Innredningstips

- Du kan velge to ulike retninger når du skal innrede

Her får du eksperttipsene...steg for steg.

INNREDNINGSTIPS: Med interiørarkitektene sine beste tips, går innredningen av boligen som en lek!
INNREDNINGSTIPS: Med interiørarkitektene sine beste tips, går innredningen av boligen som en lek! Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Det folk flest bommer oftest på når de innreder er selverkjennelse – det å spørre seg selv «hva trenger vi, og ikke minst hvem er vi?», sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar.

Spesielt på visninger tror han at folk lett lar seg rive med, og glemmer hva som er viktig i hverdagen.

- De siste årene har det for eksempel vært veldig populært med åpne løsninger, men hvis du ikke er et ordensmenneske er ikke det spesielt lurt, sier han.

Les også: Slik innreder du smartest mulig hjemme

Viktigste at rommet fungerer for deg

Interiørarkitekt Adele Kløve er enig i at det er lett å bli påvirket av trender og hva som passer hos andre.

- Det aller viktigste er at rommet skal fungere for deg. Ønsker du et sted hvor du kan trekke deg tilbake og slappe av, eller vil du være sosial og ha fester hjemme? Det finnes ikke én mal som passer alle, det perfekte hjemmet skal vokse frem rundt deg og behovene dine, sier Kløve.

Hun tror mange er for opptatt av enkeltelementer når de innreder hjemmet sitt.

- Mange finner én og én fin gjenstand, som ikke nødvendigvis gir en god helhet. Tenk at noen av tingene skal utgjøre en rolig base, mens andre skal være smykker. Ikke alle interiørdetaljer kan kreve like mye oppmerksomhet.

Kløves råd er å starte prosessen med å finne noen ord som beskriver stemningen du ønsker i rommet – og ta frem ordene når du skal gjøre ulike valg underveis.

- Dette handler om en grunnleggende følelse, og ikke om smak, sier hun.

Trond Ramsøskar mener at du vil få igjen for å gå systematisk til verks.

- Du kan velge to ulike retninger når du skal innrede: Den intuitive, kreative eller den lange, harde der du jobber etter en grundig plan. Den siste vil spare deg for mange problemer underveis, sier han.

Her gir Ramsøskar og Kløve deg fem tips til hvordan du kan bli din egen interiørarkitekt:

1. Lag en god plan

Interiørarkitekt Adele Kløve er enig i at det er lett å bli påvirket av trender og hva som passer hos andre.

Da får du god oversikt over rommet eller rommene som skal innredes. Skal du kjøpe ny bolig bør du begynne forberedelsene før visningen.

- Det er ofte mye folk på visning og du har gjerne dårlig tid. Ta mål av de største og viktigste møblene på forhånd sånn at du kan sjekke om du får plass til dem. Det er også lurt å ta bilder og notere underveis. Hvilke farger og materialer er det i tak og på gulv?

Skill mellom aktive og passive rom, enkelt sagt står vi på kjøkkenet og ligger på stua. Planlegg deretter.

- Jo mindre leiligheten er, desto viktigere blir hvert rom. Soverommet kan for eksempel innredes mer som et hotellrom, der du også kan ha muligheten til å trekke deg tilbake og slappe av på dagtid.

Når planløsning og møbleringsplan er lagt, ville interiørarkitekt Adele Kløve prioritert å lage en belysningsplan.

- Vil du ha integrert belysning må det gjøres tidlig i prosessen. Interiøret kan du lettere endre senere. Velg farger, materialer, overflater, møbler og lamper med tanke på helheten og ikke som en rekke enkeltvalg. Det første valget legger føringene for de neste.

Les også: Spesielt en ting er lurt å gjøre når du innreder stua

2. Lag et moodboard

Lunt? Mystisk? Elegant? Finn noen enkle stikkord som definerer hvilken stemning du ønsker i hjemmet ditt. Bruk dem som knagger når du jakter på farger, materialer og møbler, så sikrer du en rød tråd gjennom boligen.

De aller fleste leverandørene gir prøver på maling, tekstiler, fliser, gulvbelegg og tapeter. Hent heller inn for mye enn for lite. Har du en sofa du skal ha med videre, be om en stoffprøve fra produsenten – eller ta med deg en pute når du skal ut og sanke inspirasjon.

Samle alle materialene og prøvene på et stort brett eller i en vid eske som du enkelt kan flytte rundt på.

Ta gjerne med noen av prøvene du liker til butikken, så er det lettere for fagfolkene å hjelpe deg videre.

Se etter kontraster, både i farger, former og materialer. Noe som ikke passer inn? Kast det ut, eller bygg nytt moodboard rundt akkurat denne fargen eller materialet.

Finn fargepaletten og de ulike teksturene du vil ha før du bestemmer hva som skal være hvor. Hvis sofaen har et grovt stoff, kan det være fint å velge en lenestol i et mykt stoff, sånn som fløyel. Hvis alt matcher kan du fort få en gammeldags «salongfølelse». Husk at samme farge ser annerledes ut med ulik overflate og struktur.

Husk at farger og materialer kan se annerledes ut i virkeligheten enn på bilder. Sats på fysiske prøver og se ting samlet før du velger.

3. Finn en fin fargepalett

Fargesirkelen er et godt utgangspunkt når du skal velge farger.

ITTENS: Dette er Ittens fargesirkel som består av tolv farger. De tre midterste fargene (blått, rødt og gult) kalles primærfarger og er rene farger. Blander du disse fargene to og to, får du sekundærfargene. Blander du en primærfarge og en sekundærfarge, får du en tertiærfarge (den ytterste delen av sirkelen). Når du skal lage din egen fargepalett er det trygt å velge farger som ligger nær hverandre i sirkelen. Legger du til en detalj i en farge på motsatt side av sirkelen (en kontrastfarge), skaper du litt mer liv.
ITTENS: Dette er Ittens fargesirkel som består av tolv farger. De tre midterste fargene (blått, rødt og gult) kalles primærfarger og er rene farger. Blander du disse fargene to og to, får du sekundærfargene. Blander du en primærfarge og en sekundærfarge, får du en tertiærfarge (den ytterste delen av sirkelen). Når du skal lage din egen fargepalett er det trygt å velge farger som ligger nær hverandre i sirkelen. Legger du til en detalj i en farge på motsatt side av sirkelen (en kontrastfarge), skaper du litt mer liv.

- Finn ut hvilke toner du liker, og start med dem. Du får et behagelig resultat hvis du velger farger som ligger nær hverandre, og så kan du gjøre det mer spennende med å velge kontrastfarger fra den andre delen av sirkelen, sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar.

Han er kjent for å bruke sterke farger i sine prosjekter, men mener de bør porsjoneres ut.

- Farger gir energi, men bruker du en sterk farge i stuen kan det bli litt masete. Velger du en rolig farge på veggene i oppholdsrommene, gjør du mye ved å legge til et teppe med en sterk farge.

Den samme regelen kan du bruke når det gjelder møbler: Gå for dempede farger på de største møblene og sterkere farger på tilbehør og små møbler.

Har du lyst til å dra på skikkelig, har Ramsøskar følgende råd:

- Bruk de knæsjeste fargene eller tapetene i gjennomgangsrommene hvor du oppholder deg kort tid av gangen, for eksempel i inngangspartiet. Husk dessuten at svart forsterker fargene, mens hvitt demper dem.

Interiørarkitekt Adele Kløve minner om at det er lurt å lage en overordnet plan også når det gjelder farger. Det innebærer for eksempel at du bør ta hensyn til møblene du allerede eier og vil ha med deg videre når du skal pusse opp.

- Mange tenker at for eksempel en grå sofa er nøytral og passer inn i alle interiører, men det finnes mange gråfarger. Når veggene blir malt, vil sofaen plutselig se blå eller brun ut, avhengig av om den har en kald eller varm gråfarge, sier hun til Bonytt.

- Du bør derfor ikke velge veggfarge etter hva som er fint hos andre, men etter hva som best passer hos deg.

Trond Ramsøskar minner om at det er lurt å bruke kontraster.

- Interiør som skal «matche» er det største hinderet for fornyelse. Ikke vær redd for å mikse ulike farger og materialer.

Sist, men ikke minst: Ikke glem at hjemmet ditt skal være praktisk.

- Mange er opptatt av ikke å bruke etterligninger og at materialene skal være ekte, men husk at tregulv krever mer vedlikehold enn et vinylgulv. I yttergangen er det for eksempel lurt å tenke på funksjon like mye som estetikk når du velger overflater.

FARGEPALETT: - Du får et behagelig resultat hvis du velger farger som ligger nær hverandre i fargesirkelen, og så kan du gjøre det mer spennende ved å velge kontrastfarger fra den andre delen av sirkelen, sier Ramsøskar. På dette soverommet er det innredet med blant annet rødt og grønt, som er kontrastfarger.
FARGEPALETT: - Du får et behagelig resultat hvis du velger farger som ligger nær hverandre i fargesirkelen, og så kan du gjøre det mer spennende ved å velge kontrastfarger fra den andre delen av sirkelen, sier Ramsøskar. På dette soverommet er det innredet med blant annet rødt og grønt, som er kontrastfarger. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli

4. Finn ut hvor skapet skal stå

- I små rom og leiligheter kan det være lurt å planlegge innebygde oppbevaringsløsninger. Tenk lange linjer og hele, sluttede former, sier interiørarkitekt Adele Kløve.

Hvis du for eksempel trenger mange hyller, kan du samle dem på én vegg fremfor å spre dem flere steder i rommet. Mange små møbler kan virke rotete.

Hun sier at mange som flytter fra leilighet til hus, faktisk opplever at rommene blir for store. Løsningen kan være å skape soner i rommene ved hjelp av tepper og mindre grupper.

- Tenk hvordan du vil bruke de ulike sonene når du innreder dem. Liker du å lese en god bok, kan du sette av et eget hjørne til dette, med en god stol, godt leselys, plass til alle favorittbøkene i nærheten, et lite avlastningsbord og kanskje en god pall. Et teppe under og en lampe er med på å skape en innbydende sone.

På samme måte kan du planlegge en ny sone for aktiviteter dere gjør sammen. Tenk da gjennom hva som gjør at det skal bli et perfekt være-sammen-sted.

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar oppfordrer til å ta hverdagsbrillene på når du møblerer.

- Julaften er vi alltid 12 til bords eller om tre år skal vi ha konfirmasjon med 20 gjester, kan folk si. Tenk heller på hva som fungerer i hverdagen. Når konfirmasjonen kommer kan dere kanskje leie et større sted for denne ene dagen.

ULIKE SONER: Hvis et rom føles stort, kan du enkelt dele det opp, sånn at det får flere soner. På soverommet til venstre har eierne fått en egen liten sovekrok ved hjelp av en halvvegg med oppbevaringsmuligheter. Ulike soner i et rom skaper spenning og hygge. Tenk så godt det er å trekke seg tilbake til denne spesialtilpassede dagsengen på bildet til venstre – med en god bok.
ULIKE SONER: Hvis et rom føles stort, kan du enkelt dele det opp, sånn at det får flere soner. På soverommet til venstre har eierne fått en egen liten sovekrok ved hjelp av en halvvegg med oppbevaringsmuligheter. Ulike soner i et rom skaper spenning og hygge. Tenk så godt det er å trekke seg tilbake til denne spesialtilpassede dagsengen på bildet til venstre – med en god bok. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli

5. Lyse ideer

Følg interiørarkitekt Adele Kløves tips og få maks ut av lampene dine:

1. Velg én bryter til hver lyskilde. Sørg for at alle lys kan brukes uavhengig av hverandre. Da kan du styre lyset etter behov og enkelt få stemningen du ønsker i rommet.

2. Prioriter lys som kan dimmes. Du trenger ulik mengde lys på ulike tider av døgnet og året. Det justerer du lettest med en dimmer.

3. Plasser lyset i flere høyder. Slik unngår du at rommet oppleves flatt, og du kan enklere skape hyggelig stemning.

4. Lag god romfølelse med lyset: Er det høyt under taket kan du understreke dette ved å lyssette taket – eller dempe det ved å montere lyset lavt. Er rommet trangt eller lavt kan det være fint å montere lys langs gulvet.

5. Husk badet: Her trenger du ideelt sett tre typer lys: godt lys når badet skal rengjøres, pent sminkelys (stikkord: lamper med frostet glass i ansiktshøyde) og dempet lys når du skal skjemme deg bort med et bad eller en lang dusj (stikkord: dimmer).

Ulike rom krever ulik belysning, og Trond Ramsøskar skiller mellom arbeidssoner og oppholdssoner når han gir sitt beste tips:

Generelt bør du ha direkte lys der du skal jobbe og indirekte lys der du skal slappe av eller spise. I tillegg kan du skape intim stemning ved å plassere en pendel over spisebordet.

Lager du en belysningsplan tidlig i prosessen, har du mulighet til å skjule ledningene i veggen. Tenk også nøye gjennom hvor du skal plassere stikkontakter og lysbrytere.

- Du kan lære mye ved å se på hotellrom. Der ligger hovedbryteren ved utgangsdøren sånn at du enkelt kan slukke lyset når du går. På badet er det gjerne ansiktslys rundt speilet, og du finner hårføner og stikkontakt i en skuff eller i et skap. Ved sengen er det gjerne en leselampe pluss mulighet til å styre lyset i hele rommet fra sengen.

BELYSNING: Belysning i forskjellige høyder gir et spennende resultat når du innreder. På bilde til venstre er det både en takpendel, små bordlamper, og en stor stålampe.
Du kan endre romfølelsen med belysning. Er det høyt under taket som på bilde til høyre, kan du understreke dette ved å lyssette taket – eller dempe det ved å montere lyset lavt. Luceplan-lampene sender her lyset oppover.
BELYSNING: Belysning i forskjellige høyder gir et spennende resultat når du innreder. På bilde til venstre er det både en takpendel, små bordlamper, og en stor stålampe. Du kan endre romfølelsen med belysning. Er det høyt under taket som på bilde til høyre, kan du understreke dette ved å lyssette taket – eller dempe det ved å montere lyset lavt. Luceplan-lampene sender her lyset oppover. Foto: Yvonne Wilhelmsen og Espen Grønli

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2016, og sist oppdatert 17/12 2018.

Les også