Dynevask

Hvordan vaske dyna - og hvor ofte?

Hvis du vil unngå sengedyr, bør du følge disse vaskerådene.

RENGJØRING: Dyner bør vaskes jevnlig. Men husk å ha den i tørketrommel etterpå.
RENGJØRING: Dyner bør vaskes jevnlig. Men husk å ha den i tørketrommel etterpå. Foto: FOTO: Kjersti Blehr Lånkan
Sist oppdatert
DYNE: Dundyner bør luftes ofte. Luft godt på soveværelset og unngå sollys.
DYNE: Dundyner bør luftes ofte. Luft godt på soveværelset og unngå sollys. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Sengen din utgjør et utmerket arnested for tusenvis av midd i flere generasjoner. De lever av småflass fra huden som alle mennesker legger fra seg i sengen. De formerer seg i sengen, og avføringen deres kan skape allergiske reaksjoner for mennesker. Derfor er det viktig at du sørger for at dyner og puter er rene.

Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler at dyner og puter vaskes på minimum 60 grader.

- Det er en temperatur midden og de fleste bakterier ikke kan overleve. Vi anbefaler også at du vasker med parfymefritt vaskemiddel, og følger pute- eller dyneprodusentens anbefalinger. Du trenger ikke bruke skyllemiddel på dyner og puter, sier hun.

Hvor ofte man har behov for å vaske dyner og puter, er litt individuelt, ifølge Gunvaldsen.

- Men det kan være lurt å vaske puten litt oftere, ettersom man ligger med hodet på den, og luftveiene derfor er nærmere.

Dynebutikken Tornerose, anbefaler at en dundyne vaskes hvert tredje eller fjerde år. Dunputer gjerne hvert år. Hvis du svetter mye, bør de vaskes oftere.

- En ren og godt vedlikeholdt dyne har en betydelig lenger levetid enn en som sjelden eller aldri vaskes, opplyser Harald Heimdal, daglig leder i Tornerose AS.

Husk tørk i trommel

SENSITIV VASK: Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler å vaske dyne og pute med parfymefritt vaskemiddel.
SENSITIV VASK: Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler å vaske dyne og pute med parfymefritt vaskemiddel. Foto: Norges Astma- og Allergiforbund

For mellomtykke dyner, sommerdyner og vanlige puter bør man ha en 5 kilos maskin. Bruk ull- eller skånsomt vaskeprogram, enzymfritt vaskemiddel, for eksempel Milo, ca. 10 ml/en spiseskje.

Ifølge Heimdal trengs det en syvkilos maskin for en vinterdyne i normalt god tykkelse. Dette er en ganske stor maskin, noe de færreste har. En mulighet er derfor å levere vinterdynen til et renseri med egne dunvaskeprogrammer.

Det er et også et spørsmål om du har tørketrommel.

Heimdal tør ikke anbefale å vaske dynene uten å kunne putte dem i tørketrommelen etterpå. Her synder folk mest når det kommer til rengjøring av dynene, tror han.

- Du må ta ut dynene og putene fra tørketrommelen noen ganger, snu litt på dem, prøv å flytte litt rundt på dunen. For trommelen har litt vanskeligheter med å tørke det som er helt innerst. Tørkeprosessen tar lang tid.

Helst bør dyner og puter trommeltørkes i 3-4 timer, men tas ut og ristes litt på med tretti-førtifem minutters mellomrom.

Hvis du ikke har tørketrommel, eller insisterer på å tørke dynen uten, kan det ta flere dager med en tykk dyne, og kanskje blir den aldri den samme.

- Det blir vanskelig å fluffe den opp igjen. Det beste må da være å henge den ute en dag det blåser litt, sier Heimdal.

Gode råd

For å holde dynen i god stand, bør den luftes ofte. Luft også godt på soveværelset, og unngå sollys. Hvis du skal pakke vekk dynen, ikke pakk den ned i en tett plastpose, men la den ligge i skapet, eller på loftet i en kartong eller bomullsbag.

HOLD MIDDEN UNNA: Hold dyne og pute ren hvis du vil unngå husstøvmidd.
HOLD MIDDEN UNNA: Hold dyne og pute ren hvis du vil unngå husstøvmidd. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Høy varme og sterk kulde dreper midd. På dager med kulde(-15 til -20 grader) kan man legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i ca åtte timer og banke den godt før den tas inn. En mest mulig middfri seng krever også rengjøring utover dynevask:

- Det er også lurt å huske å teppebanke og støvsuge madrassen med jevne mellomrom. Den får man ikke vasket, men man kan holde middantallet nede ved å banke den. Overmadrasser har gjerne vaskbart trekk, som det kan være lurt å vaske jevnlig. Det aller viktigste er at man skifter sengetøy ofte nok, og følger opp renholdet ellers i huset, sier Gunvaldsen i Norges Astma- og Allergiforbund.

Forbundet har utarbeidet en liste over middreduserende tiltak:

- Unngå bruk av kjemikalier som kan inneholde irritanter, for å fjerne midden

- Skift sengetøy hver uke eller etter behov

- Sørg for god utlufting. Romtemperaturen på soverommet bør ligge under 18 grader

- Unngå støvsamlere som kosedyr, åpne hyller og heldekkende tepper

- Det er lurt å la sengen stå uoppredd i noen timer slik at fuktigheten luftes ut fra madrass og sengetøy

- Hvis man kan holde luftfuktigheten under 40 prosent RF i tre måneders tid i vinterhalvåret, pleier midden å dø ut

- Ikke bruk vifteovner e.l. som blåser opp støvet i luften.

- Kosedyr bør av og til få en omgang i vaskemaskinen på 60 grader

Kilder: NAAF, sleepingbeauty.no

Les også:

- Dette er det smarteste du kan gjøre i kulda

- Slik blir boligannonsen din populær

- Slik holder du vekten i ferien

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2013, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også