På hytta til Helene Uri

Se forfatterens kreative skrivestue og ferieparadis

Hun er ikke bare forfatter, hun er også interiørentusiast. Begge deler har satt sitt tydelige preg på Helene Uris sommersted.

ARVEGODS: Hele hytta til forfatteren er spekket med gamle møbler. Noen  av møblene har Uri pusset opp og malt. De gamle spisestuemøblene er malt i en glad rødfarge som også hentes frem i hjørneskapet og andre steder i huset.
ARVEGODS: Hele hytta til forfatteren er spekket med gamle møbler. Noen av møblene har Uri pusset opp og malt. De gamle spisestuemøblene er malt i en glad rødfarge som også hentes frem i hjørneskapet og andre steder i huset. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Ved idylliske Randsfjorden ligger Svea, en gammel gård fra 1800-tallet. Hovedhuset er blitt totalrenovert, og fremstår nå lyst og sommerlig i en romantisk stil. Overraskende elementer i spreke farger bryter opp interiøret, og gjør uttrykket både spennende og delikat. Her spinner Helene Uri frem historier til romanene sine, og fordyper seg i både gamle klassikere og nye bestselgere.

To kriterier

Da Helene Uri og familien skulle kjøpe seg hytte, var det to kriterier som lå til grunn. Det måtte være nok areal til de gamle, arvede møblene deres, og det skulle være et gammelt hus.

- Vi hadde en gård på Vestlandet som vi solgte etter mange, flotte år. Den hadde vært i familien i generasjoner, og de fleste møblene vi har på hytta er arvegods fra gården. Det var avgjørende for meg å finne et sted som kunne romme alle de gamle gjenstandene.

Etter mye leting i mange ulike områder, fant de endelig drømmestedet. Helene Uri falt pladask for det gamle huset, som hadde ligget ute for salg en stund. Stedet ble deres, og familien satte straks i gang med en storstilet oppussing.

De har skiftet vinduer, fått ny panel, bygget ut, vinterisolert og både malt og lagt nytt gulv i deler av huset. Og selv om de anser seg som ferdige, er det fortsatt noen småting som gjenstår.

- Det er jo alltid prosjekter på en hytte, men det er vel sånn det skal være.

Hyttebesøk til forfatteren Helene Uri.
Hyttebesøk til forfatteren Helene Uri. Foto: Per Erik Jæger
SOMMERIDYLL: Selv om familien bruker hytta hele året, er det ekstra idyllisk om sommeren. Med 50 meter ned til vannet, blir det mye bading, til tross for at det kan være kaldt.
SOMMERIDYLL: Selv om familien bruker hytta hele året, er det ekstra idyllisk om sommeren. Med 50 meter ned til vannet, blir det mye bading, til tross for at det kan være kaldt. Foto: Per Erik Jæger
RØDT OG LANDLIG: Det lune og lyse kjøkkenet friskes opp av røde, spreke stoler.
RØDT OG LANDLIG: Det lune og lyse kjøkkenet friskes opp av røde, spreke stoler. Foto: Per Erik Jæger
KOSELIG KJØKKEN: Det romslige kjøkkenet er fra Norema.Peisen gir en lun atmosfære og de fargerike koppene frisker opp rommet.
KOSELIG KJØKKEN: Det romslige kjøkkenet er fra Norema.Peisen gir en lun atmosfære og de fargerike koppene frisker opp rommet. Foto: Per Erik Jæger
LANDLIG: Kjøkkenet har en landlig stil med en strammere lenestol. Rødt er gjennomgående på både møbler og tekstiler.
LANDLIG: Kjøkkenet har en landlig stil med en strammere lenestol. Rødt er gjennomgående på både møbler og tekstiler. Foto: Per Erik Jæger

Skriver på hytta

Hytta blir flittig brukt, året rundt. Om sommeren er familien der så ofte de kan, og om vinteren tilbringer de helgene der. Tre julefeiringer er det også blitt.

Helene Uri bruker stedet mye til arbeid, og finner både roen og inspirasjonen hun trenger til romanene sine.

- Jeg sitter aldri et bestemt sted og jobber. Jeg flytter meg gjerne rundt, og kan egentlig sitte hvor som helst når jeg først er i gang. Det er en helt egen ro her sammenlignet med i byen, og jeg liker å se utover fjorden mens jeg skriver. Det meste fra den siste romanen min, Kjerringer, har jeg skrevet her på hytta.

- Jeg reiser også mye, og ideene til romanene kan være alt fra noe jeg har lest i en avisartikkel til noe jeg er blitt fortalt for lenge siden. Og jeg har allerede begynt å tenke på ideen til en ny roman her ute. Hvem vet, kanskje den neste boken min har mye fra Randsfjorden i seg?

Fascinert av interiør

GJENNOMFØRT: Stuen var tidligere en veranda som de har bygget inn. Alle møblene, fargene og tilbehøret er valgt med utgangspunkt i den gamle gården som tilhørte eierne.
GJENNOMFØRT: Stuen var tidligere en veranda som de har bygget inn. Alle møblene, fargene og tilbehøret er valgt med utgangspunkt i den gamle gården som tilhørte eierne. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
MIKS AV GAMMELT OG NYTT: Den gamle symaskinen sto i et gammelt skredderi tidligere. Den spreke stolen fra Ikea er en tøff fargeklatt i gangen.
MIKS AV GAMMELT OG NYTT: Den gamle symaskinen sto i et gammelt skredderi tidligere. Den spreke stolen fra Ikea er en tøff fargeklatt i gangen. Foto: Per Erik Jæger

Men det er ikke bare i bøkene at Helene Uris kreative evner og skaperglede får fritt utløp. Hun har med årene utviklet en fascinasjon for interiør. Og hun synes det er er en stor glede å ha to baser, slik at hun kan utfolde seg i to ulike retninger stilmessig.

- Her har jeg valgt en mer gammeldags og romantisk stil, noe jeg ikke ville hatt hjemme. På hytta tør jeg å ta den litt mer ut, siden jeg ikke ser det hver dag. Hjemme har vi en strammere stil, som egentlig er mer meg.

Flesteparten av møblene på hytta har Helene arvet. Resten av interiøret, farger og tapeter er valgt på bakgrunn av disse.

- Da vi bygget ut hytta, visste vi hva vi hadde av møbler, slik at vi kunne ta utgangspunkt i det. Jeg var veldig klar på hva slags stil jeg ønsket, og det var viktig at interiøret passet til det gamle huset. Vi kjøpte også noen av de gamle møblene som sto her fra før.

Interesserte døtre

Det ser også ut til at Helenes interesse for interiør har smittet over på de to døtrene hennes. De har selv valgt ut tapetene og fargene til sine egne rom. Det ene går i rosatoner, mens det andre har nyanser av blåturkis.

BLÅTONER: Døtrene har selv valgt ut fargene på rommene sine.
BLÅTONER: Døtrene har selv valgt ut fargene på rommene sine. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
ROMANTISK JENTEDRØM: Det landlige soverommet er innredet i duse nyanser av hvitt, rosa og gult. Tapeten på veggen er fra Maxbo.
ROMANTISK JENTEDRØM: Det landlige soverommet er innredet i duse nyanser av hvitt, rosa og gult. Tapeten på veggen er fra Maxbo. Foto: Per Erik Jæger
NOSTALGISKE MØBLER: Det grønne tapetet er nytt og fra Maxbo. Ellers er de fleste møblene på soverommet til gamle. De tilhørte det gamle sommerhuset, og har en romantisk og nostalgisk stil.
NOSTALGISKE MØBLER: Det grønne tapetet er nytt og fra Maxbo. Ellers er de fleste møblene på soverommet til gamle. De tilhørte det gamle sommerhuset, og har en romantisk og nostalgisk stil. Foto: Per Erik Jæger
BAD: Det lyse badet er lekkert innredet med duse og delikate farger.
BAD: Det lyse badet er lekkert innredet med duse og delikate farger. Foto: Per Erik Jæger

- Etter mye titting i tapetbøkene, fant vi det vi lette etter. Deretter gikk vi til fargehandelen og bestemte resten av fargene til rommet ut fra tapeten. Vi visste hele tiden hvilken fargeskala vi ønsket på rommene.

Helene Uris kreativitet stopper ikke ved fargevalg og tapet. Hun har både malt og trukket om flere av møblene på hytta.

I biblioteket er det også en god blanding av nytt og gammelt. Her står det bøker fra ulike tider. Noe har hun fått fra moren, og noe stammer fra den gamle gården. Men bøkene står ikke urørt, for på hytta finner hun roen til å lese.

- Jeg leser alt mulig. Og er det en bok jeg liker, kan jeg lese den mange ganger.

Les også:

Her er de kuleste interiørbildene

Små hytter er den nye trenden

Tømmerhytte i skogen med shabby chic interiør

Hedda (5) får ikke gå i bursdag eller reise på ferie

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen