Slik renser du kaffetrakteren

Gjør du den ren, får du bedre kaffe

Rensing av kaffetrakteren bør sannsynligvis gjøres oftere enn det du gjør.

RENGJØRING AV KAFFEMASKIN: Kaffemaskinen bør rengjøres hver fjortende dag, og det gjør du enkelt ved å kjøre vann tilsatt et rensemiddel gjennom maskinen, og avslutte med to runder rent vann.
RENGJØRING AV KAFFEMASKIN: Kaffemaskinen bør rengjøres hver fjortende dag, og det gjør du enkelt ved å kjøre vann tilsatt et rensemiddel gjennom maskinen, og avslutte med to runder rent vann. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Publisert Oppdatert

Hvor ofte rengjør du kaffemaskinen din? Ble du kanskje litt svar skyldig nå?

Ikke så underlig, for ifølge Norsk Kaffeinformasjon renser bare halvparten av oss kaffemaskinen ofte nok.

- Mitt inntrykk er at mange ikke tenker rensing i det hele tatt, sier salgssjef hos Norsk Kaffeinformasjon, Mona Hegrenes, til klikk.no, som fremhever at rengjøring av kaffeutstyret er viktig for både vedlikehold av maskinene og for smak.

- Man vil helt klart kjenne forskjell på kaffe fra en maskin som er renset og en som ikke er renset, men så er det slik med smak, at vi vender oss til den over tid, og på den måten blir vi vant til dårlig smak.

Rensing hver fjortende dag

Hegrenes mener at noe av grunnen til at forbrukerne gjennomgående er dårlige til å rense maskinene sine, er at de enten ikke kjenner til at det er viktig eller at de ikke husker det.

- Rensemiddel for kaffemaskiner er tilgjengelig i alle dagligvarebutikker i Norge, men kanskje ikke så lett å få øye på. Dette er et produkt som ikke står på handlelisten til folk, så derfor er det viktig at rensemiddelet er godt synlig sammen med kaffen der hvor selges, forteller hun.

Hennes råd er at kaffetrakteren renses hver fjortende dag om du bruker den hver dag.

- Men dersom du vet at vannet ditt inneholder mye kalk, bør du i tillegg bruke et avkalkingsmiddel, utdyper hun.

- Og de som har kalk i vannet, vil sannsynligvis vite om det.

Hegrenes forteller at mange av de nye maskinene på markedet er utstyrt med varsellampe for avkalking.

- Spesielt er det viktig å avkalke kapselmaskinene. Disse har så tynne rør, at dersom maskinen ikke blir renset jevnlig kan rørene rett og slett tette seg, forklarer hun.

Ifølge nettsidene til Oslo vann- og avløpsetat er det først når hardheten i vannet overstiger 4 0 dH at vannet inneholder for mye kalk.

Så enkelt renser du

Ifølge Hegrenes er det ingen helsemessige konsekvenser knyttet til mangelfull rensing av kaffemaskinen, men likevel er det to grunner til at du bør rense: Riktig vedlikehold av maskinen for å sikre optimal ytelse og for å sikre en god kaffesmak.

Hver fjortende dag bør du altså rense kaffetrakteren, og det gjør du ifølge Hegrenes på følgende måte:

- Bland egnet rensemiddel med lunkent vann.

- Hell dette i vannbeholderen, sett på maskinen og la det renne igjennom.

- Gjenta denne prosessen to ganger i etterkant, men denne gangen bare med rent vann.

Eddik som rensemiddel

Ofte er det slik at det finnes alternativer til dyre spesialrensemidler, og slik er det også med kaffemaskinen. Nettstedet Wikihow forteller at man godt kan bruke eddik. "Bland én del eddik sammen med to deler vann", skriver de.

Kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag hos Stabburet understreker at det er viktig at kaffemaskinen i etterkant kjøres gjennom med to runder rent vann.

- Da skal alle eventuelle bismaker av eddik være fjernet. Det man kan erfare er at det kan henge igjen en liten eddikdunst rundt maskinen, men det vil raskt forsvinne.

Andre blandinger Wikihow mener man kan bruke er blant annet sitronsyre. "Løs opp 25 gram sitronsyre (fåes kjøpt i butikken) med fire kopper varmt vann og deretter suppler med fire kopper kaldt vann", skriver wikihow.

De trekker også frem vanlig blekemiddel. Det duger dog bare i glasskolben, og må IKKE blandes med eddik, fordi det kan skape giftige gasser.

IKKE bakepulver

Både natron og bakepulver fremheves i ulike sammenhenger som ypperlige vaskemidler i kjøkkensammenheng. Når det gjelder kaffemaskiner, frarådes imidlertid bruk av disse remediene.

"Ikke bruk natron med varmt vann, fordi dette kan tette seg i systemet og ødelegge maskinen din", skriver wikihow.

Har du likevel gjort et forsøk, så er rådet fra nettstedet å kjøre en rensning med hvit eddik. "I 75 prosent av tilfellene vil dette lykkes", skriver de.

Sjefstabben

Ifølge kaffe.no er det én feil mange gjør, og som er årsaken til at kaffen ikke smaker som den skal, og det er å etterfylle vanntanken med glasskolben.

- Når folk skal lage kaffe fyller de vann fra kaffekannen og over i tanken. I kaffekannen er det fettstoffer og alt av urenheter fra kafferester blir helt inn i vanntanken. Det blir det ikke god kaffe av, og det er heller ikke bra for maskinen, understreker Morten Hoff i Wilfa overfor nettstedet.

- Bruk heller et litermål eller vannkaraffel, foreslår Hegernes.

- Og flere av de moderne maskinene har avtagbar vannkolbe.

Les også:

Test av espressomaskiner

De beste kaffemaskinene

God kaffe uten kaffemaskin

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning