Hvor kaste gavepapir

Nei, dette skal ikke i papirsøpla

Mange kaster gavepapiret feil.

GAVEPAPIR: Vet du hvor dette papiret skal kastes?
GAVEPAPIR: Vet du hvor dette papiret skal kastes? Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Riktig kildesortering:

Det er ulike kildesorteringsordninger rundt om i landet, men på sortere.no er informasjonen lokalt tilpasset, slik at du får informasjon om ordningen der du er - enten du er hjemme, besøker en annen del av landet eller akkurat har flyttet til en ny plass. Det eneste du må gjøre er å søke på «julepapir» eller andre produkter du lurer på hvordan skal kildesorteres.

Kilde: Marianne Holen, daglig leder i Loop stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

- I de fleste kommuner sorteres det glansede gavepapiret som restavfall, opplyser Marianne Holen, daglig leder i Loop stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

Det skal med andre ord ikke kastes i papirsøpla.

Grunnen til dette er at mesteparten av julepapiret som selges i dag er av en kvalitet som gjør at det ikke kan gjenvinnes sammen med annet papir.

- De fleste typer gavepapir inneholder lite papirfibre, men derimot store mengder leire og fargestoffer. Det er derfor ikke egnet for materialgjenvinning, forklarer Holen.

Feilsortering

Ifølge Holen er det likevel ikke alle som er klar over at gavepapiret ikke skal i papirsøpla, og dermed kaster det feil. Det kan ødelegge for papirgjenvinningen.

- Det er dessverre noe feilsortering, men for hvert år som går blir folk flinkere og flinkere, roser hun.

For å kunne kildesortere julepapiret riktig, anbefaler Holen å ha avfallssekken til julepapiret klar når julegavene skal pakkes opp, slik at det blir enklere å sortere.

Et tips kan være å ta vare på gavepapir som kan brukes om igjen.

Lite miljøvennlig

Skal vi tro Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender, må vi ikke bare bli flinkere til å sortere riktig, men også velge gavepapir med omhu.

- Det enkleste og sikreste er å kjøpe kraftpapir i dagligvarebutikken, oppfordrer han.

Kraftpapir er rent gråpapir og regnes som papir. Det kan derfor alltid resirkuleres. Papiret er som regel brunt og selges i både matbutikker og andre steder. De siste årene har flere butikker også solgt papiret i andre farger.

Tips: Tegn gjerne egne motiver på papiret for et mer personlig preg. Det kan også være fint å bruke et rødt silkebånd som tråd.

Dersom du ønsker å bruke det glansende gavepapiret, finnes dette i mer miljøvennlige utgaver.

- Det er mange som selger resirkulerbart gavepapir. Som regel er det merket på forpakningen hvis det kan resirkuleres som papir, opplyser Lindahl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SLIK KAN DET GJØRES: Gråpapir trenger ikke å være kjedelig.
SLIK KAN DET GJØRES: Gråpapir trenger ikke å være kjedelig. Foto: FOTO: Getty Images

Vær kreativ

Resirkulerbart eller ikke; gavepapiret belaster faktisk miljøet mye mindre enn selve julegavene. Lindahl oppfordrer derfor til å vurdere disse punktene før du går til innkjøp av årets julegaver:

  • Gi bort opplevelser og tjenester. De er stort sett langt mindre miljøbelastende enn ting. Eksempler: Kinobilletter, konsertbilletter, gavekort på restaurant, barnevakt, vaskehjelp, snowboardkurs osv.
  • Spør etter ønskeliste, og skriv ønskeliste selv. Den minst miljøvennlige gaven er den som aldri blir brukt. Hvis du gir bort noe mottakeren ønsker seg framfor å prøve å finne på noe lurt selv, er sjansen mindre for at gaven går rett i søppeldunken.
  • Spleis på gaver. Det er bedre for miljøet å gå sammen med noen om å kjøpe én stor og dyr gave, enn flere billige og små. Kanskje vil mottakeren sette mer pris på det også.
  • Gi bort noe spiselig. Mat og drikke er gaver som nesten alltid blir brukt, og som er mer miljøvennlige enn ting.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning