Vask av toalettbørste

Du husker vel å vaske denne?

Her får du oppskriften til hvordan!

IKKE GLEM TOALETTBØRSTEN: Den gjør stor nytte av seg selv på baderommet når det gjelder vasking, men hvor ofte blir den egentlig rengjort selv?
IKKE GLEM TOALETTBØRSTEN: Den gjør stor nytte av seg selv på baderommet når det gjelder vasking, men hvor ofte blir den egentlig rengjort selv? Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Et rent og pent bad er svært mange opptatt av, og vi nordmenn er på det jevne flinke til å vaske baderommet vårt – selv om noen av oss kunne gjort en større innsats.

Men én ting vi ofte glemmer i rengjøringsprosessen, er toalettbørsten.

Kanskje mest fordi vi ser på det som veldig ekkelt å skulle vaske den?

- Det er viktig å rengjøre dobørsten fordi bakterier bygger seg opp over tid, og om man da (som de fleste av oss gjør) oppbevarer børsten i beholder rett på badegulvet, blir temperaturen ofte god grobunn for bakterievekst, sier Line Mercedes Åramnes, leder for kvalitet og opplæring i CityMaid HjemmeSerivce.

Har du en skål som beholder, gjør det vondt verre, da gammelt vann og varme er grobunn for bakterier.

- Velg derfor med fordel en holder hvor børsten «henger» i stedet for å stå i skålen, sier Åramnes.

Har du kosten i skål eller bøtte, bør du i tillegg til å vaske den, huske og skifte vann regelmessig.

- Dobørsten kan stå i bøtten hele tiden, men det er viktig å bytte væske minst én gang i uken, sier Pawel Koska, daglig leder hos Grønt Renhold.

Slik gjør du det

En toalettbørste bør ifølge Åramnes vaskes med en gang den starter å se skitten ut – selv om den i prinsippet blir skitten mellom hver vask.

- Jeg ville gitt den en god omgang med rengjøring så fort du ser det setter seg rester på børsten. Husk også å rengjøre håndtaket – det er det hyppigste kontaktpunktet vårt med børsten, sier hun og fortsetter:

- Har du børsten ved siden av toalettet og det blir trukket ned uten at lokket er nede, kan det fort komme vannsøl også på børstehåndtaket – likeledes som på gulv og vegger.

Så, hvordan vasker man en toalettbørste? Her får du oppskriften – steg for steg:

1. Ta på engangshansker.

2. Bland Klorin og kaldt vann i en liten bøtte eller noe annet som kun brukes til slik vask. Prøv deg litt frem, men ikke hell i for mye klor. Følg instruksjon på flasken.

3. La børsten virke i løsningen i ca. 5-10 minutter, eller til du ser at børsten er ren.

4. Mens børsten virker, går du over holderen, fjerner gammelt vann og vasker med klorvann. Du får kjøpt Klorin på spray, men vær forsiktig med kontakt i øyne og på klær. Klor er sterke saker.

5. Skyll børsten og beholder godt med kaldt vann, og tørk med ren klut som vaskes etterpå. Har du en utslagsvask kan du gjøre dette her, og så vasker du vasken etterpå. Den er ofte dyp, og da unngår du søl på klær og i øyne.

6. Heng børsten inn i stativet, eller la den lufttørke til den er tørr.

BYTT VANN: Har du en toalettbørstebeholder lik den på bildet, må du huske å bytte vann regelmessig for best mulig renhold. - Dobørsten kan stå i bøtten hele tiden, men det er viktig å bytte væske minst én gang i uken, sier Pawel Koska, daglig leder hos Grønt Renhold.
BYTT VANN: Har du en toalettbørstebeholder lik den på bildet, må du huske å bytte vann regelmessig for best mulig renhold. - Dobørsten kan stå i bøtten hele tiden, men det er viktig å bytte væske minst én gang i uken, sier Pawel Koska, daglig leder hos Grønt Renhold. Foto: FOTO: Thinkstock Photos

Billig kost er bra

Hva slags toalettbørste du bør gå for, er avhengig av hvilken type doskål du har.

- Til noen doskåler er for eksempel en børste med to hoder mye bedre egnet enn til andre doskåler. I dag blir de profilert slik likevel – at det ikke er behov for flere, ulike former, sier Koska.

Han sier videre at det brukes forskjellige materialer til produksjon av børster – så noen er mer holdbare og effektive i bruk enn andre. Men, en billigkost kan holde i massevis.

- Så lenge du tar vare på dem til vanlig, er det nok med de billigste – som kan byttes oftere uten store kostnader, sier Koska.

Åramnes anbefaler deg å velge en børste som kommer til på det toalettet man har.

- Man kan se «brune skjolder» langs kantene i noen toaletter, og det er ofte fordi man ikke kommer helt til med toalettbørsten, og/eller ikke har brukt riktig produkter kombinert med virketid, sier hun og fortsetter:

- Mitt tips er derfor å sette funksjon foran pris og se etter en børste som kommer godt til i ditt toaletts hjørner. Velg også en holder hvor børsten «henger» for minimal bakterievekst.

Flere ting vi glemmer å vaske

Sett bort fra toalettbørsten, er der flere ting vi glemmer eller ikke orker å vaske så ofte som vi burde på baderommet.

- Vi vasker for sjeldent tannbørsteholdere samt vegger og gulv rundt doskålen. Der finnes det også masse bakterier, sier Koska i Grønt Renhold.

Når du er i gang med vasken må du også huske alle flater rundt toalettet.

- Fuger, fliser og vegger rundt toalettet er viktige områder å huske på. Jeg anbefaler også å vaske hyppig de berøringspunktene vi bruker mest: Såpedispenser, kraner, spyleknapp på toalettet og kontaktflater på dør, sier Åramnes.

Hun vil også slå et slag for det å lære seg til å lukke toalettlokket før man drar opp.

- På den måten «spretter» ikke dråpene fra toalettet rundt omkring på gulv, vegger og lignende, sier hun.

HUSKER DU DENNE? Det er ikke bare toalettbørsten mange glemmer å vaske på baderommet. Spyleknappen på toalettet er en flate vi også må huske å ta med i rengjøringen.
HUSKER DU DENNE? Det er ikke bare toalettbørsten mange glemmer å vaske på baderommet. Spyleknappen på toalettet er en flate vi også må huske å ta med i rengjøringen. Foto: FOTO: Thinkstock Photos

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning