Camillas hage er så omfangsrik at hun har satt opp skilt
Camilla Anvik har skapt sitt eget økologiske univers, en hagedrøm hun deler med mange andre ved å invitere til afternoon tea i hagen.

Noen hundre meter fra sin private hage, på en gård med en egen flystripe, har Camilla etablert Skjærgårdshagen, en besøkshage som arrangerer alt fra afternoon tea, kurs, workshops og markeder til bryllup.
Det som av tidligere gårdseier ble brukt som en flyhangar er i dag gjort om til et slags opplevelsessenter hvor Camilla byr på sanselige opplevelser med økologiske planter, spiselige blomster, ville buketter og lokal mat i sentrum.
Den private hagen
Men la oss først ta turen innom Camillas private hage rundt hundre meter unna, som også er barndomshjemmet hennes.
– Her har familien min bodd i tre generasjoner. Først var det oldemor som formet hagen her, så mamma og så jeg. Derfor har vi fortsatt mange gamle stauder og roser. Jeg er inspirert av de ville, engelske cottage hagene og de viktorianske kjøkkenhagene, men også stramme franske hager. Derfor har jeg fokusert på vakre linjer, mye høyde og spennende siktlinjer. Formklippede buksbom-, liguster- og bøkehekker bidrar med struktur og ramme. Innenfor disse har jeg fylt på med frodige og ville stauder.
– Engelskmenn er gode til å skape vakre kjøkkenhager hvor du kan gå ut med en kurv over armen og høste både snittblomster, urter og grønnsaker. Jeg har prøvd å lage det samme her, sier hun.
Sonene er delt inn i ulike temaer. Et område har mørke blomsterinnslag med juleroser, blodplomme og blå roser. I måneskinnshagen holdes en rolig fargepalett med planter i hvitt, grått og grønt.
De hvite fargene lyser opp i skumringen rundt vakre statuer. I et annet rom er en haug engelske duftroser og lavendel samlet. Bak de neste hekkene er en liten kjøkkenhage og det hun kaller «barnehagen» med frukttrær som er gøyale å klatre i rundt et lekehus.

Blomstring med x-faktor
Skjærgårdshagen så dagens lys da Camilla fikk mulighet til å kjøpe den gamle gården med flystripe hvor hun hadde jobbet på åkeren i oppveksten.
– Da jeg og mannen min overtok stedet for fem år siden, lurte vi på hva vi skulle bruke det til. I starten hadde vi hester på beite her og en ridebane. Jeg hadde skissert opp en liten kjøkkenhage sånn at jeg kunne dyrke litt økologiske blomster, grønnsaker og urter til eget bruk og for å selge til turister. Det ble raskt til mye mer dyrking enn det. Det er mammaen min og jeg som gjør alt her, sier hun.
Heldigvis er mamma tidligere blomsterdekoratør og har jobbet på gartneri.
– I tillegg får vi hjelp av fetteren min, andre i familien og flinke frivillige når det trengs, sier hun. På de sju målene som tidligere ble brukt som potetåkrer, har Camilla anlagt ulike hager.
– Alt vi gjør er økologisk. Den viktorianske sonen er som en gammel engelsk kjøkkenhage, også kalt «walled garden». Området utenfor tipien vår kalles «tipihagen». Her dyrker vi tulipaner og grønnsaker. «Damhagen» er full av spiselige blomster. «Ellipsehagen» består av en blomstereng, mens vi dyrker asparges i den «Nedre hagen», sier hun. Alle områdene har bed hvor urter, grønnsaker, snittblomster og spiselige blomster samplantes. Dette gir de pollinerende insektene et rikt liv.
– Mikrolivet i jorden blir også godt av denne dyrkekombinasjonen, i kombinasjon med vår egen kompost. Dette er et helt lite kretsløp med naturen som læremester.

Kreative planteopplevelser
På starten av sesongen er Camilla klar for å skape en fargeeksplosjon i bed og krukker.
– Etter en lang, kald vinter er vi nordmenn klare for lys, energi og sterke farger. Jeg demper gjerne fargepaletten på blomstene litt ned utover sommeren, sier hun.
Hvert år når tulipanene står i full blomst, inviterer hun til selvplukk. Da trekker gjestene dem opp av jorden med løken.
– Når de kommer hjem, kan de kutte av stilkene og lage en vakker bukett. Løkene kan de plante i sin egen hage, så vil de blomstre igjen neste år.
Et annet sikkert vårtegn i Skjærgårdshagen er når Camilla inviterer til afternoon tea.
– Det blir som regel fullbooket med en gang, og det er veldig gøy. Neste år tenker jeg også å arrangere afternoon tea med Bridgeton-tema lenger ut i sesongen. Da ser vi for oss at gjestene kler seg i sine fineste kjoler, hester som kommer ridende inn her og besøk av veteranbiler, mens kokker lager nydelig fingermat med ingredienser fra hagen. Det skjer mye gøy her. Jeg elsker å spre mat- og hageglede!

og dermed blir lengre. Et smart triks som gjør at tulipanene egner seg godt til snitt.

Giftfri skjønnhet
Camilla har blitt veldig glad i å dyrke vakre, spiselige blomster.
– Det er så mange sorter som kan spises, og alle har sin unike smak. Duftpelargonia har for eksempel mye syre og er kjempegod i drinker, i ostekake og på kamskjell. Blomkarse er pepperaktig i smaken, noe som er nydelig i salater eller på en hovedrett. Georginer pimper også opp enhver salat. Lakristagetes og lavendel bruker vi til å lage vår egen is om sommeren. Siden jeg unngår alle typer av giftstoffer, er alt trygt å spise, sier hun. I flere år har hun levert spiselige blomster til det norske kokkelandslaget, konkurransekokker og gourmetrestauranter rundt i Norge.
Det kan virke som at Camillas døgn har flere timer enn andres. Hvordan får hun egentlig tid til alt?
– Til daglig jobber jeg i flytårnet på Oslo Lufthavn. Det er det jeg egentlig driver med. Dette er bare en hobby.

Camillas tips til å lykkes med blomsterløk
1. Tulipaner liker å bli plantet i næringsrik kompostjord. Har du noen som holder på med ku eller hest i nærheten, kan du kontakte dem og høre om du kan få komme og hente møkk. Møkka er full av meitemarker og mikroliv og er prima næring for plantene. Gjenvinningsstasjoner selger også god kompostjord.
2. Det er bedre å kjøpe blomsterløk rett fra et kaldt lager enn å kjøpe dem som ligger i en varm og lys butikk. Blomsterhagen.no, Gardenliving.no og Syverudgaard.no har kvalitetsløk.
3. Tulipaner liker veldrenert jord, så unngå å plante løkene på fuktige områder.
4. Strø gjerne litt benmel i hullet før du setter ned løken.
5. Jeg planter flesteparten av mine løkblomster i oktober og november her i Stavern, men de kan plantes helt fram til det blir tele i bakken. Pass på å få dem i jorden før jul for de trenger tid på å rote seg for å blomstre.
6. Vann jorden et par ganger om våren før de begynner å spire og også litt, men ikke mye, når de har begynt å spire.
7. Gjødsle tulipanene med pelletert hønsegjødsel tidlig på våren og like etter at de er avblomstret.
8. Siden jeg bruker mine tulipaner som snittblomster, planter jeg dem tett i tett i bedene som i eggekartonger. Da konkurrerer de om plassen, strekker seg og stilkene blir ekstra lange og perfekte til buketter.
9. Plant gjerne blomsterløkene i grupper og gjenta samme sort flere steder. Det skaper ro og et visst system i all frodigheten.
10. Tulipaner kan også trives godt i krukker og tønner hvis du sørge for god drenering og god jord. I en 30 centimeter bred potte, kan du plante ca. 30 tulipanløk.
11. Legg gjerne avkuttede rosegrener på toppen av krukkene for å holde mus unna. La krukkene stå kaldt og tørt gjennom vinteren, for eksempel under tak. Så kan de settes ut i uterommet når vårsola varmer.
12. Klipp av blomsterhodene på tulipanene når de er avblomstret. Da går næringen tilbake til røttene framfor å bruke energi på å danne frø. Det gir større sjanse for god blomstring igjen året etter, om de er flerårige. Narsisser skal ikke klippes ned.

Camillas tips til maks blomstring på liten plass
Du får maks blomstring ut av krukkene dine ved å plante etter lasagnemetoden.
Det vil si at du planter ulike løkblomster i forskjellige dybder i samme krukke og har jord mellom hvert lag.
Plasser de største løkene nederst og de minste på toppen.
Du kan for eksempel plante allium nederst, så tulipaner, så narsisser og til slutt krokus under øverste jordlag.
Da vil du få vakker blomstring til ulike tider i samme potte. Helt genialt!

Camillas planteliste:
Camilla elsker tulipaner. Her er hennes favorittsorter som skiller seg ut:
`La Belle Epoque´: En uimotståelig vakker skjønnhet med store blomster som skifter fra dempede toner av mørk rosa, brun og litt lilla.
`Black Hero´: Har doble blomster som minner om en peon. Elegant og velfylt med mørke purpursvarte, satengaktige blomster. Tilhører gruppen sent fullblomstrende tulipaner.
`Estella Rijnweld´: Livlig papegøyetulipan som skaper fest og moro i bedene med sin herlige hvite og røde fargekombo.
`Charming Beauty´: En rødmende ferskenfarget variant med doble kronblader som minner om en peon eller rose. Den har en egen varme og glød i seg.
`Gudoshnik Double´: Denne har aller størst blomsterhoder av alle sortene jeg har og er nydelig i buketter og oppsettinger. Den vibrerer i ulike fargesjatteringer fra sitrongul, til rød, oransje og mørk aprikos.
`Mount Tacoma´: En helt ishvit tulipan med en blomst som minner om en peon. Delikat og fantastisk vakker.
Villtulipanene `Turkestanica´ og `Little Beauty´: Dette er naturlige sorter som blomstrer tidlig og trofast kommer igjen år etter år. Trives de godt, formerer de seg og kan etter hvert skape en blomstereng. De er også vakre å plante i plenen.

Hvem er åkerkvinnene?
Da Camilla akkurat hadde overtatt Skjærgårdshagen, ble hun ble kjent med fem andre dyrkeglade damer i området på et møte. De ble enige om å skape et gründernettverk og finne måter de kunne heie hverandre opp og fram på.
Slik oppsto Åkerkvinnene som raskt ble en turistattraksjon. Alle seks tilbyr unike produkter og sanselige opplevelser langs Brunlaneskysten.
De ble de nominert til Innovasjon Norges bedriftsutviklingspris i 2024 og hadde i fjor et samlet besøk av rundt 10 000 turister. Du kan lese mer om @aakerkvinnene på Instagram.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hageliv og Uterom nr 03 2025






– Denne er fantastisk sammen med lysere og mer støvete farger.