Flerbruksrom

Dette rommet brukes på to måter

Før ville ingen være i stuen. I dag er det hele familiens favorittrom med plass til både hygge og arbeid.

KOMBINERT: - Det mørket tapetet trekker fokuset mot sofagruppen og rammer inn møblene veldig fint, sier Anitta Behrendt i reportasjen fra magasinet Rom123. Til høyre ser du litt av hjemmekontoret som også er i samme rom.
KOMBINERT: - Det mørket tapetet trekker fokuset mot sofagruppen og rammer inn møblene veldig fint, sier Anitta Behrendt i reportasjen fra magasinet Rom123. Til høyre ser du litt av hjemmekontoret som også er i samme rom. Foto: FOTO: Anitta Behrendt
Publisert Oppdatert
DISKRET: Veggen og oppslagstavlen ble holdt i lyse nyanser, slik at kontoret fåt et lett og enkelt uttrykk. Bordplaten fra Ikea er satt fast til veggen med to hylleknekter, slik at det ser ut som om bordet svever.
DISKRET: Veggen og oppslagstavlen ble holdt i lyse nyanser, slik at kontoret fåt et lett og enkelt uttrykk. Bordplaten fra Ikea er satt fast til veggen med to hylleknekter, slik at det ser ut som om bordet svever. Foto: FOTO: Anitta Behrendt

Anitta Behrendt er fotograf og jobber ofte hjemmefra. Hun var derfor nødt til å integrere skrivebord og skapplass i stuen, skriver magasinet Rom123.

Utfordringen er å kombinere de to uten at det blir for rotete. Når man har begrenset med plass gjelder det å velge smarte løsninger. Et alternativ kunne vært å lage innredning man kan brette ut etterhvert som man trenger det.

Behrendt valgte heller å bruke farger aktivt for å markere de ulike sonene.

Slik var det:

• Gulvene var gulnede og mørke, noe som fikk rommet til å virke mindre enn det er

• Rommet var ikke hyggelig

• De grå gulvlistene var for markante

• Rommet skulle fungere som både kontor og stue

Slik ble det:

• Gulvene ble slipt ned og lakkert lyse

• Det ble hengt opp gardiner og satt opp et tapet

• Gulvlistene ble malt hvite

• Det ble laget et hyggelig og praktisk kontorhjørne med masse oppbevaringsplass

Se flere tips lenger ned i saken.

Malte veggen rosa

Løsningen ble å sette fokus på veggen bak sofaen med et vintage korktapet i en mørk farge. Selve kontoravdelingen er holdt i en lys farge og har små reoler til oppbevaring.

- Det mørke tapetet trekker fokuset mot sofagruppen og rammer inn møblene veldig fint, sier Anitta.

Langs den ene veggen valgte hun lysegrå reoler som ikke er alt for dominerende, men smyger seg diskret rundt skrivebordet. Noen av rommene i hyllen er åpne, sånn at Anitta kan dekorere med fine esker, reiseminner og annet nips.

- Jeg synes kontordelen glir godt inn i stuen, samtidig som den er med på å gi et personlig preg til innredningen, sier hun.

INNBYDENDE: Stuens samlingspunkt er blitt et hyggelig sofahjørne med sofa og lenestol fra Ilva. Tapetet er et vintagetapet fra Retro Villa. De to bildene på veggen er fra loveandink.co,.uk, putene fra Christina Lundsteen/Eske. Lampen over bordet har Anitta funnet på et loppemarked. Den svarte vasen er fra Lyngby Porcelæn, og den lille vasen er fra Kähler. Plisségardinene fra Faber i fargen 7859 Alba bordeaux gir et varmt lys til stuen når solen står på. Samtidig gir de stuen et lite fargekick. I lenestolen ligger en rund velpurpute fra Christina Lundsteen/Eske.
INNBYDENDE: Stuens samlingspunkt er blitt et hyggelig sofahjørne med sofa og lenestol fra Ilva. Tapetet er et vintagetapet fra Retro Villa. De to bildene på veggen er fra loveandink.co,.uk, putene fra Christina Lundsteen/Eske. Lampen over bordet har Anitta funnet på et loppemarked. Den svarte vasen er fra Lyngby Porcelæn, og den lille vasen er fra Kähler. Plisségardinene fra Faber i fargen 7859 Alba bordeaux gir et varmt lys til stuen når solen står på. Samtidig gir de stuen et lite fargekick. I lenestolen ligger en rund velpurpute fra Christina Lundsteen/Eske. Foto: FOTO: Anitta Behrendt

Da hun overtok leiligheten var ikke stuen spesielt innbydende. Gulvene var gulnet og slitte, og gulvlistene var malt grå, noe som stjal mye fokus i rommet.

Gulvene ble derfor slipt ned og lakkert, og vegger, tak og varmovner malt hvite. En enkelt vegg ble malt lys rosa, og til vinduene valgte Anitta plisségardiner.

- Fargesammensetningen med dyp rød og lys rosa gir en deilig ro, men er også spennende å se på. Det er i det hele tatt blitt et riktig hyggelig rom å være i, så i dag er det her familien samles til hygge og samvær, sier Anitta.

Smarte triks

Det er interiørdesigner og kunstner Mette Helena Rasmussen som har stått for stylingen i leiligheten. Flere av triksene som er brukt kan lett kopieres:

  • Still et stort bilde opp langs veggen i stedet for å henge det opp. Det gir illusjon av dybde i rommet.
  • Få bordet til å sveve. Bordplaten fra Ikea er satt fast til veggen med to hylleknekter. Som en morsom detalj har Anitta valgt kun ett bordbein, så det ser ut som om bordet svever. Beinet er fra Ikea.

Slik innreder du hjemmekontor

FUNKSJONELT: Reolene som er bygget rundt skrivebordet er satt sammen av forskjellige kasser i serien Kubic Color fra Trævarefabrikernes Udsalg. De er fine til utstilling av reiseminner og forskjellig nips. Skrivebordsplaten er svart, sånn av den stasjonære Mac-en glir fint inn. Fordi veggen, oppslagstavlen og reolen er holdt i lyse nyanser, får kontoret et lett og enkelt uttrykk.
FUNKSJONELT: Reolene som er bygget rundt skrivebordet er satt sammen av forskjellige kasser i serien Kubic Color fra Trævarefabrikernes Udsalg. De er fine til utstilling av reiseminner og forskjellig nips. Skrivebordsplaten er svart, sånn av den stasjonære Mac-en glir fint inn. Fordi veggen, oppslagstavlen og reolen er holdt i lyse nyanser, får kontoret et lett og enkelt uttrykk. Foto: FOTO: Anitta Behrendt

Interiørarkitekt Solveig Baalsrud Svoor, hos Dis interiørarkitekter MNIL i Oslo, har erfaring med å innrede i små rom.

Hun sier at det viktigste når man har hjemmekontor i stua er å holde det ryddig.

Slik lager du oppslagstavlen

En hullplate med lister på baksiden fungerer som oppslagstavle.

En sånn får du kjøpt og skåret til i et byggvarehus for en billig penge. Den er enkel og diskret, og du velger selv hvor dekorativ du vil gjøre den.

Heng opp ting du bruker ofte på små kroker. Fest postkort og små bilder med maskeringstape.

Fordi tavlen henger på lister, er det lett å stikke kroker gjennom hullene.

- Det kommer jo an på hva slags jobb man har, men om det er masse papirer og ting, bør du ha et enkelt system så du faktisk gjør den lille øvelsen det er å skjule det, sier hun.

Dermed kan du bruke denne delen av stua også når arbeidsdagen er over.

- Når du ikke jobber, kan kontorplassen enten være helt lukket og skjult, eller det kan være et fint sted hvor det står en plante, bordlampe eller lignende.

- Det også brukes som avlastningsbord hvis man har gjester, for eksempel til å sette fram glass, drikke, snacks og så videre. Da blir det en kombiløsning, legger hun til.

Bruk vanlige møbler

Svoor tipser om å bruke en av spisestuestolene til skrivebordet, slik at den kan flyttes tilbake når man ikke jobber.

- For å unngå kontorpreg bør man la være å kjøpe kontorting. Skrivebord, belysning og stol med hjul kan erstattes med et trebord, en fin bordlampe og spisestuestol som vil gjøre det mindre kontoraktig, tipser hun og fortsetter:

- Printer og lignende kan for eksempel stå skjult i et skap. De fleste er trådløse, så de kan stå på et annet rom om det er bedre plass et annet sted.

SMART OPPBEVARING: - Kjøp fine ting, men de må også være praktiske, tipser interiørarkitekt Solveig Baalsrud Svoor. Hjemme hos Anitta er det valgt stilige notisbøker og esker fra Søstrene Grene.
SMART OPPBEVARING: - Kjøp fine ting, men de må også være praktiske, tipser interiørarkitekt Solveig Baalsrud Svoor. Hjemme hos Anitta er det valgt stilige notisbøker og esker fra Søstrene Grene. Foto: FOTO: Anitta Behredt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen