Maling av huset

– Ulønnsomt å kjøpe billig maling

Unngå den billigste malingen når du skal male huset, råder ekspertene.

TID OG PENGER: Eksperter som Klikk.no har snakket med, mener det er ingen penger å spare i å velge billig husmaling.
TID OG PENGER: Eksperter som Klikk.no har snakket med, mener det er ingen penger å spare i å velge billig husmaling. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert
Den dyrere malingen innholder bindemidler og pigmenter som gjør malingen langt mer holdbar. Skal du leie hjelp til å male huset, er det spesielt lurt å investere i maling med høy kvalitet.
Den dyrere malingen innholder bindemidler og pigmenter som gjør malingen langt mer holdbar. Skal du leie hjelp til å male huset, er det spesielt lurt å investere i maling med høy kvalitet. Foto: Foto: Jotun

Priseksempler

Vi har tatt for oss Jotuns dyreste oljemaling og dyreste vannbaserte maling, samt Jotuns billigste oljemaling:

Priseksempel 1: Drygolin Extrem Oljemaling 10 liter (1620 kr) x 5 spann = 8100 kroner. Holdbarhet: Ca. 8-15 år.

Priseksempel 2: Optimal, vannbasert, 10 liter (1395 kr) x 5 spann = 6975 kroner.

Priseksempel 3: Drygolin Oljemaling 10 liter (879 kr) x 5 spann = 4395 kroner. Holdbarhet: Ca. 4-6 år.

(Prisene er innhentet fra Maxbo Alnabru i Oslo.)

Til et toetasjers hus på 100 kvm. grunnflate vil det arealet som skal males utgjøre 180 kvm (fratrukket 10% for vinduer og dører). Avhengig av underlaget vil det da gå med 40 til 60 liter maling for to strøk.

Kilder: Jotun, M. Bratfoss og IFI

Blir du fristet av den laveste prisen, bør du tenke deg om to ganger. Å male huset med billig maling kan bli dyrt i lengden.

- Det er veldig uøkonomisk å kjøpe billige produkter når du skal male huset utvendig. Du sparer ingenting på det, sier malermester Magne Bratfoss, som driver eget malerfirma i Oslo.

Han forundrer seg over de som bruker to til tre millioner kroner på et hus, og deretter skal spare 3000 kroner på å kjøpe billig maling.

Holder dobbelt så lenge

Velger du den billigste malingen på markedet kan du regne med å måtte male huset ditt allerede etter fire år. Legger du til noen kroner når du handler malingspannene, kan malingen holde i dobbelt så mange år - og vel så det.

Les også: De beste og verste snøspadene

- Et godt produkt har en holdbarhetsdato på 8 til 12 år, mens et dårlig produkt har en levetid på rundt fire år, sier Bratfoss.

Forklaringen er at den dyrere malingen innholder bindemidler og pigmenter som gjør malingen langt mer holdbar. Den billigere malingen har ikke beskyttelseseffekt mot UV-stråler og regn.

Kommunkasjonsdirektør i Jotun, Vidar Ullenrød, er enig i at det på lang sikt er ingen penger å spare på å kjøpe billig maling.

- Har man økonomisk evne til å velge den malingen som har best holdbarhet, er det den beste investeringen i tid og økonomi på lang sikt, sier Ullenrød.

Dyr malerhjelp

Dersom du vil leie folk til å male huset for deg, er dette en dyr affære. Da er det liten vits i å spare penger på malingspannene.

Les også: Velg miljømerket maling

- Setter man bort arbeidet til profesjonelle så er malingen den minste kostnaden og da er det ingen tvil om at man bør velge de beste alternativene på markedet, sier Kristian Owren i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI).

Les også: Stor test av ståltermoser

Å male et hus varierer stort i pris alt ettersom hvor mye arbeid som kreves, og hvor gammelt huset er. Men et nytt hus vil koste rundt 25 000- 50 000 kroner å male. Dersom man bruker maling som mister glansen etter fire-fem år, flyr tusenlappene fort bort på malertjenester.

- Den største kostnaden med å male huset utvendig er tiden det tar å male. Man må bestemme seg for hvor ofte man ønsker å gjøre jobben, sier Owren.

Individuell holdbarhet

Malermester Bratfoss mener produsenter som reklamerer med at malingen skal holde i 15 til 20 år er hakket for optimistisk. Kvalitetsmalingen bør likevel holde i 8 til 12 år, mener han. Owren mener at et kvalitetsprodukt kan holde i opptil 15 år.

Les også: Her er Norges beste restauranter

Jotun er forsiktig med å love hvor lenge malingen vil holde seg fordi det er flere faktorer som spiller inn - som klima, underlag, konstruksjon og påføring.

- Men generelt vil et dyrere produkt holde på glansen og beskytte i flere år enn den billigste malingtypen, sier Knut Ivar Johansen, laboratoriesjef for eksteriør i Jotun.

Johansen tillegger at folk har forskjellige erfaringer, og mange kunder har brukt produkter som Drygolin Oljemaling i alle år og er strålende fornøyd. Han tror likevel de aller fleste kunder vil bli mest fornøyd med de dyrere malingsproduktene.

- De dyrere produktene som Drygolin Extrem og Optimal er nøye «skrudd sammen» med de beste råstoffene man har tilgjengelig. Det brukes gjerne mer av stoffer som hjelper mot for eksempel svertesopp og UV-nedbrytning i tillegg til at man velger de stoffene som er påviselig av høy kvalitet. Alt dette fører selvfølgelig til at disse produktene vil bli dyrere enn de tradisjonelle produktene, sier Johansen.

Slik maler du huset (video):

Før du maler

Er det virkelig nødvendig å grunne?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning