kjøkkenbelysning

Dette bør du tenke på ved valg av belysning på kjøkkenet

Generelt bør man tenke over hva man bruker rommet til, og tilpasse belysningen etter hva du gjør og hvem som gjør det, sier ekspert,

KJØKKENBELYSNING: Kjøkkenet har blitt et flerbruksrom og det må du ta hensyn til når det gjelder belysningen. Lekselesing krever for eksempel et annet lys enn middagskos, men skal gjerne skje på samme sted.
KJØKKENBELYSNING: Kjøkkenet har blitt et flerbruksrom og det må du ta hensyn til når det gjelder belysningen. Lekselesing krever for eksempel et annet lys enn middagskos, men skal gjerne skje på samme sted. Foto: Produsenten
Publisert

Lyset er en helt avgjørende faktor i innredningen, både når det gjelder det praktiske og når det gjelder atmosfære og stil. Særlig nå i mørketiden, for å få noe gjort, for sikkerhet og for trivselen.

- Generelt bør en tenke over hva man bruker rommet til, og tilpasse lyset etter hva en gjør og hvem som gjør det. Lysbehovet øker veldig med alderen, så en ung yrkesaktiv person som bare er hjemme tidlig morgen og sen kveld vil trenge mye mindre lys enn en pensjonist som skal ha opplevelsen sin av dagslys hjemme på kjøkkenet, forteller Ingeborg Nordahl-Pedersen hos Christiania Belysning CC Vest.

Slik kobler du opp lampene selv

Tilpass belysningen etter behov og tidspunkt

En skal alltid ha flere lamper på individuelle brytere, slik at lyset kan tilpasses etter behov og tidspunkt. Lekselesing krever noe annet enn middagskos, men skal gjerne skje på samme sted. Det viktigste lyset på kjøkkenet er arbeidslyset, til kjøkkenets opprinnelige funksjon.

Tips til planlegging hvis du skal installere belysning

  • Opparbeid deg kunnskap og forståelse for reelle og potensielle lysbehov.
  • Planlegg belysning før elektriker kommer.
  • Tydeliggjør lysbehov til elektriker og finn ut av de tekniske, estetiske og helsemessige mulighetene som finnes.
  • Finn frem til arkitektoniske detaljer som kan utnyttes lysmessig, for å skape spennende lys.
  • Samarbeid med elektriker og tømrer og definer deres ulike type kunnskap, kompetanse og ansvarsområder tidlig i prosessen, for å unngå tillittsbrudd.
  • Vit hvilke oppfølgingsspørsmål du kan stille elektriker når du får ufullstendige svar.
  • Følg opp alt arbeid som gjøres underveis og kvalitetssikre hver løsning, ved å fysisk sjekke prosessen, og still kontrollspørsmål.
  • Vis tillit til andre fagfolks mangeårige kompetanse, dine egne og resten av familiens estetiske behov, ta imot råd og bidra til en nysgjerrig og undersøkende holdning.
  • Lån eller deponer på produkter for nøye utprøving før endelige valg tas. Gode belysningsresultater er avhengig av å testes mot boligens tilgang på dagslys, rominndeling og innredning, farger og materialer

Kilde: Trine Talgø, lysdesigner, forfatter av læreboken Interiørkonsulenten og grunnlegger av Interiørlab

Nordahl-Pedersen påpeker viktigheten av at lyst treffer riktig, noe som lyser opp arbeidsfalten uten å gi altfor mye lys til rommet. Dette er lys som står på når en er på kjøkkenet, enten det er arbeid eller kos, og det bør kunne dimmes, og gjerne slås av individuelt, slik at måltidet kan nytes med lavere lysintensitet.

- Dette er enten lys under overskap, eller vegglamper/pendler som styrer lyset nedover der en ikke har overskap. Funksjonen er å gi arbeidslys uten å blende. Helst skal det gi et nokså jevnt fordelt lys nedover arbeidsflaten, en trenger vanligvis flere lamper for å dekke lengden, forklarer hun.

Les også: Slik lykkes du med åpen kjøkkenløsning

Sørg for en god lyssetting

Når du sitter ved spisebordet skal du ha en takpendel som sender lys ned på bordet og gir en oase av lys, uten å blende. Så er det godt å ha flere lyssatte områder blikket kan vandre til og nyte.

- Det kan være vegglamper som lyser i alle retninger, et opplyst tak, en nedsenket gulvspot som lyser opp langs en grov vegg eller en ledstripe som lyssetter jevnt over en flate. En god lyssetting skal gi variasjon i lysretning, lysstyrke og lysfarge, forklarer Trine Talgø, lysdesigner, forfatter av læreboken Interiørkonsulenten og grunnlegger av Interiørlab.

Når du arbeider på kjøkken med matlaging, rengjøring eller sitter med overtidsarbeid ved bordet, skal du ha mye lys ovenfra og gjerne kjølig i lysfarge.

- Ledstriper med høy lysstyrke som kan dimmes, og samtidig justeres mellom varm og kjølig lysfarge, er supre til kjøkken. Du kan ha dem over overskap for å lyse opp tak og over sokkelen under underskap for stemning og nattlys. Har du en barløsning og fine barstoler kan du montere en ledstripe under benkeplaten som lyser ned på barstolene, utdyper hun.

Les også: Slik pusser du opp kjøkkenet billig

Lag en god plan

Ifølge Talgø er det i dag langt viktigere enn før å legge en lysplan før både tømrer og elektriker setter i gang. Å bygge nytt eller totalrenovere uten å legge inn ledstriper er ingen god ide. Mulighetene med disse ledstripene gir så vakkert lys, så stemningsfulle interiør og det kan fremheve interiør og arkitektoniske detaljer på en fantastisk måte.

- Når møbleringsplan og deretter lysskisse er lagt, må du begynne å tenke farger og materialer. Hva slags lys skal du velge for å fremheve de mørke veggfargene der eller de blanke kjøkkenskapene der? Nå er det på tide å justere lysplan i forhold til farger og materialer: Mørke rom trenger mer lys, ettersom de mørke fargene sluker lys.

Du kan likevel også utnytte det mørke til å skape flotte lysskygge effekter. Har du en grov veggflate av stein eller vakre fliser, kan det være hensiktsmessig å plassere innfelte downlights tett inntil for å sette lys på denne.

- Se på høykvalitetsmaterialer som smykker eller skulpturer som skal lyssettes. Det samme gjelder nisjer, høye tak, bjelker og søyler. Alle disse detaljene skal lyssettes. Det skal settes fokus på det særegne med lys, råder Talgø.

Dette koster det å leie inn en profesjonell håndverker

Tips til god kjøkkenbelysning

Ingeborg Nordahl-Pedersen hos Christiania Belysning på CC Vest gir deg her forslag til den perfekte kjøkkenbelysningen.

Lys under overskap:
Flexline ledlister fra Ms, utbyggbare og dimbare (disse er supre inni skap også, både glasskap og ellers)

Forslag til lys hengende ned over benk langs vegg:
1)
Pendler fra tak, for eksempel Ball pendel fra Frandsen. Denne finnes i uendelig mange farger.
2) Vegglamper; Ball vegglamper, eller Bazar vegglampe fra By Rydens.
3) Spotlight, enten skinner, innfelt eller utenpåliggende.

Forslag til lamper over kjøkkenøy:
Pendel må tilpasses størrelsen på øya, de fleste øyer er kraftige møbler og må ha enten flere pendler eller større diameter. Her er det også aktuelt å gi generelt lys til rommet, men vil som hovedregel anbefale å satse på nedovervendt lys her også, særlig om øya er spise- eller arbeidssone.

1) Artist pendel fra Nordlux 40 cm
2) Shirin pendel fra Christiania Belysning
3) Jersey utenpåliggende downlight

Forslag til lys over matbordet:
Lys over matbordet er avhengig av hvor stort bordet er og hvor mye det skal jobbes der. Det er viktig å tilpasse størrelsen på lampene til størrelsen på bordet. Et bord med to stoler skal bare ha en liten pendel eller vegglampe, mens bord på tre meter lengde bør ha flere pendler hengende ned.

1) PH 5 fra Louis Poulsen, det er en grunn for at dette er et lysende ikon i skandinavisk funksjon og design.
2) Capo pendel fra Belid
3) Multilite fra Gubi

Forslag til generelt lys:
Generelt lys, som ikke nødvedigvis blir brukt så mye i hverdagen, men som skal lyse opp ovenfra og gi følelsen av et lyst rom når det trengs, er greit å sette i midten av taket, eller eventuelt foran overskap/høyskap for å ha jevnt lys tilgjengelig der en har mest oppbevaring. Det kan også være fint å legge det skjult oppå for eksempel skap eller hyller, slik at det lyser opp taket uten synlig lampe.

1) Ella Plafond fra Christiania Belysning
2) Wic skinne 3 lys fra Herstal
3) Bullo plafond 4 lys klare glass fra Belid

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2018.

Les også