Kjøkken før og etter

Slik ble kjøkkenet nytt

Den gamle kjøkkenkroken ble et sprekt retrokjøkken med noe moderne, en klatt 50-talls og noen doser 60- og 70-talls.

DELIKAT. Kjøkkenøya ble flyttet ut i rommet. Kjøkkeninnredning med vifte fra Kvänum. Herdet glassplate mellom over og underskap. Benkeplater fra Corian,levert fra Corinor. Armatur fra SMEG. Peisekanten skimtes til høyre.
DELIKAT. Kjøkkenøya ble flyttet ut i rommet. Kjøkkeninnredning med vifte fra Kvänum. Herdet glassplate mellom over og underskap. Benkeplater fra Corian,levert fra Corinor. Armatur fra SMEG. Peisekanten skimtes til høyre. Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert
FØR. Kjøkkenøya var klistret til veggen. Og beboerne mente den store hetten var utgått på dato.
FØR. Kjøkkenøya var klistret til veggen. Og beboerne mente den store hetten var utgått på dato. Foto: privat
KULT HJØRNE. Hvit, frisk farge og glasshyller til ting som kan stå fremme.
KULT HJØRNE. Hvit, frisk farge og glasshyller til ting som kan stå fremme. Foto: Sveinung Bråthen
NYTT LINJEVALG. Peisen ble strippet ned, og interiørarkitekt Bernt A. Pedesen tegnet en strammere stil.
NYTT LINJEVALG. Peisen ble strippet ned, og interiørarkitekt Bernt A. Pedesen tegnet en strammere stil. Foto: Sveinung Bråthen
RETRO: Bord og stoler fant Malka og Lars hos Ruths66. Kjøleskapet fra SMEG har samme farge som glassplaten over kjøkkenbenken. Bildet er fra Luth & Co.
RETRO: Bord og stoler fant Malka og Lars hos Ruths66. Kjøleskapet fra SMEG har samme farge som glassplaten over kjøkkenbenken. Bildet er fra Luth & Co. Foto: Sveinung Bråthen
FARGERIK. Malka Misdrahi har krydret kjøkkene med farger. Collagen i bakgrunnen består av bilder fra 50-tallet som er sammen på en pappplate og trykket på PVC hos Allkopi.
FARGERIK. Malka Misdrahi har krydret kjøkkene med farger. Collagen i bakgrunnen består av bilder fra 50-tallet som er sammen på en pappplate og trykket på PVC hos Allkopi. Foto: Sveinung Bråthen

Den opprinnelige planløsningen hadde en kjøkkenøy som var klistret fast til peisen. Det ville Malka Misdrahi og Lars Armyr endre på. Dessuten ville de bytte ut den gamle peisen med en ny og mer moderne.

Lettstelt

Øverst på listen sto et lettstelt og lyst kjøkken med energiske farger og en stilmiks fra favorittepokene. Meksikanske Malka er en fargerik kvinne og liker klær fra 50, 60- og 70-tallet.

- Jeg ville ha en rosa vegg og et interiør som gjenspeiler retrostilen , sier Malka.

Bort med øya

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen fikk en morsom utfordring da han tok oppgaven.

- Logistikken var en utfordring, vedgår interiørarkitekten.

Han fjernet kjøkkenøya og fikk inn en frittstående. Den nye kjøkkeninnredningen er hvitglanset med praktiske Corian-plater. Benkeplatene er støpt i en form med nedfelt vask med rustfritt stål i bunnen.

Letter rengjøring

Overskapene er spesiallagd for rommet. De er 110 cm høye og beboerne får dermed ekstra skapplass. Mellom under- og overskapene ble det montert en glassplate.

- Glassplatens bakside ble malt i en lyseblå farge som matcher SMEG-kjøleskapet, og etterpå ble den limt på, sier Bernt A. Pedersen.

Han understreker at glass letter rengjøringen. Fugemassen mellom fliser blir lett tilsmusset av fett og er vanskelig å holde ren.

Reflektert

- Den lyseblå glassplaten passer godt sammen med resten av kjøkkenet. Jeg liker spesielt godt at den har samme farge som kjøleskapet. Lyset blir reflektert akkurat passe slik at det ikke blir sjenerende, sier Malka og Lars.

Ribbet peisen

Peisen ble ribbet ned, de runde formene og kobberhetta forsvant.

Den ble rett, slank og høy, og fikk gråblå striper for å dempe høyden i forhold til det øvrige inventaret.

Eikeparketten måtte også vike, og interiørarkitekt Pedersen foreslo grå avlange fliser.

Retrostil

Men så var det stilen. Paret hadde SMEG-kjøleskapet fra før og ville gjerne ha en spiseplass som sto i stil.

Veggpanelet ble malt i en gammelrosa pastell, og veggen fikk bilde i retrostil. Bordet og stolene glir rett inn. Emaljeboller, brødrister og andre kjøkkenting fullfører stilen.

50-talls collage

På den en veggen har interiørarkitekt Bernt A. Pedersen designet en collage av bilder fra 50-tallet. Mosaikken er behandlet med PVC og gjør den ekstra holdbar.

- Kult, sier Malka. - Kjøkkenet er oppdatert og Bernt har gjennomført originale ideer som passer oss utmerket. Og som småbarnsforeldre er det viktig med et lettstelt kjøkken.

Dette kostet forvandlingen.

Corian benker og sink, kr 60 000

Kjøkkenfronter, inkl. montering, kr 46 000

SMEG kjøleskap, ca. kr 15 000

SMEG tappekran, ca. kr 5500

Ventilator, kr 15 000

Induksjonsovn, kr 13 000

Bilder, 2 stk., kr 6000

Bord og stoler, kr 15 000

Lamper over bord, kr 1500

Glass over benkeplate, kr 8000

Totalt, kr 185 000

Interiørarkitektens tips

  • Hvis benkeplaten og vasken er "støpt" sammen som en form, letter det rengjøringen. Corian er et sterkt og kan høvles hvis det oppstår riper eller annen skade.
  • Skifter du ut en kjedelig, utdatert peis forandrer du uttrykket med enkle grep.
  • Bruker du glassplate mellom over - og underskap letter det også rengjøringen. Fliser har fugemasse som lett blir tilgriset av fett og rustfrie plater er vanskelige å holde rene. Glass er utvilsomt en høydare.
  • Når det gjelder dekor, hold deg til en stilperiode og vær tro mot denne.

Les også

Nye kjøkkenfronter

Oppussing av kjøkkenet

Unngå ubehandlet betong på kjøkkenbenken

Funkis i ny stil

Alt om oppussing av kjøkken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning