Før- og etter-bilder av soverom og vaskerom

Fra fryktelig til fargerikt

Det er ikke størrelsen på rommene det kommer an på, men hvordan plassen du har til rådighet er organisert. Legg til en personlig fargepalett og vips, blir trivselsfaktoren en annen.

FØR OG ETTER: Familien på Tranby i Lier fikk orden på vaskerommet og soverommet.
FØR OG ETTER: Familien på Tranby i Lier fikk orden på vaskerommet og soverommet. Foto: Foto: Privat og Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Dette kostet forvandlingen:

Elektriker/rørlegger, kr 18 000

Gulvlegger/tapetserer, kr 15 000

Garderobeskap med ledlys,

kr 36 000

Byggematerialer, kr 13 200

Tekstiler og tapet, kr 13 400

Nytt vindu på soverom, kr 3000

Maling/sparkel, kr 2800

Takhengt tørkestativ, kr 1300

Lamper fra Belid.se, kr 5000

Overskap, benkeplate og
gulv til vaskerom, kr 7300

Totalt: kr 115 000

Med enkle og rimelige virkemidler kan du skape deg et drømmesoverom. Og dersom du ikke har budsjett eller ork til å pusse opp, finnes det råd for deg også.

Et vaskerom kan også oppleves som nytt, kun ved å organisere det bedre. I denne reportasjen kommer vi med råd til hvordan du gjør akkurat det.

For familien som eier rommene du ser på disse bildene, gikk ikke så drastisk til verks som det kan se ut som. Ser du nøyere på bildene, vil du se at enkle grep som ikke behøver å koste skjorta, gir store utslag.

Familien fikk hjelp til forvandlingen av Bonytts interiørarkitekt Ida Lundqvist. Hun ga både soverom og vaskerom en real overhaling. Her er hva de gjorde og i den rosa boksen til høyre, ser du hva det kostet.

Utfordringen

- Vi har kanskje Norges mest utdaterte soverom, og det ligger vegg-i-vegg med et trangt og upraktisk vaskerom. Jeg vil helst ikke være på noen av de rommene, og jeg vil absolutt ikke vise dem frem, sa beboer Hildegunn Nergaard om prosjektet slik det så ut før.

- Det eneste soverommet er godt for, er for å komme seg raskt ut av sengen om morgenen. Vi springer ut derfra så fort vi er i stand til å åpne øynene.

Heldigvis visste interiørarkitekten råd.

- Jeg syntes det hørtes så trist ut at Hildegunn og Thomas løp ut av rommet hver morgen, og at de unnlot å tenne lyset for å slippe synet av rommet de sov i hver eneste natt. Et mykt, heldekkende flossteppe og en skapløsning for å rydde bort fargerike vesker og klær som ellers hang løst, endret rommets uttrykk totalt, sier Ida Lundqvist.

HAR HAR TIDEN STÅTT STILLE: Huset ble kjøpt i 1998. Familien pusset opp de fleste rom, men da turen kom til foreldresoverommet var de tomme for ideer. Iskaldt laminatgulv tvang dem raskt ut av rommet hver morgen. Veggene var tettpakket med vesker, skjerf og klær som ikke fikk plass i garderoben.
HAR HAR TIDEN STÅTT STILLE: Huset ble kjøpt i 1998. Familien pusset opp de fleste rom, men da turen kom til foreldresoverommet var de tomme for ideer. Iskaldt laminatgulv tvang dem raskt ut av rommet hver morgen. Veggene var tettpakket med vesker, skjerf og klær som ikke fikk plass i garderoben. Foto: Foto: Privat
RYDDIG: En plassbygget garderobeløsning skjuler klær og vesker som tidligere hang fritt på knagger i rommet. Løsningen er designet av Toram AS (Garderobeskredderen). Når sengen er plassert i en nisje med ledlys montert øverst, trekker lyset blikket opp, og  romfølelsen økes. Brunfargen i sengenisjen har fargekode 
NCS S 7502-Y matt. Gardinene fra Designers Guild (FCL026/01) 
er i farge «Patio cobalt». Taklampe fra Belid. Veggene 
er malt i Jotun Lady CHI, fargekode: 7236 matt.
RYDDIG: En plassbygget garderobeløsning skjuler klær og vesker som tidligere hang fritt på knagger i rommet. Løsningen er designet av Toram AS (Garderobeskredderen). Når sengen er plassert i en nisje med ledlys montert øverst, trekker lyset blikket opp, og romfølelsen økes. Brunfargen i sengenisjen har fargekode NCS S 7502-Y matt. Gardinene fra Designers Guild (FCL026/01) er i farge «Patio cobalt». Taklampe fra Belid. Veggene er malt i Jotun Lady CHI, fargekode: 7236 matt. Foto: Foto: Espen Grønli
SYSTEM PÅ PYNTEN: Interiørarkitekten og Hildegunn fant en brukt kommode på Finn, som ble malt blå, fargekode NCS S 2565-R80B blank lakk. Enkle pyntegjenstander, en sommerfugl i samme blånyanse, en glasslampe med runde former og en Tom Dixon telysholder i kobber, utgjør et dynamisk stilleben mot den hvite veggen. Tingene er kjøpt hos Eske.
SYSTEM PÅ PYNTEN: Interiørarkitekten og Hildegunn fant en brukt kommode på Finn, som ble malt blå, fargekode NCS S 2565-R80B blank lakk. Enkle pyntegjenstander, en sommerfugl i samme blånyanse, en glasslampe med runde former og en Tom Dixon telysholder i kobber, utgjør et dynamisk stilleben mot den hvite veggen. Tingene er kjøpt hos Eske. Foto: Foto: Espen Grønli
NISJER: Fordi sengen står mellom plassbygde garderobeskap, ble tradisjonelle nattbord vanskelig. I stedet er det felt inn nisjer i sidene på skapene. Der er det plass til lesestoff, eller til plassere noe man synes er ekstra fint. Grønnfargen med fargekode NCS S 2070-G10Y halvblank, gjør at alt som settes i nisjen popper ekstra godt frem.
NISJER: Fordi sengen står mellom plassbygde garderobeskap, ble tradisjonelle nattbord vanskelig. I stedet er det felt inn nisjer i sidene på skapene. Der er det plass til lesestoff, eller til plassere noe man synes er ekstra fint. Grønnfargen med fargekode NCS S 2070-G10Y halvblank, gjør at alt som settes i nisjen popper ekstra godt frem. Foto: Foto: Espen Grønli

Om fargepaletten

- Fargen i sengenisjen valgte jeg for skape en lun hule i enden av sengen. Nisjen gjør dessuten sengegavl overflødig. Et mørkt gulvteppe i kombinasjon med ledlys øverst i sengenisjen, skaper følelsen av at høyden i rommet er større en den i virkeligheten er. Lyse vegger kan virke sterilt, men med utvalgte fargeklatter, i form av tekstiler og pyntegjenstander med markant tekstur og fasong, får soveværelset karakter. Dessuten kan paletten lett og rimelig endres om man skulle gå lei, sier interiørarkitekten.

Om det nye soverommet, har hun dette å si:

- Rene flater skaper ro og riktig belysning bedrer romfølelsen. Tekstur skaper trivsel og fargepaletten frisker opp helheten.

Så var det vaskerommet som sto for tur.

- Vi flyttet veggen til soverommet 40 centimeter, slik at vaskemaskin og tørketrommel fikk plass ved siden av hverandre, og vi kunne legge en benkeplate over til å sortere tøy på, sier Ida Lundqvist.

Interiørarkitekten tegnet en skittentøykurv som passer til rommets dimensjoner, og overtalte beboerne til å sette inn overskap og hyller over benken, slik at det var rom for å skape faste plasser til vaskepulver og annet som man liker å ha på vaskerommet.

Hildegunn fant selv et takhengt tørkestativ som er plasseffektivt.

Ida Lundqvist valgte en nøytral farge til veggene, men markerte kortveggen med en fargerik tapet for å gi rommet dybde. Også gulvet, med sin knallfarge, skaper stabilt blikkfang.

- Vi er så glade for disse løsningene. Nå viser vi til og med frem vaskerommet til middagsgjester. Snakk om endring, sier Hildegunn Nergaard.

Les også:

TRANGT VASKEROM: Dette var et kleskott. Vaskerommet var en nødløsning som vi fikk laget i det som egentlig var et garderoberom tilknyttet vårt soverom. Med to små barn orket ikke jeg tanken på å ha vaskemaskinen på kjøkkenet slik de tidligere eierne hadde, sier Hildegunn.
TRANGT VASKEROM: Dette var et kleskott. Vaskerommet var en nødløsning som vi fikk laget i det som egentlig var et garderoberom tilknyttet vårt soverom. Med to små barn orket ikke jeg tanken på å ha vaskemaskinen på kjøkkenet slik de tidligere eierne hadde, sier Hildegunn. Foto: Foto: Privat
TOK AREAL FRA SOVEROMMET: Vaskerommet fikk 40 cm ekstra bredde ved å krympe soverommet tilsvarende. Tørkestativet i taket er kjøpt hos interiordetalj.no. Den spreke lillafargen på gulvet har gjort at vaskerommet er blitt samtaleemne blant familiens middagsgjester. - På en positiv måte, legger Hildegunn til.
TOK AREAL FRA SOVEROMMET: Vaskerommet fikk 40 cm ekstra bredde ved å krympe soverommet tilsvarende. Tørkestativet i taket er kjøpt hos interiordetalj.no. Den spreke lillafargen på gulvet har gjort at vaskerommet er blitt samtaleemne blant familiens middagsgjester. - På en positiv måte, legger Hildegunn til. Foto: Foto: Espen Grønli
BLIKKFANG: Mellom overskap og benk på vaskerommet valgte interiørarkitekten dette tapetet: OV495-03 i fargen «Multi», design Christian Lacroix for Designers Guild, kr 930 pr. rull. Mot de grå veggene og det lilla vinylgulvet, skaper tapetet dybde og liv i rommet.
BLIKKFANG: Mellom overskap og benk på vaskerommet valgte interiørarkitekten dette tapetet: OV495-03 i fargen «Multi», design Christian Lacroix for Designers Guild, kr 930 pr. rull. Mot de grå veggene og det lilla vinylgulvet, skaper tapetet dybde og liv i rommet. Foto: Foto: Espen Grønli
SKREDDERSØM: Interiørarkitekten tegnet en spesialtilpasset skittentøykurv til familien. Den har to rom, luftehull både i bunn og i rygg, og er løftet en anelse opp fra gulvet for at rengjøring under den skal være enkel. I tillegg er høyden tilpasset, slik at både Thomas og Hildegunn når ned til bunnen av den med hendene.
SKREDDERSØM: Interiørarkitekten tegnet en spesialtilpasset skittentøykurv til familien. Den har to rom, luftehull både i bunn og i rygg, og er løftet en anelse opp fra gulvet for at rengjøring under den skal være enkel. I tillegg er høyden tilpasset, slik at både Thomas og Hildegunn når ned til bunnen av den med hendene. Foto: Foto: Espen Grønli

Vugg deg i søvn med denne kule hengesengen

Her er trendfargene for 2013

Oppussing på lavbudsjett

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning