Matte glass

Spesielt én ting er viktig for å unngå dette

Og her er løsningen på problemet.

MATTE GLASS: Om det er kalk eller korrosjon som gjør glassene matte, vil avgjøre om du kan få glassene klare igjen.
MATTE GLASS: Om det er kalk eller korrosjon som gjør glassene matte, vil avgjøre om du kan få glassene klare igjen. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Faktorer som kan påvirke glass:

Glasskvalitet, sammensetning og form

Riper og hakk i glassoverflaten

Oppvasktemperaturen

Oppvaskmiddelet

Vannkvaliteten

Fuktighet

Kilde: Malin Skaar, Lilleborg

Glass kan bli hvite, matte og grå av flere ulike grunner. Dersom du er heldig, kan du få glassene blanke igjen. Men det kan også være at glassene dine har blitt matte for bestandig.

Om mattheten er forårsaket av kalk eller av korrosjon, vil avgjøre om du kan klare å få det bort eller ikke.

- Dersom glassene har fått et belegg på seg, er det mulig å fjerne det, men ved glasskorrosjon er det derimot lite å gjøre, sier rengjøringsekspert Malin Skaar i Lilleborg.

Kalkbelegg på kjøkkenglass

Dersom det er kalk som er årsaken til misfargingen på glassene, er det en god nyhet. Kalk betyr nemlig at belegget kan fjernes.

Elisabet Høie, forfatter av boken «Ren Glede», opplyser i boken at kalk, eller hardt vann, kan fjernes ved å vaske glassene i en blanding av sitronsyre og vann.

- Bland 50 gram sitronsyre i en vaskekum med varmt vann. Legg glassene oppi til belegget forsvinner, skriver Høie.

Skaar tipser dessuten om at litt eddik i vaskevannet kan gjøre susen.

Glasskorrosjon

En annen, vanligere årsak til at glass får et matt, hvitt belegg, er glasskorrosjon, som kommer av at enkelte bestanddeler som mineraler blir vasket ut av glassmassen. Det kan være flere årsaker til glasskorrosjon, men dessverre er det lite som kan gjøres dersom det først har oppstått.

Korrosjon oppstår gjerne der hvor spenningene i glasset er størst.

- Glassets form og hvordan det er fremstilt vil ha stor betydning for om glasskorrosjon oppstår og hvordan den utvikler seg, forklarer Skaar i Lilleborg.

Hun understreker at det er en nyttig regel å rengjøre glass et par ganger i året - uansett om de brukes eller ikke.

- Dette vil fjerne den alkaliske hinnen som dannes ved kontakt med fuktigheten i lufta. Videre er det viktig å beskytte glassene så langt det er mulig mot fuktighet for å forhindre angrep, forklarer Skaar.

Hun forteller at i gamle dager ble det ofte produsert glass med mye bly. Det gir generelt økt fare for glasskorrosjon på gamle krystallglass, ettersom blyet kan bli vasket ut av glassmaterialet.

Hvordan unngå glasskorrosjon

Som nevnt er det lite som kan gjøres dersom glasset først er korrodert, men du kan ta dine forholdsregler.

IKKE FOR TETT: Nye krystallglass kan vaskes i oppvaskmaskinen, men pass på så de ikke slår borti hverandre.
IKKE FOR TETT: Nye krystallglass kan vaskes i oppvaskmaskinen, men pass på så de ikke slår borti hverandre. Foto: Foto: Colourbox

En av tingene du kan gjøre er å være forsiktig med glassene dine, for glass som har riper og hakk er mer utsatt for korrosjon.

- Riper og hakk i glassoverflaten vil gjøre glassmaterialet mer tilgjengelig for angrep, noe som fremskynder korrosjonsprosessen. Det er derfor viktig at man så langt det er mulig unngår at glass slår mot hverandre i oppvaskmaskinen, samt under oppbevaring og bruk, understreker Skaar.

Glass som er utsatt for damp og fuktighet, vil også være mer utsatt for korrosjon.

Lena Klanderud, markedssjef ved Magnor glassverk, forteller at det derfor er en god idé å sette opp døren til oppvaskmaskinen så fort programmet er ferdig.

- Sett opp døren så fort maskinen piper, slik at dampen kommer ut, tipser hun om behandling av krystallglass.

Ikke sett glassene opp-ned

Høie anbefaler å bruke et skånsomt program på oppvaskmaskinen. Skaar er enig, og påpeker at glasskorrosjonen generelt vil øke med økende temperatur.

- Det er en god regel å alltid vaske glass ved lavest mulig temperatur, helst ikke over 55 grader, påpeker hun.

Du kan også unngå korrosjon ved å ta ut oppvasken fra maskinen raskt, slik at glassene ikke blir stående i den fuktige dampen fra maskinen for lenge.

Fuktighet bør unngås for å motvirke glasskorrosjon.

- Det er essensielt å beskytte glassene mot fuktighet for å unngå glasskorrosjon. Det er viktig å ikke sette glassene opp-ned i skapet fordi dette vil stenge fuktighet inne i glasset, sier Skaar.

Lokk og korker til glassbeholdere bør heller ikke skrus på, men oppbevares ved siden av.

- Verdifulle glass kan med fordel tørkes med et oppvaskhåndkle rett etter vask. Glass bør generelt oppbevares så kjølig og tørt som mulig, avslutter Skaar.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning