Membran på våtrom

Slik legger du membran på badet

Å legge membran på badet er for fagpersoner, men har du likevel tenkt til å gjøre jobben selv, bør du være sikker på at du har kunnskapen til det.

MEMBRAN PÅ VÅTROM: Fagfolkene er skeptisk til at privatpersoner legger membran selv, men tar du jobben selv, anbefales en smøremembran.
MEMBRAN PÅ VÅTROM: Fagfolkene er skeptisk til at privatpersoner legger membran selv, men tar du jobben selv, anbefales en smøremembran.
Publisert Oppdatert

- Vi er skeptiske til selvbyggere som legger membran på våtrom selv, sier daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Ove Karlsen, til klikk.no.

Og det handler ikke om at han ønsker at et av hans medlemmer skal få oppdraget, men at legging av membran krever både kunnskap og verktøy.

- Membranen på badet er et av de viktigste tetteskiktene man har i et hus, derfor er vår anbefaling at man benytter en fagperson med dokumentert kompetanse.

- Banemembran er uaktuelt

Men skal en privatperson gjøre det bør han eller hun ifølge Karlsen holde seg til såkalt smøremembran eller påstrykningsmembran, som er en membran som smøres på som om den var maling. Membraner som man ruller ut, såkalt banemembran, mener han er uaktuelt for en privatperson å legge.

- Det er fordi den krever både særlig kunnskap og verktøy.

Prisen på smøremembran ligger på 700 til nærmere 1000 kroner for en 15 kg bøtte. Avhengig av hvilket produkt man velger, kreves det mellom én til to kilo membranmasse per kvadratmeter.

Les også: Tips for å pusse opp badet rimeligere

Forarbeide viktig

Dersom man mener at man har både kunnskap og ferdigheter til å legge en smøremembran, er det ifølge Karlsen avgjørende med et godt forarbeide. Det betyr at underlaget må være tørt og rent for støv og skitt.

Ikke være gjerrig på membranen

Når alt er gjort klart skal det først føres på en fuktsperre eller en såkalt primer. Den skal strykes på overalt der hvor det skal være membran.

Deretter skal membranen strykes på, og da er det ifølge Karlsen viktig å ikke være gjerrig.

- Det er avgjørende med nok membran, for vi ser ofte at membranen ikke blir tykk nok. Og generelt erfarer vi at gjør-det-selv arbeider ofte ikke går som planlagt.

Les også: Tenk på dette ved valg av sluk på badet

Husk på skjøtene

Når man legger membran er det viktig å passe på at alle hjørner og overganger mellom vegg og gulv blir tette. Det samme gjelder alle rørgjennomføringer.

Dette gjøres ved å påføre tettebånd i alle overganger, samt mansjetter rundt alle rørgjennomganger.

Deretter er det viktig at disse overstrykes godt med membran.

- Deretter må man følge instruksjonen som følger med membranen helt slavisk, understreker Karlsen.

Les også: Vinylgulv eller fisler på baderomsgulvet?

Andre membranløsninger

Det finnes andre membranløsninger som kan påføres av privatpersoner, forutsatt at leverandørens instruksjoner og anvisninger følges nøye.

Det finnes såkalte membranduker og membranplater å få kjøpt.

- Selv om flertallet av produktene som benyttes i private hjem er smøremebraner, så selges det også membranduker og -plater til privat

markedet, forteller administrerende direktør Øyvind Krohn hos Litex. De leverer begge produktene. Duken er de blant de første til å levere i Norge, mens ferdige membranplater er de alene om.

- Membranplater er bygningsplater og membran i ett, og kan skrus rett på stenderverket i stedet for bygningsplater som for eksempel gipsplater, forklarer Krohn.

Veiledende pris på membranduk ligger ifølge Krohn på rundt 100 kroner per kavdratmeter. I tillegg kommer blant annet lim, tettebånd og mansjetter.

For platene viser et raskt søk på internett at prisene ligger fra rundt 250 til 400 kroner per kvadratmeter for en 20 mm tykk plate. I tillegg kommer forbruksmateriell som blant annet skruer og tettebånd.

Noen leverandører av påstrykningsmembraner leverer produkter hvor det også følger med en sikkerhetsduk. Ifølge Karlsen vil det variere fra system til system om slik duk skal brukes.

- Det som i alle tilfeller skal følges er produktets monteringsveiledning. De fleste produsenter har systemer som innbefatter en duk som skal benyttes i våte soner.

Se video for hvordan du legger en smøremembran her:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning