Smarte triks med te

Jøss, polere gulvet med te?!

Og flere utrolige ting du kan gjøre med brukte teposer.

POLERE GULV: Du kommer ikke til å tro alt du kan gjøre med te. FOTO: Trine Jensen
POLERE GULV: Du kommer ikke til å tro alt du kan gjøre med te. FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

At rene hus og hjem er viktig, hersker det liten tvil om. Se bare på mengden nye lanseringer av diverse produkter som skal hjelpe oss med nettopp dette.

Store markedsføringskrefter er i sving, og vi lures til å tro at det virkelig er behov for 14 ulike vaskemiddel, en hel haug med antibakterielle spraymidler og det ene skuremiddelet mer sitronduftende enn det neste for å få bukt med støv og skitt.

Men i det siste har flere og flere begynt å få øyene opp for alle de skadelige virkestoffene og kjemikaliene som faktisk finnes i produkter vi regelmessig bruker i hjemme, og da særlig når det kommer til rengjøring.

Da kan det være godt å vite at du faktisk kan få det både rent og pent hjemme med midler som har ingen skadelige konsekvenser på helsen, din, og som i tillegg er godt nytt for lommeboken din.

Flere bruksområder

Det finner mange eksempler på produkter du helt sikkert allerede har i ditt eie, men som du aldri ville trodd at også kunne brukes til å gjøre rent hjemme.

- Det finnes mange eksempler på produkter som kan brukes til langt flere formål enn det de egentlig var designet for når det gjelder å gjøre rent, bekrefter rådgiver Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender til Klikk Bolig.

- Sitron, eddik, bakepulver: alle disse samt flere ting er ypperlige når det gjelder å få det rent hjemme uten å bruke produkter som i det lange løp er skadelige for både deg og miljøet, legger han til.

MULTIKUNSTNER: Sjekk alt du kan bruke en oppbrukt tepose til. FOTO: Trine Jensen
MULTIKUNSTNER: Sjekk alt du kan bruke en oppbrukt tepose til. FOTO: Trine Jensen

Te-triksene du må kunne

Og det er ikke bare eddik og sitron som kan hjelpe deg med renhold på hjemmebane. Ifølge nettstedet Naturallivingideas.com kan faktisk også te-poser brukes til langt mer enn å bare lage te.

Her er noen av tingene du kan gjøre med teposene før du kaster dem i søpla:

1. Gi næring til hagen

Legg brukte teposer i en bøtte med vann og bruk blandingen til å vanne plantene dine i hagen – og inne. Dette, påstår nettstedet, skal visstnok beskytte dem fra soppinfeksjoner som kan angripe planter.

Du kan også gjøre åpne teposene og strø den fuktige blandingen inne i posen på bakken rundt plantene for å gjødsle jorden og hindre at skadedyr, som mus, begynner å holde til i hagen.

2. Nøytraliser ekkel lukt

Brukte teposer er også ypperlige for å fjerne vond lukt hjemme lover nettstedet. Oppbevar teposer i en liten boks i kjøleskapet for å fjerne vond lukt derfra, eller strø teblader inn i kattesanden for å sørge for at denne ikke begynner å lukte vondt.

FJERNE LUKT: Har du skjært hvitløk og har vondt lukt på hendene, er det bare å gni dem litt med en brukt tepose. FOTO: Trine Jensen
FJERNE LUKT: Har du skjært hvitløk og har vondt lukt på hendene, er det bare å gni dem litt med en brukt tepose. FOTO: Trine Jensen

Søppelspann kan raskt begynne å lukte vondt, men da kan du faktisk bare legge et par brukte teposer i bunnen av spannet, lover nettstedet. Da vil teposene sørge for at den vonde lukten blir borte, da teblader har en absorberende effekt på lukt.

Penge- og økonominettstedet Daily Finance mener at brukte teposer også er ypperlige for å suge til seg vond lukt i sko.

- Legg et par teposer inn i skoene og la står slik natten over. Da vil teposene absorbere den sure lukten, og skoene vil igjen lukte friskt og godt, forklarer nettstedet.

3. Lag din egen luftfrisker

Ved å dryppe et par dråper eterisk olje på brukte teposer, kan du helt enkelt lage din egen luftfrisker.

- Perfekt til bilen eller kontoret, lover Naturallivingideas.

- Og siden de fleste teposer kommer ferdig utstyrt med snor, ja, så er det jo ikke noe problem å få hengt dem opp.

Nettstedet forklarer at å bruke olje på teposene på denne måten har en dobbelt effekt på luften rundt deg.

- Tebladene absorberer vondt lukt, og oljen vil sørge for at en deilig duft brer seg i rommet.

Livsstilsveileder Birgitte Magnussen og journalist Tina Holt, som har skrevet boken Et renere liv, holder også en knapp på å lage egen luftfrisker fremfor å kjøpe en i butikken.

- Luftfriskere man kjøper er som oftest fulle av helsefarlige kjemikalier og miljøgifter, forklarer Magnussen til Klikk Bolig.

- Bare prøv å lese på baksiden, hvor faremerker og tekst advarer om "etsende" og "skadelig for vannlevende organismer". Det som som regel også listet at å komme i direkte kontakt med produktet kan føre til uønskede langtidsvirkninger, legger hun til.

MATLUKT: Sliter du med vondt lukt i kjøleskapet kan te hjelpe deg med dette også. FOTO: Trine Jensen
MATLUKT: Sliter du med vondt lukt i kjøleskapet kan te hjelpe deg med dette også. FOTO: Trine Jensen

4. Hold husmus på avstand

Mus liker ikke lukten av te, så å legge fra seg noen poser i skap og skuffer særlig på kjøkkenet, vil nok absolutt hjelpe deg å holde skadedyrene på avstand.

- Poser fra peppermyntete er best, da musene virkelig ikke liker denne lukten, forklarer nettstedet.

- Enda mer effektivt er det å dryppe litt peppermynteolje direkte på te-posen.

5. Løs opp fastbrent fett

Det er ikke bare Zalo som kan løse opp fastbrente fettrester fra panner og gryter. Neida, gamle teposer kan gjøre samme nytten. Slik gjør du det:

1. Fyll oppvaskkummen med varmt vann og ha i et par brukte teposer.

2. La stå noen minutter eller lengre om det trengs.

3. Teen vil være med på å bryte ned harsknet fett helt uten bruken av sterke kjemikalier og vil også løsne matrester som sitter fast, slik at du slipper den endeløse skrubbingen.

6. Fjern matlukt fra hendene

Etter å ha skjært matvarer som løk eller hvitløk sliter mange av oss med å bli kvitt lukten fra hendene. Ikke nå lenger, lover nettstedet Naturallivingideas.

- Gni en gammel tepose i hendene dine, og fjern all lukt på 1-2-3.

VASKER FETT OG PUSSER GULV: Sjekk hvorfor du ikke burde være så snar til å kaste brukte teposer. FOTO: Trine Jensen
VASKER FETT OG PUSSER GULV: Sjekk hvorfor du ikke burde være så snar til å kaste brukte teposer. FOTO: Trine Jensen

7. Poler tregulvet

Visste du at den populære drikken ikke bare er beroligende og smakfull, men at den faktisk også kan være med på å holde tregulvene dine skinnende og pene?

Ifølge nettstedet Apartment Therapy er det nemlig helt ypperlig å vaske over gulvene med sort te – om du har gulv i heltre, vel og merke.

- Fargestoffet tannin i teen gir en lett fargeeffekt til gulvene dine og er med på å få frem treets naturlige varme glød, forklarer nettstedet.

Slik gjør du:

1. Kok opp nok vann og la 4-5 poser sort trekke i 10-15 minutter. Før du begynner å vaske gulvet, bør du koste og støvsuge. La vann- og teblandingen stå til den har fått avkjøle seg litt, ha gjerne i litt kaldt vann.

2. Dypp vaskefillen eller moppen i blandingen, og prøv deg først frem på et lite synlig område av gulvet, slik at du ser hvordan gulvet ditt reagerer på teblandingen.

3. Påfør så blandingen utover gulvet, og vær nøye med å følge stavretningen i gulvet. Vær varsom med mengden vann.

4. Gni moppen over flekker eller riper i gulvet, da teblandingen vil være med på å skjule disse. La gulvet tørke.

8. Vask vinduer

Det er ikke bare kopper og vinduer som kan vaskes med te. Også vinduene dine kan ha godt av en omgang med en blanding vann og gamle teposer.

- Spray blandingen på vinduer, speil og andre glassoverflater for å løse opp skitt, fett og fingermerker, forklarer Naturallivingideas og fortsetter:

- Så tørker du av med en ren mikrofiberklut for å hindre striper og støvpartikler.

PLANTEMAT: Selv plantene dine synes det er godt med en kopp te! FOTO: Trine Jensen
PLANTEMAT: Selv plantene dine synes det er godt med en kopp te! FOTO: Trine Jensen

Hjemmelaget rengjøring

Å lage egne rengjøringsmidler er ikke bare bra for helsen og inneklimaet ditt, men også for lommeboken. I boken sin forklarer Magnussen og Holt hvordan man enkelt kan blande sin egen rengjøringsspray:

Kjøkkenspray til overflater

Du trenger :

1 sitron

2 dl vann

1 dl eddik

10 dråper eterisk olje til duft

Slik gjør du:

Press sitronen og bland saften med vann, eddik og eterisk olje i en sprayflaske. Rist godt før bruk. Fjerner bakterier og smuss. Eterisk olje med sitron eller eukalyptus gir frisk lukt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning