innrede stue

Klassiske møbleringstabber

De fleste sliter med å plassere en sofa. Her er noen enkle råd.

INNREDE STUE: En klassisk tabbe er å plassere alle møblene i rommet langs veggene. Setter du salongen i sentrum får du gode gangsoner rundt. Sofagruppe fra Slettvoll.
INNREDE STUE: En klassisk tabbe er å plassere alle møblene i rommet langs veggene. Setter du salongen i sentrum får du gode gangsoner rundt. Sofagruppe fra Slettvoll. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Modulsofaen som sto øverst på ønskelisten er på plass. Men stuen er for liten og sofaen ble for stor.

Vi viser deg noen enkle grep slik at du unngår de vanligste møbleringstabbene.

De mest vanlige interiørtabbene

1) Ikke la deg forføre av flotte og eksklusive designmøbler som er kule, men som ikke passer til din stue og dine behov.

2) Drømmer du om en gedigen og gjestfri sofa, men har liten stue, bør du revurdere ønsket. Velg heller møbler som kler rommet. En liten sofa forsvinner i store rom med god takhøyde.

3) Store møbler i små rom gjør at rommet virker mindre enn det faktisk er, dessuten overfylte.

MØRK BAKGRUNN: Når veggen er mørk slik som her, blir tv-en nesten usynlig når den er i bruk.
MØRK BAKGRUNN: Når veggen er mørk slik som her, blir tv-en nesten usynlig når den er i bruk. Foto: Espen Grønli

4) Har du flott utsikt, ikke plasser sofaen eller godstolene med ryggen mot den. Stuen fortjener tomtens beste utsikt, og du fortjener å nyte den.

5) Du har lyst til å ommøblere, men oppdager at lyspunktene ikke passer. Har du mulighet, installer mange lyspunkter tidlig i prosessen. Det gir økt fleksibilitet i ettertid.

6) Mye rot? Innse det med en gang, du får aldri nok oppbevaringsplass. Invester i skap, hyller eller lag oppbevaringsmuligheter under sittemøbler eller benker slik at du slipper unødvendig rot.

Det er enklere enn du tror å innrede stua

Stor stue, store møbler

STORSTUE. Denne stuen krever store møbler. Ved spisebordet er det brukt sofa med høye bein på den ene siden, Earnest fra Slettvoll finnes i to ulike høyder.
STORSTUE. Denne stuen krever store møbler. Ved spisebordet er det brukt sofa med høye bein på den ene siden, Earnest fra Slettvoll finnes i to ulike høyder. Foto: Produsent

Er rommet stort, bør også møblene være av en viss størrelse.

For øvrig finnes det ingen absolutte må-gjøre-regler, det aller viktigste er at du trives og at møbleringen er tilpasset ditt bruk.

LESEKROK: En god stol ved vinduet gir fint leselys om dagen. Les mer om belysning hos boliglys.no
LESEKROK: En god stol ved vinduet gir fint leselys om dagen. Les mer om belysning hos boliglys.no Foto: Produsent

Har du anledning, kan du plassere en sofa på den ene langsiden av spisebordet. Du får sofa med ekstra høye bein. Tepper i stuen demper støy i rommet, og gjør det lunere.

Plasserer du salonggruppen midt i i rommet, får du fin gangsone rundt.

Lager du et lesehjørne, er det smart å plassere stolen slik at du utnytter dagslyset. I et hjørne unngår du også trafikk i stuens gangsoner. Om kvelden trenger du en retningsstyrt lampe som ikke blender.

Les også: Slik innreder du smartest mulig hjemme

Innrede smal stue og stue i vinkel

En L-formet stue er som skapt for å lage avgrensede soner. Plasser sofagruppe, tv-stue eller bibliotek i den korte enden, spisestue i den lange.

L-FORM: Her er spisestuen plassert i den lange enden av stuen, mens sofagruppen er i den korte enden.
L-FORM: Her er spisestuen plassert i den lange enden av stuen, mens sofagruppen er i den korte enden. Foto: Sveinung Bråthen

I en avlang stue bør du ikke sette møblene mot veggene. Spisestuen bør ligger i nærheten av kjøkkenet.

- Så lenge lengden tillater det, er det viktig å skape vertikal layout på tvers av rommets lengde. I en kvadratisk stue kan du for eksempel plassere sofagruppen midt i rommet, råder interiørarkitekt MNIL Beba V. Holøyen i intarkstudio.no

Tv-kroken kan gjerne plasseres i den mørkeste delen av stuen. Med kunstig lys bak tv-en unngår du for stor kontrast mellom lys og mørke, og tv-tittingen blir mer behagelig.

Det kan også være lurt å innrede med færrest mulig gjenstander, men samtidig beholde maksimalt med møbleringsmuligheter. På den måten kan invitere flest mulig gjester til middag. Invester også i gode oppbevaringsteder, gjerne under en sittebenk ved spisebordet og så videre.

For mange ville det vært mest naturlig å plassere møblene langs én vegg. Dette kan imidlertid få rommet til å føles sidetungt og enda lenger enn det er. Er det vanskelig å gjøre noe annet, kan man bruke smalere og mindre møbler for å få rommet til å virke større.

Du kan også prøve å samle møblene i små grupper, og ikke sette dem på linje. Runde møbler er også lurt å bruke.

KJØKKENNÆRT: Det er praktisk å plassere spisestuen i nærheten av kjøkkenet. Her fungerer peisen Rais som en naturlig romdeler mellom kjøkken og stue.
KJØKKENNÆRT: Det er praktisk å plassere spisestuen i nærheten av kjøkkenet. Her fungerer peisen Rais som en naturlig romdeler mellom kjøkken og stue. Foto: Produsent
STOR PENDEL: Når rommet har en særegen form, jobb med den, ikke imot den. Her tar den overdimensjonerte pendelen opp stuens vakre buede form. De små bildenehenger i grupper på veggen,men ikke i selve buen.
STOR PENDEL: Når rommet har en særegen form, jobb med den, ikke imot den. Her tar den overdimensjonerte pendelen opp stuens vakre buede form. De små bildenehenger i grupper på veggen,men ikke i selve buen. Foto: Sveinung Bråthen
KUNSTPLASSERING: Møbler i lyse farger konkurrerer ikke med Håkon Blekens maleri Skandale i selskapslivet. At bildet er plassert lavt på veggen, skaper intimitet i det høyreiste rommet. Det runde bordet får fint følge av et teppe i samme form.
KUNSTPLASSERING: Møbler i lyse farger konkurrerer ikke med Håkon Blekens maleri Skandale i selskapslivet. At bildet er plassert lavt på veggen, skaper intimitet i det høyreiste rommet. Det runde bordet får fint følge av et teppe i samme form. Foto: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning