Trender interiør 2020

Neste år må du se på grønne planter som et eget møbel

Du skal helst ha egen oase i stuen din.

OASE: Neste år må du ha egen oase hjemme. Her et eksempel fra boka Plantelykke som nylig ble gitt ut av Cappelen Damm, som viser den grønne, fine leiligheten til greenfluenser Anders Røyneberg, @arcticgardener på Instagram.
OASE: Neste år må du ha egen oase hjemme. Her et eksempel fra boka Plantelykke som nylig ble gitt ut av Cappelen Damm, som viser den grønne, fine leiligheten til greenfluenser Anders Røyneberg, @arcticgardener på Instagram. Foto: Produsenten
Publisert Oppdatert

– Fokuset på velvære fortsetter i 2020. Det viser seg i alt fra materialer og produkter som gir nærhet, til bruk avr olige jordfarger som base, sier trendforsker Rikke Skytte.

Ønsket om å ta vare på jorden blir stadig sterkere.

Bærekraft blir mer mainstream, og gamle materialer brukes på nye måter. Dette gjenspeiles også i farger inspirert av himmel og jord.

– Vi skal ha det godt med oss selv, men vil også at planeten vår skal ha det bra. Dype bruntoner, lærfarger og mørkeblått utmerker seg på store flater, og vil overta for svart som de nye klassikerne.

Trendforsker Rikke Skytte
Trendforsker Rikke Skytte Foto: Privat

På mindre elementer og detaljer har hun tro på lysende effekter som korall og lyseblått, samt mint- og limegrønt –farger som var store på 80- og 90-tallet.

– Formspråk og materialer er fortsatt myke og utflytende og beveger seg mot det abstrakte. I gode, økonomiske tider vil vi ikke omgi oss med harde kontraster.

Skytte fremhever tre som et viktig materiale, og tror vi i større grad vil blande mørkt og beiset treverk med det helt lyse.

MYKE FORMER: I en tid med høykonjunktur ønsker vi å omgi oss med myke former, forklarer Rikke Skytte. Loungestolen Pacha Lounge, opprinnelig designet av Pierre Paulin i 1975, b 77 x d 85 x h 65 cm, kr 19 000, Gubi.
MYKE FORMER: I en tid med høykonjunktur ønsker vi å omgi oss med myke former, forklarer Rikke Skytte. Loungestolen Pacha Lounge, opprinnelig designet av Pierre Paulin i 1975, b 77 x d 85 x h 65 cm, kr 19 000, Gubi. Foto: Produsenten

2020 er også året hvor planter blir akseptert som et møbel.

– Vi ønsker å skape små oaser i stuene våre. Plantene skal ikke stå utstilt i vinduskarmen, men gi en følelse av å bo i en liten hage. Det moderne mennesket ønsker å være koblet til naturen og seg selv som menneske.

Samtidig kommer mer teknologi og multifunksjonelle produkter inn i hjemmene våre.

– Vi har mer enn nok ting. Derfor krever vi mer av hvert enkelt produkt. Når vi kjøper noe skal det ha en historie eller et formål, ikke bare være pent å se på. Feeling good is the new looking good! sier trendforskeren.

Les også: Bolig med ni meter takhøyde, og TV og peis i ett

Et grønt skifte og retro

Benedicte Sunde, prosjektleder for Norwegian Presence, DogA.
Benedicte Sunde, prosjektleder for Norwegian Presence, DogA. Foto: Ellen Heggestad, Doga

– Bærekraft er fremtiden, og forbrukerne i dag er opptatt av hvor ting kommer fra. Det påvirker møbelindustrien, og stadig flere bedrifter miljøsertifiseres med EPD, et program som foretar en analyse avproduktets helhetlige miljøavtrykk, forklarer Benedicte Sunde som er prosjektleder for Norwegian Presence, DogA.

– Vi står overfor et grønt skifte, og industrien blir nødt til å tenke annerledes rundt både designprosess og materialer. Det forskes på bruk av presset papirmasse, sier Sunde, som tror vil få et løft med mange spennende løsninger.

– Hvordan vi forvalter skogene blir viktig i fremtiden siden designerne jobber mer og mer med tre.

Retrotrenden er vi heller ikke ferdig med.

– Flere møbelprodusenter har nylig relansert gamle klassikere. Parallelt satses det også på nye designere.

STERK BLÅ: Dette er en farge Sunde har tro på fremover, gjerne i kombinasjon med en naturlig fargeskala. Sofaen Frí 301 er designet av Jonas R. Stokke for LK Hjelle. 3-seter: l 240 x d 96 x h 77 cm, kr 36 000, Pur Norsk.
STERK BLÅ: Dette er en farge Sunde har tro på fremover, gjerne i kombinasjon med en naturlig fargeskala. Sofaen Frí 301 er designet av Jonas R. Stokke for LK Hjelle. 3-seter: l 240 x d 96 x h 77 cm, kr 36 000, Pur Norsk. Foto: Produsenten

Når det gjelder farger, ser Sunde særlig én trend som utmerker seg.

– Bruk av kraftige farger mot det mer naturlige er en tydelig tendens, for eksempel sterk blå og lærfarger.

Tror TV-en forsvinner

Måten vi jobber, lever og bor sammen på er i stor endring, mener hun.

– Fellesskap og dugnadstenkning vil påvirke hva som blir laget. Vi vil ha håndverk i god kvalitet og varige materialer. Økt matinteresse påvirker kjøkkenet vårt, og kjøkkenøya er blitt populær.

SAMLES RUNDT BORDET: Vi kommer til å sette mer pris på fellesskapet, og det å samles rundt et langbord blir viktigere. Det blir også bruk av bærekraftige materialer i møblene. Langbordet Bjelke i heltre eik er designet av Andreas Engesvik for Tonning & Stryn. Det leveres i tre lengder: 180/210/260 x b 95 x h 72 cm, fra kr 23 000.
SAMLES RUNDT BORDET: Vi kommer til å sette mer pris på fellesskapet, og det å samles rundt et langbord blir viktigere. Det blir også bruk av bærekraftige materialer i møblene. Langbordet Bjelke i heltre eik er designet av Andreas Engesvik for Tonning & Stryn. Det leveres i tre lengder: 180/210/260 x b 95 x h 72 cm, fra kr 23 000. Foto: Inger Marie Grini

I stuen tror Sunde at TV-skjermen forsvinner som felles møtepunkt, og kan bli erstattet med en liten projektor som viser bilder rett på veggen.

– Samtidig som vi lengter etter det naturlige, er vi høyteknologiske mennesker. Det er her vi i fremtiden må finne en balanse.

Les også: – Det er slutt på tiden da man pepret taket med downlights

Art deco inn i hjemmene våre

Art deco har regjert i hotellverdenen de siste årene, og nå kommer en forenklet versjon inn i hjemmene våre, i form av buer og sirkler, forteller interiørdesigner Birgit Torkildsby.

Hun har tro på et mykere uttrykk etter mange år med minimalisme.

Interiørdesigner Birgit Torkildsby.
Interiørdesigner Birgit Torkildsby. Foto: Privat

– Når verden er utrygg, trenger vi at hjemmet vårt er den lune hulen. Vi ønsker oss tepper, tekstiler og myke former for å bryte det stramme uttrykket, og vi vil se mye mer gardinbruk fremover. Treverk utgjør en fin kontrast, og trespiler brukes i tak, vegger og som romdeler. Etter mange år hvor vi har åpnet opp, vil vi nå poengtere soner. Behovet for å omgi oss med ekte materialer og godt håndverk blir større, som rotting, tre, betong, grov ull og keramikk.

– Overflater med strukturer og det taktile blir mer viktig. I tillegg skjer det mye med gulvene. De får mønster, dekor og mer farge. Gulv og gulvtepper blir nærmest egne kunstverk, sier hun.

Og så var det fargene:

– Støvete farger har vært populært en stund, men fremover blir det klarere farger. Pastellfargene fortsetter, gjerne i nye kombinasjoner, som rosa og grønt. I tillegg vil vi få varme farger, fra terrakotta, rødt og oransje til brunt, som vil overta for antrasittgrått. Men grønt fortsetter på de store flatene. En sterk blåfarge dukker også opp.

Torkildsby understreker at vi har behov for å skape mer personlige hjem, men det grønne aspektet vil være overordnet alt.

– Vi må ikke ha alt nytt, og vi vil stille strengere krav til kvalitet og varighet.

Les også: De skulle bare kikke litt – kjøpte hus på 1400 kvadratmeter

RETRO: Redesign av gamle klassikere er en tendens i tiden. Futura-stolen, designet av Hans Brattrud på 60-tallet, ble nylig redesignet av Objekt. Denne varianten er trukket med ull fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, b 70 x d 70 x h 75 cm, kr 19 435.
RETRO: Redesign av gamle klassikere er en tendens i tiden. Futura-stolen, designet av Hans Brattrud på 60-tallet, ble nylig redesignet av Objekt. Denne varianten er trukket med ull fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, b 70 x d 70 x h 75 cm, kr 19 435. Foto: Produsenten
FARGER PÅ GULVET: Gulvet kommer mer i fokus, og interiørdesigneren tror vi bare er i startfasen når det kommer til mønstrede gulv og gulvtepper med kunstneriske motiver. Håndlaget gulvteppe, Rosé, designet av Dagny Thurmann-Moe og Ksenia Stanishevski, kr 21 000, Volver Studios.
FARGER PÅ GULVET: Gulvet kommer mer i fokus, og interiørdesigneren tror vi bare er i startfasen når det kommer til mønstrede gulv og gulvtepper med kunstneriske motiver. Håndlaget gulvteppe, Rosé, designet av Dagny Thurmann-Moe og Ksenia Stanishevski, kr 21 000, Volver Studios. Foto: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning