVANE: Tilbakelent glam hos Caravane-butikkene i Paris.
CARAVANE: Tilbakelent glam hos Caravane-butikkene i Paris. Foto: Foto: Caravane
SOFISTIKERT: Fargepaletten hos Blanc d'Ivoire går fra duse nyanser til moderne grått.
SOFISTIKERT: Fargepaletten hos Blanc d'Ivoire går fra duse nyanser til moderne grått. Foto: Foto: Blanc d'Ivoire

LES OGSÅ: På stranda i Paris

LONDON

Trendsettende.

Mint

Beliggende i Marylebone i London, feirer den trendsettende butikken Mint 10 års jubileum i år. Mint har "alt" fra møbler til keramikk, og er kjent for å balansere store merkevarenavn med hotte, nye talenter. Nå er det fokus på dansk design i tillegg til nye navn som Bram Boo, Folkform og Ward van Gemert.

Mint har også en blogg.

Adresse: 70 Wigmore Street

www.mintshop.co.uk

NOMADE: Myke puter du kan drømme deg bort i hos Caravane.
NOMADE: Myke puter du kan drømme deg bort i hos Caravane. Foto: Foto: Caravane
FOR BOKELSKEREN: Lys og oppbevaring på samme sted med «The Bookinist» lenestolen, vist på møbelmessen i Milano. Du kan se den hos Mint i Wigmore Street.
FOR BOKELSKEREN: Lys og oppbevaring på samme sted med «The Bookinist» lenestolen, vist på møbelmessen i Milano. Du kan se den hos Mint i Wigmore Street. Foto: Foto: Mint
RØFT: Maxim Velcovsky har laget en unik kolleksjon for Mint, deriblant vasen «Catastrophe». Det rå uttrykket passer perfekt som kontrast til sarte blomster.
RØFT: Maxim Velcovsky har laget en unik kolleksjon for Mint, deriblant vasen «Catastrophe». Det rå uttrykket passer perfekt som kontrast til sarte blomster. Foto: Foto: Mint

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning