Innred med farger

Full fargekontroll

Er det en kunst maleren Tone Alsos Aarø (43) behersker, så er det kunsten å innrede med farger.

GUTTENES TERRITORIUM: I TV-stuen får guttene lov til å herje. Tone har malt alle bildene selv. På det gule bildet er det festet et fotografi av moren hennes. Pyntegjenstandene er fra Ferm Living og Kähler.
GUTTENES TERRITORIUM: I TV-stuen får guttene lov til å herje. Tone har malt alle bildene selv. På det gule bildet er det festet et fotografi av moren hennes. Pyntegjenstandene er fra Ferm Living og Kähler. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
Publisert Oppdatert

Fargene er på vei. Det har ekspertene fortalt oss en god stund nå, og nå selger malingsfirmaene stadig mer av dem.

Men når det innredes med farger kan du møte på en og annen utfordring.

Hvitt er vanskelig i seg selv, men med farger er det også lett å bomme.

Smarte triks

Kunstner Tone Alsos Aarø har definitivt knekt fargekoden. Og for ikke å drukne i farger hjemme hos seg selv, har hun valgt å ha en rolig, lys base. Den krydrer hun med friske fargeklatter. Et av triksene er dessuten å ha kjennskap til fargesirkelen.

- Det er noe med farger som tiltrekker meg, sier Tone.

Hun sitter rundt et hvitt kjøkkenbord med oransje understell. Ute henger tåken tungt over eneboligen på Bønesstølen utenfor Bergen, og rundt omkring på gulvet spinner den lille hunden Thea som en virvelvind. Her bor Tone i et 250 kvadratmeter stort hus sammen med mannen og tre gutter.

LAR BILDER OG MØBLER STYRE: Tone møblerer ofte med utgangspunkt i bildene eller møblene sine. Her er hun på arbeidsrommet sitt.
LAR BILDER OG MØBLER STYRE: Tone møblerer ofte med utgangspunkt i bildene eller møblene sine. Her er hun på arbeidsrommet sitt. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Glad i varme farger

Fargekunnskapen kommer godt med hjemme hos familien i Bergen. Tone, som også står bak bloggen Tonemelonedesign, foretrekker å ha en lys base. Derfor har hun malt veggene hvite. Da er det enkelt å tilføre farger der hun vil ha dem. En kladd her. Og en kladd der. Fordelen med nettopp kladdene er at de enkelt kan byttes ut.

Nå for tiden er hun svak for farger som oransje og rosa. Hvorfor? Fordi det er varme farger. Hun må ha en følelse av at det er varme i rommet.

- Når jeg maler bilder, jobber jeg med fargesirkelen. Og jeg bruker den varme siden av fargesirkelen veldig mye. Jeg forsøker å unngå at det blir for hvitt og sterilt.

Utfordringen når man skal bruke farger, er å få dem til å harmonere. Er det én farge som dominerer, blir det styrende for mye av det andre, synes Tone.

Selv får hun en god følelse av farger som gir varme og harmoni. Svart derimot - det suger energien ut av henne.

Besøkte en venninne

Tone var bare på besøk hos en venninne som gikk på håndverksskolen i Bergen, da hun møtte mannen hun senere giftet seg med. Slik startet historien om hvordan Bodø-jenta plutselig havnet i vestlandsbyen. Og selv om hjembyen Bodø var langt unna, hadde Bergen noen klare fellestrekk med landsdelen hun kom fra. Fellestrekk som gjorde at det var enkelt å føle seg hjemme:

- Nordlendinger og bergensere har jo ganske likt lynne. Det blir noen sleivspark, smiler Tone.

I tillegg likte hun størrelsen på byen.

- Bergen er en fin by, om man bare ser bort fra regnet. Men jeg er jo ikke akkurat bortskjemt med været der jeg kommer fra heller, så jeg bryr meg ikke så mye om drittvær.

Orden og system

Svakheten for farger er bare én ting som beskriver Tone. Noe annet er at hun alltid har foretrukket orden og et visst system hjemme. Det har hun hatt med seg helt siden hun var liten. Når lille-Tone skulle sove, måtte hun nemlig være sikker på at dukkene også hadde de beste forutsetninger for å få en god natts søvn. Først når de lå på rekke og rad, med pleddet godt pakket rundt seg, la hun hodet på puten selv.

- Jeg var rett og slett plagsomt ryddig av meg, ler hun.

Deler hus med fire gutter

LYS BASE: Tone har valgt å ha en lys base, som hun krydrer med fargeklatter. Hunden Thea digger det nye teppet til matmor Tone. Det er fra feltball.rug.company. Sofaen er fra Fogia, og lampen er fra Tine K.
LYS BASE: Tone har valgt å ha en lys base, som hun krydrer med fargeklatter. Hunden Thea digger det nye teppet til matmor Tone. Det er fra feltball.rug.company. Sofaen er fra Fogia, og lampen er fra Tine K. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
BEHAGELIG HJØRNE: Her er det fristende å slappe av med en god bok.
BEHAGELIG HJØRNE: Her er det fristende å slappe av med en god bok. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
PRAKTISK: Kjøkkenet og stuen danner et stort allrom. Innredningen er fra Kvik. Kjøkkenbenken er på hele åtte meter. Lampene er fra Living.
PRAKTISK: Kjøkkenet og stuen danner et stort allrom. Innredningen er fra Kvik. Kjøkkenbenken er på hele åtte meter. Lampene er fra Living. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Kjærligheten for farger, orden og system kunne blitt en utfordring å leve ut i praksis. I hverdagen deler Tone nemlig hjem med mann og tre gutter i en nokså aktiv alder. Men Tone har funnet en løsning på akkurat den utfordringen. Guttene har fått sin egen TV-stue, hvor det virkelig er lov å boltre seg. Og hvor den feminine touchen, og fargesammensetningen, har fått selskap av farger som gutta trives med. Det å ha interiørinteressen helt for seg selv, føles i grunnen helt greit. For guttene og mannen er ikke så interesserte. Guttene har vokst opp med ommøblering, og er blitt vant med det. Innimellom synes de det blir hakket for jentete, men det aller meste slipper gjennom.

- Hadde mannen min vært interessert i interiør han også, er jeg redd det ville blitt full krig, sier Tone.

- Jeg pleier å si til ham at: «Du hadde ikke sett det om jeg spikret tolv daue rotter på veggen.»

Da svarer han: «Nei, jeg hadde nok ikke det.»

Fra sykepleier til kunstner

Tone jobbet som sykepleier i mange år. I den perioden ble det liten tid til det kreative. Etter at de tre barna kom til verden, var hun hjemme en periode. Det var da hun begynte å male. Igjen. Med seg i ryggsekken hadde hun nemlig grafisk formgiver-utdannelse, og på 90-tallet malte hun mye. Nå føltes det fint endelig å få tid til den biten igjen. Etter hvert dukket bestillingene opp. Så rullet snøballen. I fjor startet hun og Christine Kjellby opp butikkonseptet Ramp 42 i Bergen. Her selger Christine redesignede møbler. Tone selger egen kunst, med tilhørende tekstiler.

ROM MED FUTT: Dette bildet sier det meste: Her bor det en dame som virkelig forstår seg på farger. Pleddet er fra Røros Tweed, den gule puten er fra Hay, og puten foran er hjemmelaget.
ROM MED FUTT: Dette bildet sier det meste: Her bor det en dame som virkelig forstår seg på farger. Pleddet er fra Røros Tweed, den gule puten er fra Hay, og puten foran er hjemmelaget. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
FINE KONTRASTER: Legg merke til panelet på veggen. Det fungerer som en fin kontrast til den høyglansede kjøkkenbenken og de andre stramme materialene i allrommet. Stolen fra Ikea er malt gul. Lampen er fra Kartell.
FINE KONTRASTER: Legg merke til panelet på veggen. Det fungerer som en fin kontrast til den høyglansede kjøkkenbenken og de andre stramme materialene i allrommet. Stolen fra Ikea er malt gul. Lampen er fra Kartell. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

- Det er utrolig artig å holde på med dette sammen. Det å jobbe med farger, møbler og malerier gjør at vi innimellom blir helt euforiske. Jeg er privilegert som får lov til å gjøre dette. Det var helt tilfeldig at jeg traff Christine. Og jeg spurte henne rett ut om hun hadde lyst til å starte opp noe sammen med meg. Ingen av oss er veldig utadvendte. Men vi tok sjansen. Det er jo skummelt, selvfølgelig. Men mange har spurt hva vi egentlig har å tape. Og akkurat det er helt sant. Skulle det ikke gå, har vi hoppet i det. Vi har forsøkt.

Personlig hjem med malerier

Hjemme hos Tone er det en miks av designklassikere, egen kunst og egendesignede møbler kombinert med møbler fra de store møbelkjedene - alt kombinert på en spennende måte. Maleriene hennes bidrar til at hjemmet føles ekstra personlig. Stilmessig kaller Tone seg for en vandrer.

- Jeg kan like en ting fra én stil, og én ting fra en annen. Jeg forsøker å sette sammen så det blir mitt eget. Dessuten er jeg opptatt av at ting skal være funksjonelle.

Familien har pusset opp alle tre etasjene. I dag er det blitt et hjem de stortrives i. Men nå har familien kjøpt seg tomt. Den ligger like ved sjøen. Hvilken type bolig de skal bygge, er på planleggingsstadiet. Det må bli noe annet enn funkis, som så mange velger nå. Ellers har Tone ingen klar idé om hvordan fremtidens hus skal se ut.

Men at det ble Bergen, det angrer ikke Tone på. Selv om det regner fra alle kanter innimellom. Det største tapet handler imidlertid om noe helt annet enn vær:

- Det er jo litt kjipt ikke å kunne oppleve å ha unger som prater nordlandsdialekt, avslutter Tone.

Les også:

Malte leiligheten i sterke farger

Trendfargen påvirker deg mer enn du tror

GOD VELKOMST: Hang it all-oppheng i gangen skaper liv og orden. Akkurat denne utgaven er limited edition. Benken er hjemmelaget. Tone slet nemlig med å finne oppbevaring for sko som egnet seg.
GOD VELKOMST: Hang it all-oppheng i gangen skaper liv og orden. Akkurat denne utgaven er limited edition. Benken er hjemmelaget. Tone slet nemlig med å finne oppbevaring for sko som egnet seg. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
FARGERIKT: Et av barnerommene er fargerikt innredet.
FARGERIKT: Et av barnerommene er fargerikt innredet. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
LEKENT: Barnerommene er innredet i en leken, men stram stil. Pleddet er fra Pia Wallen.
LEKENT: Barnerommene er innredet i en leken, men stram stil. Pleddet er fra Pia Wallen. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Fargene som gjør soverommet koselig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning