Proffenenes beste tips til skinnende rent bad

Like lekkert som på hotellbadet? Slik gjør du

Tørk støv, fjern hår, hell cola i do, og spray eddik i dusjen; slik blir badet skinnende rent.

SKINNENDE RENT: Vil du at badet hjemme skal se ut som dette, bør du få med deg disse tipsene.
SKINNENDE RENT: Vil du at badet hjemme skal se ut som dette, bør du få med deg disse tipsene. Foto: FOTO: Tablethotels.com
Publisert Oppdatert

Alle må vi gjøre rent hjemme, men noen jobber er et større ork enn andre. Et av rommene mange kvier seg for å ta fatt på er uten tvil baderommet. Her blir det ikke bare fort ekkelt om det ikke vaskes, men du også ofte må slite med flekker av både tannkrem, hardt vann og inntørket såpe som ikke går av så lett.

Et enkelt søk på temaene "vask" og "dusj" genererer hundrevis av kloke råd og tips og frustrerte vaskefruers nøye utprøvde vaskemetoder, og det kan være vanskelig å skille klinten fra hveten hva vasking av både dusj og do angår.

Men heldigvis har ekspertene råd - som funker.

Så rent som på hotell

Å komme inn på et deilig luksuriøst hotellbad, hvor alt skinner og er rent, er en luksus de fleste av oss vet å sette pris på. Nettstedet HGTV har snakket med rengjøringsekspert Erika Jasco på designhotellet W New York Union Square, som forteller hvordan baderommene på hotellet blir akkurat så innbydende som de er.

- Det som utgjør den store forskjellen, uten tvil, er jo at baderommene på hotell blir vasket hver eneste dag, forklarer Jasco til nettstedet.

- Selv om samme gjest bor på rommet over flere dager.

SKRUBB: På hotellbad vaskes det hver dag. Heller ofte og lite enn sjeldent og mye råder ekspertene.
SKRUBB: På hotellbad vaskes det hver dag. Heller ofte og lite enn sjeldent og mye råder ekspertene. Foto: FOTO: Colourbox

Så selv om det kan høres litt mye ut for de fleste å skulle gi seg i kast med å vaske badet hver eneste dag, så kanskje det å gjøre litt kan være en idé?

GULVET TIL SLUTT: Det siste som bør få en overhaling, er gulvet.
GULVET TIL SLUTT: Det siste som bør få en overhaling, er gulvet. Foto: FOTO: Colourbox

- Om du tørker av benken, vasken og kranene, ser badet allerede mye renere ut, forklarer Jasco.

- Og å legge det til en vane å tørke av speilet etter at du har pusset tenner kan også uten tvil gi badet et løft. Resten kommer helt an på din ukentlige rutine.

Her er ekspertens beste tips:

1. Fjern støv

- Dersom vi i det hele tatt mottar klager på rengjøringen på hotellet, dreier det seg oftest om at noen har funnet et hår på flisene eller på gulvet på badet, forklarer Jasco.

- Så for teamet mitt er det et mål å passe på at dette aldri skjer.

Dermed blir å fjerne støv og hår en av de største jobbene på badet.

- Husk på toppen av speil og skap, oppå lamper og lysrør og i alle kriker og kroker råder eksperten.

2. Varm opp overflater

Å varme opp fliser og overflater til minimum 10 grader over normal romtemperatur gjør at alkaliske rengjøringsmidler blir dobbelt så effektive.

- Hos oss fyller rengjøringsteamet badekaret med så varmt vann som du overhodet klarer å tappe i kranen, råder Jasco.

- Fyll opp til hele bunnen av karet er dekket av vann og la sitte i noen minutter, slik at overflater og innsiden av karet varmes opp. Bruk også av vannet for å "sprute" oppover flisene og inn i dusjen.

Charlotte Sagvik hos Citymaid rengjøringsservice fastslår også at det absolutt har noe for seg å bruke svært varmt vann når man gjør rent på badet.

- Når du skal vaske både bad og dusj bør du begynne med å dusje svært varmt vann over veggene, dører og bunn, forklarer Sagvik til Bonytt.no.

- Dette vil ikke bare føre med seg hår og såpeskumrester ned i sluken, men det varme vannet og dampen fra det vil også løsne mye skitt fra veggene, som da vil bli lettere å vaske.

3. Bruk spray

Når du har gått over med varmt vann, er turen kommet til spray.

- Tapp vannet ut av badekaret, og spray en antibakteriell rengjøringsspray på flisveggene, forklarer Jasco.

- Begynn oppe og jobb deg nedover. Øverst oppe på dusjveggene er et naturlig sted å begynne, og avslutningen bør være ned i toalettskålen.

Ifølge spesialrådgiver Inger Dahl hos Teknologisk Institutt gjør man dette enklest med å spraye på et rengjøringsmiddel som er kalkfjernende for og så vaske med en grov svamp.

- Dersom man ikke gjør dette jevnlig, vil man etter hvert kunne se et grålig belegg blant annet på fugene, forklarer Dahl til Bonytt.no.

- Men vær forsiktig med fugene når det brukes midler for fjerning av kalk. Dusj fugene med rent vann før kalkfjernermidlet brukes. Dette for å hindre at man fjerner sementfugene, som jo er kalkbaserte.

4. La rengjøringsmiddelet få tid til å virke

Her er det mange som bommer, og tørker av før sprayen har fått tid til å gjøre jobben sin.

- Desinfikasjonssprayer trenger kontakttid med overflaten på det det skal rengjøre for at det i det hele tatt skal ha en funksjon, forklarer Sagvik.

- Slik rengjøringssprayer bør man spraye på, la virke i noen minutter, og så tørke av. Først da kan man være sikker på at bakterier er fjernet.

5. Skrubb

Når du har sprayet på rengjøringsspray er tiden kommet til å gyve løs med skrubben.

- Bruk en børste som er grov nok til å fjerne kalk og rester av hardt vann, men som ikke skraper flisene, forklarer Jasco.

Gjør rent med eddik

Håkon Lindahl, som er miljørådgiver i Grønn Hverdag, er tilhenger av å bruke av eddik som rengjøringsmiddel.

- Eddik er perfekt til å bruke som rengjøringsmiddel på badet, bekrefter Lindahl overfor Bonytt.no.

- Veldig mye av rengjøringen kan gjøres uten vaskemidler, og mange driver feilaktig en massiv kjemisk krigføring mot skitt og lort i hjemmet. Det er sjelden nødvendig.

Å bruke eddik fremfor kjemiske vaskemidler har jo en positiv effekt på både miljøet og ikke minst helsen din gjennom et bedre og sunnere inneklima.

- Eddik har jo vært bruk til rengjøring lenge, og ikke uten grunn, forklarer Lindahl.

- Det er effektivt, naturlig og ikke-belastende for helsen. Blant annet er det utmerket på å fjerne kalkavleiringer på dusjkabinettet, fordi eddik er surt og kalk er basisk.

- Og pass på å få med deg all skitt og skumrester på innsiden av badekaret.

Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice er enig:

- Skrubb fliser med en spesialspray beregnet på baderom, da denne vil hjelpe til med å løse opp kalk, forklarer Skaar til Bonytt.no.

- Et annet godt tips er å bruke en gammel tannbørste til å gjøre rent mellom fugene.

6. Skyll av

Erika Jasco mener at å skylle av vegger og overflater etter rengjøring omtrent er den viktigste jobben når det kommer til å holde rent.

- Kjemikaliene i mange rengjøringsprodukter trekker ofte til seg støv og andre partikler, forklarer renholdseksperten.

- Derfor er det så viktig å skylle godt når du er ferdig med å vaske, ellers kan skitt og støv bygge seg opp, og gjøre at jobben blir tyngre neste gang du skal gjøre rent.

7. Tørk

Bruk en tørr, ren klut til å pusse over overflater etter at du er ferdig med å vaske.

- På den måten får du alle steder til å se skinnende rene ut, forklarer Jasco.

- Et godt tips er å benytte seg av fargekodede kluter, blå til speil og glass, gul til toalettet og for eksempel rosa til badekar og dusj.

8. Speil og glass

Ingen steder avslører et urent bad så raskt som speil og glassflater som har flekker av såpe og tannkrem.

- Vær nøye med å vaske disse godt, råder Jasco.

- Spray rikelig med glassvask og tørk av.

9. Toalettet

Badets verste bakteriebombe må såklart rengjøres ofte og nøye. Et mye brukt kjerringråd for å fjerne striper og merker etter hardt vann i do er å bruke Coca Cola. Skaar derimot anbefaler å bruke et spesialprodukt beregnet på jobben.

- Hell produktet i skålen og oppunder kanten, forklarer eksperten.

- La den virke i 30 minutter før du skyller ned. Bruk dobørsten på de vanskelige flekkene, og tørk over sete og lokk med en engangsklut.

Jasco minner om utsiden på toalettet også må få en runde med vaskekluten.

- Sisterne og rør ser også ekkelt ut om man ikke vasker av, og ikke glem spyleknappen på toalettet, forklarer eksperten.

- Husk på at de aller fleste skyller ned på do før de går til vasken og vasker hendene, så bruk gjerne en antibakteriell spray nettopp på spyleknappen.

10. Gulvet til slutt

Selvsagt må også badegulvet vaskes, både for at det skal være og se rent ut. Det smarteste du gjør er å gjemme gulvet til sist, råder Jasco.

- Vask deg ut av badet når du er ferdig, forklarer eksperten.

- Det siste du bør gjøre før du sier seg ferdig, er å tørke med deg støv som har samlet seg ved dørstokken etter at du har vasket over gulvet.

Les også:

Så ofte bør du vaske badet

Her finner du lekker interiørinspirasjon i bøtter og spann

Slik vasker du håndklær

INNBYDENDE: Det ser ikke spesielt lekkert ut med tannkremflekker og spytt i vasken.
INNBYDENDE: Det ser ikke spesielt lekkert ut med tannkremflekker og spytt i vasken. Foto: FOTO: Colourbox

Slik vasker du undertøyet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning