bygge basseng i hagen

Vil du bygge basseng i hagen?

Vi har regnet ut den omtrentlige prisen for deg.

BYGGE BASSENG I HAGEN: Før du investerer i et lite syden i hagen, er det greit å vite hvor mye du kan komme til å måtte betale. Foto: FOTO: Getty Images.
BYGGE BASSENG I HAGEN: Før du investerer i et lite syden i hagen, er det greit å vite hvor mye du kan komme til å måtte betale. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Drømmer du om å bygge ett basseng i hagen? Det trenger ikke å forbli med drømmen.

Det er viktig at du starter planleggingen i god tid dersom du ønsker å bygge et svømmebasseng. Som regel får du byggetillatelse på en ett-trinnsøknad, men får du for eksempel klager fra naboene, kan du måtte vente flere måneder med å få svar.

Naboene dine skal ha to uker på seg til å eventuelt klage på byggeplanene dine. Etter de to ukene, sender du søknad til kommunen, som så har tre uker på seg til å gi deg et svar, om du søker med en ett-trinnssøknad.

Etter fem uker skal du altså være klar for å starte arbeidet, som ikke skal ta mer enn et par dager med graving, installering og oppkobling.

Både naboer og kommunen skal ha alle tegninger og dokumentasjon på det du skal gjøre.

Les også: Slik bygger du din egen badestamp

Pris for basseng i hagen

Av de vanligste bassengene finnes to typer: thermopool og glassfiberbasseng. De mest kjøpte størrelsene er på 3,5 ganger 7 og 4 ganger 8 meter, ifølge leverandørene bassengutstyr.no og Basseng AS.

I denne guiden tar vi utgangspunkt i disse størrelsene, med en dybde på rundt 1,5 meter.

Et thermopool-basseng passer for deg som gjerne gjør jobben selv. Du får dessuten forme det som du vil. Dette kan du få til 75 000 kroner, men du må regne med ekstra monteringsutgifter.

Glassfiberbassenget får du derimot montert. Her må du regne med å betale mellom 125 000 og 170 000 kroner. Dersom du nøyer deg med et mindre basseng, kan du få et glassfiberbasseng til under 100 000 kroner. I tillegg kommer utgifter for graving og installering, og ifølge David Pettersen hos bassengutstyr.no, kan du regne med å betale omkring 10-20 000 kroner for dette.

Les også: Disse utemøblene snekrer du selv

Rensing av bassenget

Med i en vanlig basseng-pakkeløsning får du som regel med et renseanlegg - som regel et sandfilter.

I tillegg til det må du regne med penger brukt på kjemikalier, som klor, flokkingmiddel og midler for å nøytralisere PH-verdien i vannet. Ragnar Follesøy hos Basseng AS estimerer et forbruk på mellom 2500 og 3000 kroner på dette i løpet av sesongen på mellom fem og seks måneder.

Oppvarming av bassenget

For å holde vannet varmt med lav kostnad bruker du en varmepumpe på mellom 15 000 og 20 000 kroner. Oppvarmingen vil koste deg mellom rundt 500 kroner i måneden i sommerhalvåret, ifølge leverandørene Klikk.no har snakket med.

Plasserer du bassenget et sted med mye sollys vil du selvsagt kunne spare inn litt penger de mest solfylte dagene.

Les også: Inspirasjon til innredning på terrassen

Lovpålagt sikring

Det er påbudt med sikring av basseng som rommer mer enn 20 liter vann. Dette er lovpålagt i Plan- og bygningsloven § 28-6.

Sikring gjøres for eksempel med et gjerde, en sikkerhetsduk eller tak. Sikringen kan koste alt fra 10 000 kroner til 100 000 kroner.

Regnestykket for basseng i hagen

Du har med andre ord et regnestykke som kan se omtrent slik ut:

- Basseng m/ renseanlegg: 150 000 kroner
- Graving, oppkobling og installering: 30 000 kroner
- Varmepumpe: 15 000 kroner
- Sikringsduk: 10 000 kroner (Prisen kommer helt an på hva slags sikring du velger)
- Oppvarming: 2500 - 3000 kroner
- Rens: 2500 - 3000 kroner
Totalt vil dette på løpe seg til ca 210 000 kroner det første året.

De neste årene kan du regne med rundt 6000 kroner per sesong sett at sikring og renseanlegg holder seg. Dette er omtrentlige tall, og det finnes også en del pakkeløsninger der ute det kan være verdt å sjekke ut.

Øker ikke boligverdien

At bassenget kanskje ikke koster like mye som forventet er imidlertid én ting. Å anskaffe svømmebasseng for å øke prisen på boligen er likevel ikke nødvendigvis en kjempeinvestering, ifølge eiendomsmegler Andreas Holck i Aktiv Eiendom.

- Det kommer an på boligen, men erfaringsmessig vil jeg si at det ikke utgjør noen veldig ekstra budkrig i 90 prosent av tilfellene, sier han.

Bor du derimot i en stor, kul villa, der det nesten forventes at et svømmebasseng hører til, kan det være det «lille» ekstra du trenger for å få en god pris når du selger igjen.

- Bor du i en bolig der alt er stort, fint og flott, og det er et basseng som skiller deg fra naboen, kan det ha noe å si.

Les også: Utebelysningen som passer din uteplass

Vedlikehold av bassenget

Å ha et svømmebasseng koster ikke bare penger, men også tid. Så lenge du er jevnlig ute og tar vare på bassenget, trenger du imidlertid ikke bruke for mange minuttene. Follesøy mener du bør regne med 15 minutter i uka. Skippertak er ikke løsningen her - bassenget trenger jevnlig oppmerksomhet.

Husk også at du må ha byggetillatelse for å bygge svømmebasseng.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning