Norsk design - gryter i silikon

Nyutviklet kokekar i silikon

Den unge designstudenten har laget et unikt kokekarkonsept i silikon.

SIKKERHET: Industridesignstudenten Anders August Kittilsen har laget et unikt kokekarkonsept.
SIKKERHET: Industridesignstudenten Anders August Kittilsen har laget et unikt kokekarkonsept. Foto: Foto: Electrolux
Sist oppdatert
VINNER: Masterstudent ved AHO, Anders August Kittilsen, vant Electrolux' nasjonale designkonkurranse 2008.
VINNER: Masterstudent ved AHO, Anders August Kittilsen, vant Electrolux' nasjonale designkonkurranse 2008. Foto: Foto: Electrolux

Masterstudent ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO), Anders August Kittilsen, vant Electrolux' nasjonale designkonkurranse 2008. Industridesignstudenten laget et unikt kokekarkonsept med fokus på sikkerhet, miljøhensyn og bedre brukerfunksjonalitet på kjøkkenet.

- Mange brannskader på kjøkkenet skyldes uforsiktig omgang med varmeledende stekepanner og kasserroller. Jeg ønsket å skape et alternativ til slike materialer. Kasserroller i silikon kan løftes fra komfyren med bare nevene selv om innholdet er fylt med kokende vann, sier designprisvinner og masterstudent ved AHO, Anders August Kittilsen, i en pressemelding.

Juryformann og instituttleder Johannes Sigurdjonsson ved Institutt for produktdesign ved NTNU, påpeker i sin begrunnelse at kokekarets materialvalg og formgiving er innovativt, med stor brukerfleksibilitet.

Administrerende direktør Arne Håkon Burdal i Electrolux mener vinnerbidraget møter et reelt brukerbehov i markedet.

- I kombinasjon med nyere induksjonsteknologi vil slike kasseroller kunne bli en "hit" for småbarnsfamilier, men også for andre kundegrupper.

Les også:

Stol laget av filler

Guide til små, smarte vedovner

Slik får du perfekt hud

Foto: Electrolux

I bruk vil oppvarmingstiden være kortere, sammenliknet med tradisjonelle kasseroller i stål og aluminium. Silikonkokekar vil også holde lenger på varmen. Produktet kan benyttes til steking, koking, eller til oppvarming av mat i mikrobølgeovn. I tillegg kan man benytte produktet som emballasje for nedfrysing.

- I produksjonen vil anvendelse av den såkalte FFC Cambridge prosessen sørge for fravær av skadelig CO2 utslipp i naturen. I tillegg kan silikon resirkuleres. Miljøhensynet var spesielt viktig i fremstillingen av dette konseptet, sier prisvinneren.

Kittelsen fremhever også betydningen av silikonkokekarets høye motstandsdyktighet som kan tåle temperatursvingninger fra minus 90 grader celsius til + 357 grader celsius.

Et dansk firma har allerede produsert gryter i silikon, men disse er formet etter tradisjonelle kjeler.

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også