Priser på 1-stav-parkettgulv

Nå skal parkettgulvet ha én stav

Nå skal parkettgulvet med tre staver byttes ut med 1-stav. Her er prisene.

BRED PARKETT: Nå er det bred parkett som gjelder. Salget på 3-stav parkett har stupt og det er 1-stav som regjerer på markedet.
BRED PARKETT: Nå er det bred parkett som gjelder. Salget på 3-stav parkett har stupt og det er 1-stav som regjerer på markedet. Foto: FOTO: Fargerike
Publisert Oppdatert

Kreativ leder i Fargerike kaller det en gulvrevolusjon, og ifi.no forteller om dramatiske endringer i salget av gulv. Nå er det 1-stav parkett som gjelder.

Gulvet i boligen har fått større fokus de siste årene, og folk er stadig mer opptatt av gulvet sitt. Det har skjedd en endring i folks preferanser, og en tydelig gulvtrend har meldt sin ankomst. 3-stav parketten som har regjert på toppen i mange år blir nå utkonkurrert av 1-stav parkett.

- Fra tidligere å stå for 70 prosent av parkettsalget hos en av landets største parkettleverandører, har nå salgsstatistikken for 3-stavs eikeparkett gjort helomvending. 1-stavsgulv er den nye eneren, skriver ifi.no.

Endringen skyldes mer fokus på gulv

Endringen i salget skyldes ifølge ekspertene et generelt høyere fokus på gulv.

- Vi ser at folk har et mye mer bevisst forhold til hvilke gulv de ønsker seg. Folk er opptatt av å gi huset stil og karakter ved å velge mer eksklusive gulv. Husets største møbel har på mange måten fått den oppmerksomheten det fortjener, sier Wengaard hos RBI Interiør.

Også ifølge ifi.no har det skjedd en enorm endring i folks fokus på gulvet som en del av interiøret.

- Som informasjonskontor har vi hele tiden en bred oversikt over alt nytt i markedet, og vi har merket oss en eksplosjon i disse gulvene bare de siste 1-1,5 årene. Tidligere utgjorde 3-stavs eikeparkett det trygge valget for mange, men vi ser at dette har endret seg betraktelig. Nå har samtlige produsenter et bredt utvalg av 1-stavsparketter, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

NYE FARGETRENDER: Fargene på gulvtrendene har endret seg dramatisk det siste halvannet året.
NYE FARGETRENDER: Fargene på gulvtrendene har endret seg dramatisk det siste halvannet året. Foto: FOTO: Fargerike
RUSTIKK STIL: Den rustikke stilen har vært populær i interiøret lenge. Nå ser vi at den er tydelig på gulvtrendene også.
RUSTIKK STIL: Den rustikke stilen har vært populær i interiøret lenge. Nå ser vi at den er tydelig på gulvtrendene også. Foto: FOTO: Ifi

Vi investerer i dyrere gulv

- På gulv, har vi nærmest gått gjennom en revolusjon de siste årene, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, Kreativ Leder i Fargerike til bonytt.no. Vi har beveget oss fra trestavs eikeparkett, og over til et utall forskjellige nyanser og kvaliteter, men en ting har de til felles; det er én stav. Vi investerer altså i litt mer kostbare gulv, som gjerne ligger rundt kr 450-700 per m2.

Prisoversikt

1-stav eikeparkett fra Fargerike: Fra kr 299-899

1-stav eikeparkett fra Byggmakker: Fra kr 399-899

1-stav eikeparkett fra Byggmax: Fra kr 299-499

1-stav eikeparkett fra Bygg24.no: Fra kr 259-589

1-stav eikeparkett fra gulvnett.no: Fra kr 279-399

1-stav eikeparkett fra gulvspesialisten.no: Fra kr 649-899

Nye fargetrender

FARGET GULV: Et viktig poeng er også at gulvene skal være farget. For å komme oss lengst mulig bort fra de gulaktige eikegulvene blir nå gulvene fargebehandlet for å bli mer gråbeige, hvite, brune eller helt mørke, skriver ifi.no
FARGET GULV: Et viktig poeng er også at gulvene skal være farget. For å komme oss lengst mulig bort fra de gulaktige eikegulvene blir nå gulvene fargebehandlet for å bli mer gråbeige, hvite, brune eller helt mørke, skriver ifi.no Foto: FOTO: Ifi

Den klassiske 3-stav parketten har en tendens til å se ganske gul ut. Nå vil mange bort fra det gulaktige og heller satse på gulv i kaldere farger.

- Fargene har også endret seg dramatisk, påpeker Dagny. Fra å være gul eik, har vi gått over i en mengde nyanser med kjølige undertoner. Gulv som har gule eller røde undertoner er hurtig på vei nedover listene. Det som er på vei inn nå, er altså kalde farger på gulvet. Grunnen til det, er at gulvene med gul og rød undertone skjærer mot fargene som vil være populære ellers i dette tiåret. Eggehvit på veggene forsvinner av samme årsak som trestavs gul eik - det passer ikke inn i 2010-tallets fargepalett.

Videre understreker hun at Eik fortsatt er populært, men gjerne mattlakkert, og også ofte innfarget.

- Grå og kalde bruntoner ser vi også mer og mer av. De kan gjerne være rustikke i uttrykket, men også glamorøse og industrielle. Det er med andre ord, mye forskjellig. Det ser ut til at 2010-tallet kommer til å bli veldig personlig, og at folk flest velger det de liker best selv, og er mindre interessert i hva naboen har. Gulvet, fargen på gulvet og stilen på gulvet skal representere deg og din personlighet.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

KALDE TONER: Dagny Thurmann-Hoelseth sier at det nå er grått og kalde bruntoner som er populært på gulvfronten.
KALDE TONER: Dagny Thurmann-Hoelseth sier at det nå er grått og kalde bruntoner som er populært på gulvfronten. Foto: FOTO: Fargerike
SÅ BRED SOM MULIG: Nå skal parketten være 1-stavs, og aller helst skal plankene være så brede som overhodet mulig. Med Wideplank har produsenten Saga tatt gulvet til en ny dimensjon. Kan kjøpes hos Fargerike.
SÅ BRED SOM MULIG: Nå skal parketten være 1-stavs, og aller helst skal plankene være så brede som overhodet mulig. Med Wideplank har produsenten Saga tatt gulvet til en ny dimensjon. Kan kjøpes hos Fargerike. Foto: FOTO: Ifi

Slik fikser du gulv som knirker

Slik sliper du gulvet

Derfor går barn i søvne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning