Kim Skaara i Skaara Arkitekter spår at fremtidens hyttemarked vil preges av to hovedtrender: De såkalte «fjellurbanistene» vil ha høystandardhytter med alle tenkelige moderne hjelpemidler og kort avstand til skianlegg og servicetilbud.

Smaken til denne gruppen vil med tiden utvikles til et større stilistisk spenn, både i nostalgisk og moderne retning, mener arkitekten.

Les også: Billig juleshopping

Søker naturen

Den andre hovedgruppen er hyttefolk som bevisst søker mer øde områder hvor selve naturopplevelsen, vær og vind og de enkle friluftslivet står i høysetet.

Enkelte av disse naturtilknyttede hytteentusiastene vil også ta åpent til orde for kvalitetene i det upretensiøse hyttelivet.

Mer om disse to trendene finner du på www.nabu/ecobox.no og i boken "Hytter og miljø".

Moderne og miljøbevisst

Skaara Arkitekter har tegnet de tre hyttene «Split», «Langs» og «Tvers», som alle uttrykker en moderne, miljøbevisst fritidsbebyggelse.

De tre typene er innredet henholdsvis i en moderne, frodig og klassisk stil.

SE PLANLØSNINGENE HER

I utgangspunktet var utfordringen til Skaara Arkitekter å plassere 50 nye hytter i et allerede bebygd hyttefelt høyt oppe i den idylliske Grøndalen, et godt stykke innover i det populære feriedalføret Hemsedal.

- Dette var en såkalt kontrollert fortetning, en form for hyttebygging som jeg har sans for i en tid da våre uberørte, sårbare fjellområder nedbygges i ekspressfart, sier arkitekt MNAL Kim Skaara.

De tre alternative hyttemodellene «Split», «Tvers» og «Langs» ble bygd og ferdigstilt i 2006. I tillegg arbeides det nå med en fjerde modell, en kostnadseffektiv og sosial hytte for to familier.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!