Fjerne snusflekker

Du bør vaske på så høy temperatur som du tør

Er du blant dem som snuser på senga?

SNUSJUICE: Flekker fra snus er ikke spesielt innbydende. Vanish fungerte på disse flekkene, men et annet alternativ er å legge plagget i bløt før vask.
SNUSJUICE: Flekker fra snus er ikke spesielt innbydende. Vanish fungerte på disse flekkene, men et annet alternativ er å legge plagget i bløt før vask. Foto: FOTO: Illustrasjonsfoto
Publisert Oppdatert

Alkalisk vs. sur

Alkalisk:

Nikotin fjernes ofte best med alkaliske produkter (med høy ph-verdi).

Zalo, husvask og grovrentprodukter er eksempler på dette. Ammoniakk er en alkalie som benyttes i renholdsmidler, for eksempel salmiakk.

- Alkalisk fjerner såpe, olje, fett og såpe, forteller Line Mercedes Åramnes i Citymaid.

Syre:

På andre siden av skalaen er syre, som har lav ph-verdi. Ifølge rådgiver ved Teknologisk Institutt, Lena Furuberg, har syrer til hensikt å løse opp syreløselige smusstyper som kalk, sement, rust og irr.

Sitronsyre, eddik og saltsyre er eksempler som brukes i rengjøringsmidler. Jif baderom er et eksempel på et slikt middel

Nøytralt:

I midten finnes nøytral, som kan brukes på alle overflater som tåler vann. Dette er den mildeste verdien på ph-skalaen. Ett eksempel på dette er Jif allrent.

Mer enn en halv million mennesker i Norge nå bruker snus enten daglig eller av og til. Særlig blant ungdom og unge voksne er snusbruken høy. Blant menn i aldersgruppen 16 til 24 er snusbruken femdoblet siden 2000.

Og brukt snus legges igjen overalt: på fortauet, i do og bak sofaen. Noen legger til og med igjen snus på tallerkenen når de er på restaurant.

Det er derfor ikke uvanlig at man sitter igjen med et berg av snus etter å ha hatt besøk.

Fjerne snusflekk fra gulv

Ifølge Line Mercedes Åramnes, som leder kvalitet og opplæring i hjemmeservicetjenesten Citymaid Hjemmeservice, er det smart å fjerne nikotin med alkaliske produkter. Dette gir ofte best resultater, så lenge overflaten tåler alkalisk kjemi.

- Vann og mikrofiber holder ofte til veldig mye. Dagligrent er det vi bruker som betegnelse på vaskemidler med nøytral pH. De hjelper med å bryte overflatespenningen på vannet om vann ikke holder.

En kjapp test viser at det kan gå greit å fjerne flekken med lunket vann og dagligrent. Noen ganger kan selv vanskelige flekker fjernes med lengre virketid.

- Har du for eksempel flislagt gulv kan du la en fuktig klut ligge på flekken i noen minutter for å løse den opp, eller spraye rett på flekken. Dersom gulvet er ubehandlet, kan det bli skadet av snusen og sette permanente merker, forteller Åramnes.

I tilfeller der flekken virkelig har satt seg anbefaler hun produkter som Jotun husvask, som er alkalisk og sterkere enn Zalo.

- På harde overflater ville jeg derfor brukt et produkt med høy alkalisk verdi. Det vil si et produkt som fjerner fett, såperester og olje. En type grovrent, sier Åramnes.

Når det gjelder en snusflekker i sofaen, anbefaler Malin Skaar fra Lilleborgs Forbrukerservice å være forsiktig.

- Du kan lage vaskevann med lunkent vann og et sensitivt, flytende vaskemiddel: én kork per halvliter vann, og så bruke en ren klut til å prøve deg forsiktig fram, sier hun.

Få vekk snusflekk fra madrassen

En del bruker også snus i senga og når de sover. I kombinasjon med sikkel får de en lite lekker «snusjuice» på sengetøy og madrass.

Rådgiver hos Teknologisk Institutt, Lena Furuberg, forteller at nikotin og tjære, sammen med en del andre stoffer og vann, lett skaper flekker når det blir liggende på tekstiler.

Det finnes flere måter å fjerne slike flekker på.

- Hvis det er flekker etter snus på sengetøy, bør vanlig vask på 60 eller 90 grader få bort flekken, mener hun.

Malin Skaar anbefaler heller å forbehandle flekken med flytende vaskemiddel.

- Hell på, trykk forsiktig inn i stoffet og la det virke i en halvtime. Vask deretter på så høy temperatur som du tør. Hvis stoffet er lyst eller hvitt, bør du bruke vaskemiddel med blekemiddel, sier hun.

Når det gjelder selve madrassen anbefaler Skaar å lage vaskevann med flytende vaskemiddel (cirka en kork til en halv bøtte lunkent vann). Kluten bør være ren og godt oppvridd.

- Pass på å ikke gjøre madrassen for fuktig, for da vil den tørke sakte og i verste fall begynne å lukte, forklarer hun.

Snus på klær

Åramnes har erfaring med at Zalo og grovrent fungerer bra på flekker fra posesnus.

Sure produkter har sannsynligvis lite effekt, mens Vanish kan ta seg av vanskelige flekker fra vanlig snus.

EFFEKTIVT: - Dagligrent har en nøytral pH og hjelper med å bryte overflatespenningen på vannet om vann ikke holder, forklarer Line Mercedes Åramnes, som leder kvalitet og opplæring i hjemmeservicetjenesten Citymaid. Her behandles flekker fra snus med Zalo.
EFFEKTIVT: - Dagligrent har en nøytral pH og hjelper med å bryte overflatespenningen på vannet om vann ikke holder, forklarer Line Mercedes Åramnes, som leder kvalitet og opplæring i hjemmeservicetjenesten Citymaid. Her behandles flekker fra snus med Zalo. Foto: FOTO: Illustrasjonsfoto

- Det kan være vanskeligere hvis flekkene har tørket inn i timesvis, sier hun.

En mulig løsning er å legge tøy i bløt med flytende vaskemiddel eller oppvaskmiddel, før plagget skylles og vaskes.

- Det gir mening siden disse produktene også er alkaliske, og inneholder virkestoffer som løser opp flekken, sier Åramnes.

Fjerne rester av snus fra glass

Det føles heller ikke spesielt delikat å skulle drikke av glass som kvelden før fungerte som badekar for bunnslam og brukt snus.

Glassene bør også vaskes svært godt.

PASS PÅ GLASSENE: Hvis det har blitt lagt snus i glassene er det en fordel å legge disse i bløt før du vasker dem - lenge.
PASS PÅ GLASSENE: Hvis det har blitt lagt snus i glassene er det en fordel å legge disse i bløt før du vasker dem - lenge. Foto: FOTO: Crestock

- Hell noen dråper oppvaskmiddel oppi glasset og fyll opp litt varmt vann. La det stå og godgjøre seg i noen timer før du skyller godt og deretter setter i oppvaskmaskinen, råder Skaar.

Furuberg anbefaler da å bruke et langt program i oppvaskmaskinen, hvis man har det.

- Har du ikke oppvaskmaskin, bør du skylle glasset, legge det i varmt oppvaskvann i noen minutter, skylle og vaske og så tørke, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning