Vedlikehold av tremøbler

Majonestrikset fjerner vannmerker på tremøblene

Har du opplevd å få ulekre vannmerker på tremøblene dine, som tilsynelatende er umulig å få vekk? Da har du nok ikke prøvd "majonestrikset".

VEKK MED MAJONES: Irriterende vannmerker på tremøblene? Da kan det lønne seg å prøve majonestrikset. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/craigsd/4613786571/sizes/l/in/photostream/">craigsd</a> på Flicker.com. Noen <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB">rettigheter</a> reservert.
VEKK MED MAJONES: Irriterende vannmerker på tremøblene? Da kan det lønne seg å prøve majonestrikset. Foto: craigsd på Flicker.com. Noen rettigheter reservert. Foto: FOTO: craigsd/flickr.com
Publisert Oppdatert

Tidligere har vi tipset deg om hvordan du kan bruke valnøtt til å "sminke" vekk ripene på tremøblene dine. Nå skal vi tipse deg om hvordan du enkelt blir kvitt uønskede vannmerker på de samme møblene- og denne enkle løsningen er noe de fleste har i kjøleskapet.

Alt du trenger er nemlig litt majones.

Nettstedet todayshomeowner.com har nemlig lagt ut en steg-for-steg beskrivelse av dette enkle trikset. Bare smør litt majones på flekken, og vent et par timer- og vips er flekken borte.

For ekstra vanskelige merker, som gjerne har hatt sitt tilholdssted på møbelet over lengre tid- la majonesen ligge på over natten.

Fettet utligner fargeforskjellen

Torbjørn Heimdal fra Alanor, importør av produkter for vedlikehold i hjemmet, forklarer til Bonytt.no at majonestrikset fungerer rett og slett fordi flekken blir tilført fett.

- Dette gjør at fargeforskjellen utlignes.

- Men tenk på fremtidig lukt, understreker han.

Heimdal vil derimot ikke anbefale bruk av majones eller andre matvarer til slik reparasjon.

- Bruk heller produkter som er beregnet på treverk og vedlikehold av møbler og interiør.

ENKELT OG GREIT: Tilsynelatende alt du trenger for å fjerne vannmerker fra tremøblene dine, er litt majones.
ENKELT OG GREIT: Tilsynelatende alt du trenger for å fjerne vannmerker fra tremøblene dine, er litt majones. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Fettet får vannet til å prelle

Richard W Nilsen ved Biokjemi Norge/Norsk Trepleie påpeker at han ikke skal gi noen fasit hva majones på vannringer angår.

- Men majones inneholder mye fett, og fett får vann til å prelle.

- Det kan godt være at det hadde godt like greit med smør eller andre milde ingredienser som inneholder fett. Eller for eksempel Tresåpe Naturell.

Hvorfor oppstår egentlig vannringer?

- Årsaken til at man kan oppleve å få disse stygge vannringene på for eksempel en bordplate, ligger som regel i hva slags overflatebehandling som er gjort, forklarer Nilsen til bonytt.no

Han utdyper videre at en ubehandlet overflate ikke vil vise disse ringene på samme måte, men hvis det er brukt en ¨dårlig¨ lakk (som gjerne er noe porøs) eller olje så vil vanndugg fra glasset trekke ned gjennom overflatebehandlingen, og ikke slippe ut igjen.

- Og da får du altså disse vannringene.

- Bruker du derimot en god lakk eller en olje av høy kvalitet som er oksiderende (pustende), er som regel ikke dette noe problem.

Kortvarig løsning?

Audun Klauseie fra Alanor påpeker at problemet med matolje(majones)/fett/vann er at det er flyktig.

- Ringen kan komme tilbake igjen etter en stund. Så matoljer er en kortvarig løsning.

- En mer varig løsning er å bruke en herdende olje, forklarer han til Bonytt.no.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Triksene som fjerner gammel tapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning