Male gulvet selv

Så enkelt maler du gulvet selv

Sjekk hva du må huske på.

Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert
POPULÆRT MED HVITT: - To strøk gir som regel best resultat, opplyser Kristian Sørli.
POPULÆRT MED HVITT: - To strøk gir som regel best resultat, opplyser Kristian Sørli. Foto: FOTO: Getty Images

- Fargen du velger på gulvet bør henge sammen med fargepaletten i rommet, tipser Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Hun får daglig henvendelser fra folk som har lyst til å male gulvet sitt, hvor de mest populære nyansene er hvittoner og lys beige, men også militærgrønt, blått og sjakkmønstret, for å nevne noe.

Tips: Er du usikker på hvilken farge du bør gå for, kan det være lurt å forhøre deg med en fargeekspert der du kjøper malingen.

Male gulvet selv

Skal vi tro ekspertene koster det hverken mye tid eller penger å male gulvet selv. Dessuten er det få gulv som ikke kan males.

- Du kan først og fremst male tregulv, men også laminat, parkett og betong, sier Kristian Sørli, markedssjef i Fargerike.

Nøyaktig hvordan du går frem er avhengig av gulvet du skal male. Har du imidlertid forberedt deg godt og har alt utstyr du behøver, vil jobben gå raskt.

- Dersom du tar utgangspunkt i at du skal male et lakkert treverk eller parkett, vil du først og fremst trenge vaske- og slipeutstyr (enten manuelt slipebrett eller maskindrevne), sier Thor Ingar Røneid.

Han jobber som malermester og teknisk konsulent i Scanox, som markedsfører malinger og tilhørende produkter for innendørs og utendørs bruk.

- Til selve malingen trenger du en god pensel, rull, rullekar og langskaft, forklarer Røneid.

Viktig med godt forarbeid

Før du går i gang, er det viktig at gulvet er behandlet på forhånd.

- Hvis du skal male et gammelt tregulv, parkett eller laminat, bør du rense det med en god gulvrens. Dersom det er snakk om et nytt tregulv, bør det lakkeres med vanntynnet kvistlakk, råder Sørli.

Er tregulvet eller parketten tidligere behandlet, er det også en fordel å mattslipe det før du går i gang. Gulvbelegg som er polert, bør derimot vaskes med polishfjerner.

- Her er det viktig å støvsuge og fjerne alt støv med en mikrofiberklut etterpå, fastslår Sørli.

Røneid er enig. Han anbefaler å mattslipe med 150 eller 180-korning.

- Spesielt på furu bør du ha 1-2 strøk grunning og kvistlakk for å forhindre kvistgjennomslag, sier Røneid.

Maling som er beregnet for gulv

Når du skal velge maling er det selvfølgelig viktig å finne en farge du kan trives med. I tillegg er det viktig at du kjøper en maling som er beregnet for gulv.

- Velg en maling som er beregnet for gulv, da disse har best slitestyrke. Andre typer vil ikke fungere, sier Røneid.

Ifølge Røneid bør du også sjekke om malingen tåler vann dersom du planlegger å male våtrom eller et rom der det er en viss fuktbelastning på gulvet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FÅ GULV SOM IKKE KAN MALES: Det er ikke bare tregulv som kan males. Bare pass på at malingen er beregnet for gulv.
FÅ GULV SOM IKKE KAN MALES: Det er ikke bare tregulv som kan males. Bare pass på at malingen er beregnet for gulv. Foto: FOTO: Getty Images

To strøk

For å få best resultat er det lurt å male to strøk.

- Når gulvet er klart for maling bør du begynne med å male langs vegg og lister med en flat pensel. Resten tar du med en rulle på forlengerskaft. Det går unna i en fei. To strøk gir som regel det beste sluttresultatet, sier Sørli.

Røneid er enig.

- Gulvmaling bør legges med minst 2 fyldige strøk. Følg tørketider og herdetider som er oppgitt, sier han.

For at malingen skal holde lenger, bør du unngå sterk belastning. Bruk derfor nøytrale vaskemidler når du vasker gulvet.

Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning