Muggsopp i kjøleskap

Slik fjerner du muggsopp fra kjøleskap

Her må du gå nøye til verks.

MUGGSOPP: Sett igang umiddelbare tiltak om du oppdager svart muggsopp i kjøleskapet.
MUGGSOPP: Sett igang umiddelbare tiltak om du oppdager svart muggsopp i kjøleskapet. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
Publisert Oppdatert

Det finnes vel ikke noe eklere enn å oppdage svart muggsopp i kjøleskapet. Får du øye på mugg på veggen bak påleggets faste plass dukker det opp et akutt behov for å vaske kjøleskapet.

God plass, riktig temperatur og oversikt over matvarene er stikkord for et oversiktlig og hygienisk kjøleskap.

Årsaker til mugg

Selv om ikke kjøleskapet har blitt vasket så hyppig som ekspertene anbefaler, har det da ikke vært urenslig i kjøleskapet! Så hva kan da være årsaken til at muggen har slått seg ned sammen med pålegg, poteter og gulrøtter?

- I kjøleskapet er det mye kondens, på grunn av kulden. Dette gir vekstgrunnlag for muggsopp, særlig på næringsrike matvarer, men også på overflater i kjøleskapet, forteller Johan Mattsson, seniorrådgiver og fagsjef i Mycoteam.

Ustabil temperatur

Ustabil temperatur i kjøleskapet kan være en årsak til at muggen dukker opp. Siver det varm luft gjennom en dør som ikke er 100 prosent lukket, kan dette bidra til problemet. Husk at all mat må avkjøles godt før den settes i kjøleskapet.

Varm mat må ikke inn i kjøleskapet, for da vil temperaturen stige og den andre maten får kortere holdbarhet.

Varme middagsrester kan også gi mugg i kjøleskapet, ifølge seniorrådgiveren.

- Mat som ikke er godt nok avkjølt kan gi mugg i kjøleskapet, dels fordi det varmer opp kjøleskapet, men også fordi det kan føre til mer vanndamp hvis ikke maten er godt tildekket, understreker Johan Mattsson.

Rådet er å avkjøle middagsrestene raskest mulig, gjerne i et kaldt vannbad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRUK KLOR: Muggsopp kommer av kondens i kjøleskapet.
BRUK KLOR: Muggsopp kommer av kondens i kjøleskapet. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

- Årsak til mugg er enten gammel mat og/ eller fuktighet over lengre tid. Vanligvis kommer mugg av gamle og råtne matvarer, sier Malin Skar, leder for Lilleborgs Forbrukerservice.

Helsefarlig

Hun understreker at mugg i kjøleskapet er ikke bra for øvrige matvarer, hvertfall ikke de som ikke er pakket godt inn.  Derfor oppfordrer hun til å kaste gammel mat, vaske grønnsakskuffer med jevne mellomrom og pakke maten godt inn.

- Du må også sjekke at døren er lukket og at kjøleskapet er kaldt nok, sier Malin Skar.

Det sier seg selv at det kan være helsefarlig å spise muggen mat, men det er heller ikke bra å puste inn muggsporer i luften.

- I tillegg til at muggen mat er ødelagt og må kastes, er det ikke bra at det virvler opp sporer i luften som man kan puste inn når man står ved kjøleskapet, opplyser Johan Mattsson.

Riktig rengjøring

Seniorrådgiveren anbefaler å vaske kjøleskapet med en fuktig mikrofiberklut, gjerne i kombinasjon med et godt rengjøringsmiddel, som klorin.

Ifølge Malin Skar i Lilleborg er det vanligvis vil det være tilstrekkelig å vaske kjøleskapet med et godt rengjøringsmiddel og en god klut. Men i tilfeller med mugg anbefaler hun anbefaler hun istedet å vaske med klorinblanding.

- Husk å vaske godt over med rent vann til slutt og tørk godt, oppfordrer vaskeeksperten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning