Riper og hakk i parkett

Slik fikser du riper og hakk i parketten

Hull, hakk og riper i treverket kan du enkelt reparere selv.

GJØRE SELV: Du kan fikse småskader selv - om du er litt handy.
GJØRE SELV: Du kan fikse småskader selv - om du er litt handy. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Nordmenn elsker lekre tregulv og legger dem gjerne i både stuer, kjøkken og soverom. Men, med eik-, valnøtt- eller furugulv følger for mange også hakk eller hull i treverket.

Vi viser deg hvordan du selv kan reparere småskadene.

Reparere liten fordypning

Det finnes mange muligheter til å reparere ulike type skader. Hvis du har mistet en tung gjenstand ned i gulvet og fått et merke etter hjørnet eller lignende, så kan du prøve å fikse det uten andre hjelpemidler enn et fuktig håndkle og et strykejern. Dette virker bare på en liten fordypning, ikke på store hakk.

- Legg et fuktig frotéhåndkle ned i gropen i gulvet og stryk over med strykejernet. Da steamer du fibrene i treverket slik at de reiser seg igjen og fyller ut. Dette kan du også gjøre på lakkede gulv, fordi lakken vil være krakelert etter slaget, sier Leif Augustin i Alanor, som selger produkter til å behandle blant annet treverk.

Han understreker at man aldri må tette sprekker som oppstår mellom bordene. Det er naturlig bevegelse i treverket som hører med når man har et tregulv.

Les også: Sjekk om du bør velge parkett eller laminat

Formtre til parketten

Otto Robsahm, kjent som Sinnasnekker´n på tv, mener du kan fikse mange skader i et parkettgulv så sant du ikke har ti tommeltotter.

- Det fins en rekke produkter til salgs som kan brukes for å reparere små skader, både i parkettgulv og laminatgulv. Du kan også ringe produsenten og fortelle at du har fått en skade, så vil de sende deg materiale til å reparere gulvet, sier Robsahm til klikk.no.

Hvis du har parkettgulv anbefaler han å bruke tremasse eller formtre i en farge som ligner den du har på gulvet, helst en nyanse mørkere, da vil det synes minst mulig.

Slike fyllmasser selges i alle byggevarebutikker og hos produsentene av parkettgulv.

Les også: Slik legger du fliser på gulvet

Riper i parketten

- I tregulv er det mye kvister, årringer og ulike fargesjatteringer. Det er fint fordi det lettere ser naturlig ut når du har lappet på et sted, det er uansett en del variasjon i gulvet, sier Robsahm.

Han anbefaler å bruke formtre til å fylle opp hvis det har kommet et hakk, og mener det til og med er lurt å lage et par ekstra små hull som du fyller med samme masse, da ser det mer naturlig ut.

- Hvis du har fått en ripe i gulvet, så kan det lønne seg å forlenge den, gjerne så den ligner på noe annet i trestrukturen. Øyet fanger opp det som er uvanlig, så hvis du får skaden til å ligne på noe i treverket så får du best resultat, sier Robsahm.

Hvis skaden er stor så kan man også bytte ut et helt bord. Men hvis du har hatt gulvet lenge, vil du trolig oppleve at den nye planken skiller seg ut i fargen, fordi det gamle gulvet har forandret farge på grunn av sol og annen slitasje.

Parkettprodusenten Kährs anbefaler å bruke formtre eller reparasjonssett med smeltevoks, hvis du har vært så uheldig å få en skade i gulvet.

- Vi anbefaler ikke kjerringråd som å fukte og dampe. Dette kan gjøre skade i lamellparkett. Også fordi trecellene/-fibrene vil være ødelagt når det har forekommet et så hardt slag mot parketten som har gitt skade, sier Ole Kristian Vangerud hos Kährs Norge AS.

Les også: Gulvtrenden for de litt mer avanserte

Voks på mindre hull og riper

Augustin i Alanor anbefaler også formtre hvis du har større hull i et treverk. Formtre er som en slags plastelina som du kan forme med fingrene. Det kommer i ulike farger og du kan også blande farger hvis du ikke finner en rett nyanse.

- Det er viktig at treverket er helt rent så du må fjerne eventuell lakk eller olje først. Så former du massen og fyller opp hullet. Når det har tørket kan du først slipe det så det blir helt glatt, så kan du lakke eller male oppå, sier han.

Et annet produkt som kan hjelpe ødelagte gulv er såkalt reparasjonsvoks. Det er harde plastiske vokser som du gnir over sprekken, spikerhullet eller lignende.

- Friksjonen som oppstår gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Disse finnes også i ulike farger, vi anbefaler å velge en nyanse mørkere enn gulvet du skal reparere, da vil det synes minst mulig. Dette kan du også bruke hvis det oppstår sprekker på endene mellom parkettbordene, sier Augustin.

Etter at du har fylt opp med voks, må du vaske over stålull fuktet med møbelrens og voksfjerner. Og så tørke over med en fille. Det fjerner overflødig voks som har lagt seg oppå gulvet.

Hvis du har et mørkt gulv som har fått en liten lys ripe så kan du også retusjere med en spritbasert retusjeringspenn. Dette er lysekte pigment som trekker inn i treverket, slik at fargen ikke blir bleket over tid.

Forskjellig treverk

Her har vi samlet ekspertenes råd:

Formtre:

En plastelina du kan forme med fingrene. Kommer i ulike farger som kan blandes. Det er viktig at treverket er helt rent så du må fjerne lakk eller olje først. Kan brukes på mindre og større skader.

Voks:

En plastisk voks som gnis over skaden i treverket. Er fin til å fylle opp mindre riper eller hull. Den beholder volumet uten å synke og følger bevegelsene i treverket uten å sprekke opp.

Retusjeringspenn:

Spritbasert retusjeringspenn som kan brukes til å tegne oppå lyse riper i mørkt treverk. Viktig å rense overflaten med møbelrens først for at fargen skal sitte. Fungerer på riper, ikke større skader.

Skjellakkstifter:

Må smeltes med varme. Du varmer opp et stemjern med en brenner, legger stiften på jernet og drypper skjellakken ned i hakket. Du kan også bruke en loddebolt (ca 25 W) for å varme opp stiften.

Vann og strykejern:

Legg et fuktig frotéhåndkle ned i fordypningen og stryk over med strykejern. Dampen vil få trefibrene til å svelle opp igjen. Fungerer bare dersom det er en fordypning i treverket, ikke hvis det er et hakk.

Bytt ut et bord:

Hvis skaden er omfattende, kan du bytte ut et helt bord. Skjær ut det ødelagte med en sirkelsag, kapp av låsmekanismen på det nye bordet og lim det på plass.

Produktene kan du kjøpe hos vanlige byggevarebutikker og parkettprodusenter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning