De syv barnebarna elsker å leke i Trudes «bestemorhage»
Det høres ofte barnelatter og fnising fra Trude og Oves historiske hage. Alle de syv barnebarna har et nært forhold til huset og uterommet. De elsker å leke gjemsel, gjerne barbent i gresset.

Dette skal være en brukshage hvor både mennesker i alle aldre og dyr kan trives. Vi unngår å bruke kjemiske sprøytemidler og gleder oss over hver humle og bie vi ser, sier Trude og Ove.
Paret er veldig glade i å ha besøk, både av familie og venner.
– Det har vært mange hyggelige sommerfester her. Da faren min fylte 80 år, hadde vi feiringen her ute med både potet- og sekkeløp. Verandaen bak huset har vinduer vi tar ut om sommeren, slik at det blir en åpen utestue. Om sommeren er vi nesten ikke inne, da leves livet ute!
Juniglede
– Det beste med junihagen er at alt er så friskt, nytt og irrgrønt, og at det føles som en evig blomstring. Vi har tre ulike rododendroner som alle er rundt 40 år gamle. Den hvite kommer først sammen med en frisk vårgyvel, så kommer den rosa før den store lilla overtar showet, sier hun.
Velkomsten dvergsyrinen byr på når de kommer hjem fra jobb på juniettermiddagene, er også helt unik.
– Den dufter utrolig godt og overgår de store, vanlige syrinene. Noe annet som er deilig akkurat nå, er at vi er ferdige med mange av forberedelsene til sommeren. Sjekta som overvintrer i hagen, er pusset, løftet ut over hagegjerdet og ligger klar i havna. Og drivhuset er i godt driv. Nå er det tid for å nyte, sier hun.


Tett på naturen
De lange, lyse kveldene er magiske. Paret pleier å sette seg under de høye eikene og høre på fuglene.
– Det å kunne sitte sånn, kjenne duften av kaprifolen som klynger seg oppover fjellet bak oss, høre fuglene som ikke helt har funnet natteroen ennå, og høre verden utenfor uten å trenge å ta del i den – det er en stor del av hagelykken. Jeg tror Ove setter ekstra pris på de rolige stundene sammen her ute, for ellers fyker jeg gjerne rundt. Det er alltid noe nytt å luke, plukke eller lukte på.


Historisk sus
Huset ble bygget i 1905, og hagen var rundt 70 år gammel da paret flyttet inn. Ove tilbrakte en del av sine barndomsår her. I 1985 fikk Trude og Ove tilbud om å kjøpe huset.
– Vi elsker å bo her. Huset og hagen har så mye sjel. Det har vært et godt hjem for oss og barna, sier de.

Paret har vært opptatt av å se på huset og hagen som en helhet og har lagt vekt på å ha planter og busker som hører til i en gammeldags hage. Da de overtok, besto blomstringen av peoner, gamle stauder, gammeldagse påskeliljer og et vell av scilla om våren. Paret har bevart de gamle plantene og bygget videre på samme uttrykk.
– Vi har tatt utgangspunkt i fjellene og knausene som omgir tomten og laget rom der det er naturlig ut ifra terrenget. Hagen vår har et romantisk uttrykk, kall den gjerne en bestemorshage. Det passer jo bra med alle våre barnebarn. De er ofte med å høste i drivhuset. Agurkene har blitt en stor hit. De spises som om de var søte epler. Barna tar også opp poteter de kan vaske selv i utevasken i kjøkkenhagen. Det smakes på blåbær, jordbær, rabarbra, stikkelsbær og solbær. Alle har sine favoritter.
– Jeg er ikke så nøye på om det blir noe igjen til fryseboksen. Det er mer gøy å smake og spise etter hvert som alt modnes. Jeg håper det gir dem kunnskap om hvor maten kommer fra.
Les også: (+) Jeg var ung og måtte ta et valg for resten av livet. Dødsannonsen var en påminnelse

– Det er en umåtelig vakker kremhvit sky når den blomstrer.


Grønn terapi
Drivhuset sto på Trudes ønskeliste lenge før det ble virkelighet. Hun drømte om å kunne drive frem egne grønnsaker.
– Mye av det som senere skal ut i kassene, starter livet sitt i drivhuset. På våren er det plass til å sitte der, men utover sommeren tar tomater, agurk, chili og paprika all plassen. Da er det om å gjøre å følge med, knipe og holde plantene i sjakk med saksa ellers blir det lett en ugjennomtrengelig jungel. Drivhuset er min sone, det er nesten en form for meditasjon når jeg er der. Jeg kan holde på i timevis og glemmer tiden mens jeg potter om og steller med plantene.
Sosial samsåing
Trude er glad i å reise til fjellet i vinter- og påskeferien. Derfor starter hun først såingen av grønnsaker etter påske og samsår med en venninne:
– Tomat, agurk og squash går fint å så etter påske. Jeg har en god venninne som er mer hjemme og dermed sår tidligere i sesongen. Vi pleier å bli enige om hvilke sorter vi sår, også bytter vi med hverandre. Jeg får alltid paprika og chiliplanter som trener lenger såtid av henne.

Trudes beste hagetips
Overtar du en gammel hage, så la det gå en sesong og se hvilke planter som vokser der før du gjør store endringer.
Skal du gjøre om hagen, anbefaler jeg å lage en plan. Tegn opp utgangspunktet og hva du ønsker å endre og skriv ned hva du vil gjøre de ulike stedene. Da unngår du impulskjøp og kan gjennomføre litt av planen hvert år.
Vurder å leie inn en hagedesigner som kan gi deg gode tips og råd du ikke hadde kommet på selv. Vi fikk mye ut av det.
Ta vare på gresset når plenen er klippet. Det er supert å bruke som jorddekke oppå jorden i bed og pallekarmer. Det holder på fuktigheten så du slipper å vanne så ofte. Avklipp fra plenen kan også brukes som jordforbedring ved å blande det inn i jorden. Har jeg ferdig bokashivæske, blander jeg gressklipp med det for å gi jorden et ekstra næringsboost.
Har du barn eller barnebarn anbefaler jeg å la dem være med i hagearbeidet fra de er små. Det gir både glede og kunnskap, og det gjør jo ingenting om blomstene plukkes uten stilk og agurkene blir spist mens de er små.
Se flere bilder av hagen under:

– Det er en umåtelig vakker kremhvit sky når den blomstrer.

Stauden alunrot har stått her fra gammelt av. Trude har delt den og plantet den flere stedet rundt i uterommet.

– Det fungerer som en kule så lenge vi holder det rent og åpent rundt kassene. Hvis det begynner å vokse høyt gress eller noe annet høyt rundt dem, virker det som en bro for sneglene.



