Energimerking av boliger

Nå skal huset ditt energimerkes

I mai lanseres et nytt system for energimerking i hus, som i disse dager prøves ut i Trondheim og Eleverum.

Er boligen din en A, B eller C? Det kan du få vite i mai, men allerede nå er et prosjekt i gang i Trondheim og Elverum med energimerking av hus.
Er boligen din en A, B eller C? Det kan du få vite i mai, men allerede nå er et prosjekt i gang i Trondheim og Elverum med energimerking av hus. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

En ny merkeordning vil gjøre det mulig å karaktersette hvor energieffektiv boligen din er. I disse dager lanserer Norges Vassdrags- og Energiverk (NVE) et pilotprosjekt i Elverum og Trondheim. Prosjektet skal teste ut en form for energiselvangivelse, og fra slutten av mai vil hele landet kunne få boligen sin energimerket.

Fra 2010 vil det være obligatorisk med energimerking av hus ved salg og utleie.

Systemet vil også suppleres med forslag til hvordan man kan gjøre boligen mer energieffektiv.

- Når systemet blir tilgjengelig i juni, vil de som får karaktersatt huset også få en skreddersydd tiltakspakke som viser hvor de kan gjøre forbedringer, sier medierådgiver i NVE, Hilde Totland Harket.

- Energimerking av boliger vil bli et nyttig verktøy for å fremheve de energieffektive boligene og gjøre det mer attraktivt å bygge miljøvennlig, sier regiondirektør Roger Helde i Forbrukerrådet.

Les også: Sjekk om boligen din slipper ut varme

Her legegs den vannbårne gulvarmen i huset til Hugnes.
Her legegs den vannbårne gulvarmen i huset til Hugnes. Foto: Foto: Privat

Skape bevissthet

- Energimerkingen skal få folk til å bli mer opptatt av energibehovet i huset. Vi ønsker først å skape en bevissthet, og så gi dem mulighet til å gjennomføre tiltak, forklarer Totland Harket.

Les også: Slik blir boligen din et smarthus

Energimerkingen vil følge det samme systemet som allerede eksisterer for blant annet hvitevarer. Det betyr A som beste karakter og G som dårligste. Karakteren settes på grunnlag av hvor mye energi boligen trenger per kvadratmeter for normal bruk.

Karakterene A og B vil kun bli gitt til såkalte lavenergi- og passivhus, mens hus bygget etter dagens standarder vil gjennomgående få karakteren C og D.

De tre laveste karakterene tildeles eldre hus som ikke er utbedret.

Les også: Huset som produserer strøm

Fikk en B

Roar Hugnes er en av dem som har fått boligen sin karaktersatt gjennom pilotprosjektet i Trondheim, og han oppnådde nest høyeste karakter, B.

Roar Hugnes fikk neste høyeste energikarakter på sin bolig.
Roar Hugnes fikk neste høyeste energikarakter på sin bolig. Foto: Foto: Privat

- Fordi vi har en datter med muskelsykdom, var vi nødt til å bygge et hus med livsløpsstandard, og det ble et stort hus. Derfor måtte vi tenke driftsutgifter, altså energiutgiftene, forklarer han om den gode karakteren.

Kort fortalt betyr dette at boligen har vannbåren varme fra en vann/vann varmepumpe. Dernest er det installert pelletskamin, som kan programmeres på ukesbasis. Denne benyttes mest for å supplere på spesielt kalde dager. I tillegg til dette er det installert et styringssystem for all belysning og varme. Utover dette er huset isolert mer enn nødvendig, og det er installert spesielle trelags vinduer. Totalt sett ble det altså en bolig som sto til en energilaud, som i hovedsak er et resultat av flere tekniske installasjoner.

- I pilotversjonen er det ikke mulig å legge inn isolasjonstykkelse, men man kan en legge inn vannbåren varme, varmepumpe, vindusspesifisering med U-verdi og styringssystem, beskriver Hugnes, som selv er seniorrådgiver i Enova.

Les også:

Sensorstyrt lys

Se fremtidens mobiler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning