Genialt i liten leilighet

Putter alt i veggen

Arkitektens leilighet er full av smarte, plassbesparende løsninger.

Oversikt over den åpne leiligheten med ca. 60 kvm grunnflate og 30 kvm skapvegg. Hovedrommet er oppdelt i separate soner, og skapene dekker hele langveggen. Alle skap er innredet for spesielle behov: renhold mot kjøkkenet, sportsutstyr mot utgangsdøren. Også gulvet er i lys bjørk.
Oversikt over den åpne leiligheten med ca. 60 kvm grunnflate og 30 kvm skapvegg. Hovedrommet er oppdelt i separate soner, og skapene dekker hele langveggen. Alle skap er innredet for spesielle behov: renhold mot kjøkkenet, sportsutstyr mot utgangsdøren. Også gulvet er i lys bjørk. Foto: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Den innholdsrike multiveggen er det første som fanger oppmerksomheten når du trer inn i leiligheten til arkitekt MNAL Svein Petter Aagård i Trondheim. Veggen av lyse bjørkeplater måler tre ganger ti meter og har en rekke skreddersydde rom: Et for stereoanlegg og tv, et for skiutstyr, et annet til seil for eierens seilbåt som ligger fortøyd i havnen rett ved.

Neste blikkfang er det renlinjede, selvdesignede arbeids- og spisebordet, plassert midt i den åpne sonen ved inngangspartiet.En bred og lav avlastningsbenk i samme formspråk som bordet går langs den ene siden av allrommet og gjør innredningen av de to sonene komplett.

- Den lave, lange benken av bjørkefinerplater går tvers gjennom leiligheten, og er det enkleste møbelet jeg noensinne har lagd: Hele hyllen ble satt sammen i løpet en lørdag formiddag. Benken fyller en viktig funksjon også i stuen. Sammen med tre digre sittesekker utgjør den en komplett sittegruppe.

- De fleste av møblene er forholdsvis lave, nærmest på japansk manér. En sofa ville helt sikkert blitt for stor i en slik uformell, liten stue - den ville ødelagt den spesielle, avslappede atmosfæren jeg var ute etter, sier Aagård.

Superveggen

Eieren har bygd skapveggen helt på egen hånd fordi ingen kunne levere akkurat det han ønsket. - Jeg kunne fått bygd skapene på et verksted og montert dem med en tykk list på toppen for å skjule skjevheter langs taket. Men jeg ville ha skap som passet perfekt til veggflaten, uten lister. Et snekkerfirma kappet alle delene til skapet etter mine mål. Først da det relativt rimelige skroget var på plass, bestilte jeg de langt dyrere dørene.

Soverommet ligger også som en fri og åpen sone, men er litt tilbaketrukket og nærmest skjult bak kjøkkenet. Det kompakte badet på 7 kvm ligger som en egen romboks mellom stue og kjøkken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning