Tett sluk

Flyter det vann utover gulvet?

Slapp av, slik fikser du det!

RENS REGELMESSIG: Det kan gå dårlig om du glemmer å rense sluket på badet ditt. FOTO: Trine Jensen
RENS REGELMESSIG: Det kan gå dårlig om du glemmer å rense sluket på badet ditt. FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Om du slurver med å holde badet rent – særlig om du eller noen i husholdningen har langt hår – vil du nok helt sikkert oppleve at vannet etterhvert vil begynne å bruke veldig lang tid på forsvinne ned i sluket.

Eller enda verre, begynner å flyte utover gulvet fordi sluket faktisk har gått tett. Dette kan skje på både gamle og også nye bad.

I beste fall tørker du opp vannet og får renset sluket før det skjer noe mer dramatisk. I verste fall kan du faktisk risikere å få vannskader på boligen din som kan komme til å koste deg store summer.

Best å være føre var

Som med de fleste andre ting er det også best å være føre var når det kommer til sluket.

- Om du ikke er flink til å rense sluket på badet med jevne mellomrom, kommer det til å gå tett, forklarer Are Skaar Nielsen hos Norske Rørleggerbedrifters Landsforening til Klikk Bolig.

- Det enkleste å gjøre er å rense sluket hver 3-4 måned før det blir et problem.

GÅR TETT: Hår, balsamrester og såpe er alle med på å tette sluket på badet ditt. FOTO: Trine Jensen
GÅR TETT: Hår, balsamrester og såpe er alle med på å tette sluket på badet ditt. FOTO: Trine Jensen

Skaar Nielsen forklarer at det kan være litt ekkelt, men ikke videre komplisert å rense sluket og dermed forhindre at det tetter seg.

- Sluk fylles gradvis opp, og målet med å rense sluket er å få opp alt av hår, såpeskum og rester etter både sjampo og balsam, som alle er med å å tette sluket.

Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk forklarer at faktorer som hvor mange som bor i husstanden og om noen eller flere har langt hår, vil også være med på å avgjøre hvor ofte du burde gjøre dette.

- Du bør også være påpasselig med å rense sluket før du skal være borte, da perioder uten vanntilførsel gjør at all skitten som har samlet seg ned i sluket ditt stivner, forklarer Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk til Klikk Bolig.

- Dette kan føre til at hele eller deler av sluket tettes, noe som kan gjøre at du vil få deg en lei overraskelse når du skrur på vannet i dusjen neste gang.

Slik renser du sluket

Skaar Nielsen forklarer at hvordan du går frem for å rense sluket kommer at på hvilket sluk du har på badet ditt.

- Ta på deg gummihanskene og gå i gang, forklarer rørleggeren.

- Gamle sluk er litt mer kompliserte å rense, og på disse, hvor vannlåsen er fast, må du bruke tålmodighet og grave ut så mye møkk du kan.

Har du et nyere sluk er jobben litt enklere, da det sitter en kopp med håndtak inne i sluket.

- Denne tar du bare ut og renser vekk alt av hår og fettrester som har samlet seg der.

Når sluket er tett

Ifølge det danske bolignettstedet Bolius er det viktig å reagere kjapt om vannet ikke går ned i sluket, men heller flyter ut over gulvet på badet ditt.

- Hell kokende vann ned i sluket, forklarer nettstedets ekspertteam.

- Dette gjør du om det fortsatt er litt gjennomløp i sluket. Ikke benytt kaustisk soda eller annen avløpsrens, da disse er giftige og i verste fall kan etse rørene.

Er sluket helt tett, må du enten ringe en rørlegger eller brette opp ermene og gjøre jobben selv.

- Ta av gulvrisen og rens sluk og vannlås. Om sluket etter rens fortsatt er tett, bør du ringe en rørlegger, skriver nettstedet.

GRISETE JOBB: Om du glemmer å rense og sluket går tett har du en grisete jobb foran deg med å få åpnet det igjen. FOTO: Trine Jensen
GRISETE JOBB: Om du glemmer å rense og sluket går tett har du en grisete jobb foran deg med å få åpnet det igjen. FOTO: Trine Jensen

Skaar Nielsen forklarer at det er viktig å skille mellom om det bare er sluket som er tett, eller om røret også er det.

- Fremgangsmåten for å ta opp et tett sluk er i stor grad samme som du bruker ved rens. På nyere sluk er gjerne vannlåsen løs. Dette gjør at du kan ta tak i en hank og løfte hele vannlåsen ut av sluket. Tøm ut vann og ta ut alt løst hår, q- tips osv før du skyller av vannlåsen. Bruk gjerne en toalett børste til å rense kanter og overganger i sluket før du setter ned vannlåsen igjen.

TIPS: Det er lurt å smøre pakningen på vannlåsen med for eksempel vaselin for enklere montering og demontering neste gang.

Dette gjør du om røret også er tett

Hvis det skulle vise seg at ikke bare sluket er tett, men også røret fra sluket, må andre løsninger benyttes.

- En enkel stakefjær kan i mange tilfeller være saliggjørende, forklarer Skaar Nielsen og fortsetter:

- Modellene hvor du har et håndtak i enden som roteres er mest effektive, da de lager en sleng på fjæren mens den dyttes innover. Disse kan kjøpes hos rørlegger. Det finnes også flere brukbare flytende avløpsåpnere i handelen. Rørleggeren forhandler de sterkeste åpnerne, mens det finnes " snillere" varianter hos dagligvarebutikkene.

Eksperten advarer også mot sterke midler for å åpne sluket.

- Bruk ikke produkter i pulverform, da disse kan forstene seg i røret og gjøre problemet enda verre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen