Orden i boden

Slik fjerner du rotet

Skal du rydde i boden, bør du stålsette deg og bare gyve løs.

ROTETE BOD: Her må det tas grep, og det første man må gjøre er å rydde ut alt og så bygge et nytt system.
ROTETE BOD: Her må det tas grep, og det første man må gjøre er å rydde ut alt og så bygge et nytt system. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Publisert Oppdatert

De fleste kjenner til utfordringen, for uansett hvor stor bolig de måtte ha er det ikke alltid like lett å få plass til alle løse gjenstander. Noen bruker kanskje rommet under trapp til lagringsplass, mens mange gjerne også har en bod. Der har det imidlertid ofte lett for å samle seg mye skrot og overflødigheter, slik at det til slutt kan se ut som om det er sluppet en liten bombe der.

Så hva gjør du? Det første er våge å gå inn der med åpne øyne.

- Åpne opp døren og gjør en rask vurdering av hva som er der, skriver nettstedet eHow.

Dernest er det bare fryktløst å gripe det som er der.

- Det eneste som nytter er å ta ut alt, klargjør interiørarkitekt Kari Ruud overfor klikk.no.

Hun vil fraråde en halvveis inngripen når boden først har tettet seg igjen.

Og så er det bare å starte med blank bod, bokstavelig talt.

Vaske boden

Men før du setter igang, er rådet fra eHow å vaske boden.

"Ta en kost og fei inne i boden. Rengjør så alle hyller, bord og skuffer fra topp til bunn. Ta gjerne også frem støvsugeren", er rådet fra nettstedet.

- Lag en struktur

Rådet fra eHow når man rensker boden, er å sortere i esker og poser. "Putt det i merkede bokser og poser, avhengig om det skal kastes, spares på eller gis bort", skriver de, og gir i en annen artikkel følgende råd for å å finne ut hva man skal kvitte seg med: "Still deg selv følgende spørsmål, når var det siste gang du brukte tingen? Er svaret mer enn ett år, så kvitt deg med det", konkluderer de.

Og når boden er ryddet og vasket, er det tid for å bygge alt opp fra bunnen av.

- Lag en struktur på hele innredningen, sier Ruud og råder til å bruke et fleksibelt hyllesystem som kan tilpasses etter hva som skal inn i hyllene.

- Mitt råd er å bruke mange små hyller i stedet for få store, fordi det vil gi bedre oversikt og orden.

Hun foreslår også å bruke uttrekksskuffer, fordi dette gir en god oversikt.

System med bokser

Ruud foreslår å ha åpne hyllesystemer med bokser, for eksempel til vinterstøvler.

- Flere av byggevarehusene selger boksesystemer, og jeg råder til å holde seg til ett system, fordi det gjør det lettere å stable og organisere dem. Og har man i tillegg bokser av ulike størrelser, blir det enklere å utnytte plassen i hyllene.

eHow gir råd om å bruke gjennomsiktige bokser, slik at man lett kan stadfeste hva som er inne i boksene. De anbefaler også å gruppere ting som hører sammen. "Hold alle klær som ikke tilhører årstiden sammen", skriver de. Man kan gjerne også gruppere etter farge og størrelse.

eHow slår også et slag for å bruke merkelapper på bokser og esker. "Et system med merkelapper vil gjøre det raskere for deg å finne ting. På større beholdere kan man feste en liste over som finnes inne i beholderen. Har du dekorative kurver, lag morsomme merkelapper til å henge på kurvene", skriver de og tipser om å sette datolapper på noen av tingene, slik at man i fremtiden lettere kan ta avgjørelse om hva man skal kvitte seg med.

Opphengssystemer

Ifølge Kari Ruud er noe av grunnen til at boder har en tendens til å gro igjen, at man ikke legger tingene ordentlig tilbake etter bruk, men bare stabler de halvveis.

BOKSSYSTEM: Transparente bokser skaper orden samtidig som man lett kan danne seg en oversikt over hva som finnes i boksen.
BOKSSYSTEM: Transparente bokser skaper orden samtidig som man lett kan danne seg en oversikt over hva som finnes i boksen. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

- Men dersom det ikke skal gå en kort stund før boden ser like gjengrodd ut igjen, er det viktig at man lager et system som ikke er for komplisert å bruke.

Hun mener at prinsippet bør være at det man bruker mest og oftest er lettest tilgjengelig.

- Og så kan man bruke litt lenger tid på å hente frem julepynten, som man jo bare bruker én gang i året.

I en slik struktur kan et opphengssystem være nyttig.

- Det finnes garderobeposer som kan henges i taket eller på stenger som er strukket mellom veggene i boden, og som kan skyves til side. Bak disse posene igjen kan man ha det som brukes sjelden, og som blir lett tilgjengelig når garderobeposene skyves til side.

Over dører og skap

Det finnes mange uutnyttede lagringsplasser i en bod. Blant annet over døren (e), noe eHow poengterer. "Dersom du har sko som skal lagres, lag en lagringsplass over døren og sett skoene der".

Kari Ruud tipser om plassen over skapene.

- Det man kan gjøre er å fjerne sokkelen på de skapene man måtte ha i boden. På den måten får man ekstra lagringsplass på toppen av skapene.

Legge i kurver eller henge fra taket?

Noe annet som kan være fornuftig å vurdere når man skal rydde i boden, er hva som skal hvor.

Ruud anbefaler å vurdere hva som henge og hva som kan ligge i kurver.

"Gjør en vurdering av hvordan boden virkelig brukes", skriver eHow. "Skal den kun brukes som et lagringsrom, har det ingen betydning hvordan bokser, ekser og lagringsbeholdere ser ut så lenge de fungerer. Men skal det eventuelt brukes som et gjesterom, bør det meste lagres slik at det ikke er synlig."

Les også:

Ni smarte oppbevaringsløsninger

Smart oppbevaring på et lite bad

Smarte oppbevaringstips til gangen og boden

OVER DØRER OG SKAP: I en liten bod handler det om å utnytte plassen, som en skohylle over døren.
OVER DØRER OG SKAP: I en liten bod handler det om å utnytte plassen, som en skohylle over døren. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning