Selg varmen du får til overs.

SELG OVERSKUDDSVARMEN: Naboen kan kjøpe strøm av deg hvis du bygger "aktivt passivhus". © Ill: Velfac

Redaksjonen, video: Velfac, redigering: Øyvind Lie

Huset som produserer strøm

Bli med på omvisning i "Bolig for livet"-huset.

Tidligere i år arrangerte Husbanken den første konferansen for passivhus i Norge. Passivhus er kort sagt hus som har et energibehov på ca. 25 prosent av en tradisjonell bolig. Ved å utnytte el-forbruket maksimalt, minimere varmetapet, og ikke minst - ved å utnytte solenergien, sørger passivhuset for små strømregninger i en strømdyr tid, og er dermed både kostnadseffektivt og miljøvennlig.

Passivhus, gjerne i kombinasjon med massivtre (jfr. kronprinsparets hytte) har for lengst fått fotfeste i land som Sveits, Østerrike, Tyskland og Nederland.

Aktivt passivhus

Men i Danmark har eksperter fra bygningsindustrien, ingeniører, arkitekter og vindusprodusenten Velfac tatt et langt steg videre, og lansert planene for et energiproduserende hus i Lystrup, like nord for Århus. Huset, som blir kalt "Bolig for livet", er basert på en standard løsning med tre eller fem rom, og skal utnytte vedvarende, CO2-nøytrale energikilder.

SE OGSÅ: Lavenergiboligene på Slemdal

Det energiproduserende aktivhuset vil årlig produsere fem kilowattimer mer pr. kvm enn beboerne forbruker. Bygger du et hus på 200 kvm, vil du altså sitte med en nettogevinst på ca. 1000 kWh, som du kan selge til naboen eller svigermor i generasjonsboligen for en tusenlapp. Ikke mye, men tatt i betraktning at mange av oss betaler 20 000 kroner i strømregninger årlig, er det en pen sum.

Vinduer gir gevinst

Grunnen til at huset kan produsere mer energi enn det forbruker, er at det er pakket inn i ekstraordinær isolasjon, forsynt med solceller, solfangere, jordvarme, samt vegger og vinduer som automatisk regulerer sol- og varmeinnslipp. Solfangerne dekker ca. 6 kvadrat av takarealet, og sørger for opp mot 60 prosent av varmtvannet til boligen.

Vindusarealet er det dobbelte av en ordinær bolig - 40 prosent av aktivhuset er høyteknologiske, energieffektive vindusflater.

Prislappen blir (i Danmark) på minst 3,2 millioner kroner - eller ca. 20 000 kroner pr. kvm. Den første "Bolig for livet" skal stå klar i mars 2009, og vil gjennomgå en testfase der en familie prøver ut livet i den innovative boligen.

LES OGSÅ: Del dine beste sparetips

Effektive vindusflater

ENERGIVINDUER: Effektive vinduer er mer enn antall lag. 40 prosent av aktivhuset er høyteknologiske, energieffektive vindusflater. © Ill. Velfac

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!