Interiør inspirert av Downton Abbey

Slik får du Downton Abbey-interiøret

Finn fram sølvtøyet og krystallglassene: Det er klart for nye episoder av Downton Abbey. Slik får du den herskapelige stilen.

Hvordan det går videre med Mary og Tom får vi vite i den nye sesongen av Downton Abbey. Serien har ført til ny interesse for herskapelig interiør. FOTO: ITV.
Hvordan det går videre med Mary og Tom får vi vite i den nye sesongen av Downton Abbey. Serien har ført til ny interesse for herskapelig interiør. FOTO: ITV. Foto: ITV
Publisert Oppdatert

Ny sesong med Downton Abbey er endelig i gang. Hvordan takler Mary sitt nye liv som nybakt mor og ung enke? Og hvordan går det med livene til herskap og tjenere på godset? Det får vi svaret på i den nye sesongen.

I tillegg til å sikre seg tilhengere verden over, har Downton Abbey også skapt en ny interesse for den herskapelige interiørstilen fra begynnelsen av 1900-tallet. Etter år med minimalisme er det igjen lov å være ekstravagant når man inviterer familie og venner på middag: Dekk på med arvet sølvtøy og krystallglass med slipt mønster.

Sølvtøy, krystallglass og damaskduk er essensielt hvis du skal dekke bordet i Downton Abbey-stilen. Kandelabre i sølv hører også med.
Sølvtøy, krystallglass og damaskduk er essensielt hvis du skal dekke bordet i Downton Abbey-stilen. Kandelabre i sølv hører også med. Foto: FOTO: ITV

Klassiske krystallglass

Marie er en klassiker fra Hadeland Glassverk, med slipt klokke og stett. Designet er produsert siden 1912. Rødvinsglass kr 899.
Marie er en klassiker fra Hadeland Glassverk, med slipt klokke og stett. Designet er produsert siden 1912. Rødvinsglass kr 899. Foto: FOTO: Oktan Handel Oktan

Agent Sorgenfri har agentur på et av verdens mest kjente krystallmerker, Waterford. Daglig leder Mari Aarhus Thrane, applauderer den nye trenden med ordentlige kvalitetsglass. - Det er noe galt når vinen du drikker, er dyrere enn glasset du drikker den av, slår hun fast.

Men med tiden har folks drikkevaner endret seg. Før var rødvinsglassene små og fylt til randen. Nå skal glassene være store, slik at vinen får puste. Mange lar derfor være å bruke de gamle, små glassene.

Det synes Mari Aarhus Thrane er synd.

- Bruk disse til noe annet i stedet, for eksempel til vann - eller server desserten i gamle krystallglass.

Hvis du vil servere champagne på Downton Abbey-vis, så merk deg at Crawleyfamilien i Downton Abbey bruker champagneglass av den gamle typen, såkalt skål eller coupe. I våre dager er smale og høye glass, såkalte flutes, mest vanlig. Hva som er best, blir opp til hver enkelt å vurdere, og avhenger også litt av champagnen som drikkes. Flutes, altså de smale glassene, holder best på boblene i champagnen, og til de helt tørreste champagnene er nok dette glasset det mest korrekte. Til litt søtere champagner, og for de som faktisk foretrekker litt mindre bobler, så er champagneskålene bra.

Mari Aarhus Thrane er ikke i tvil om hva hun foretrekker.

- Jeg liker best champagneskålene, og det er rett og slett av estetiske årsaker: Jeg synes de er elegante, og festligere på alle måter. Boblene holder seg bedre i flutes, men som jeg bruker å si: Det er jo bare å drikke fortere, sier hun med en latter.

Overdådige krystallkroner

Lady Mary (Michelle Dockery) og hennes kavaler drikker champagne av elegante glass i krystall.
Lady Mary (Michelle Dockery) og hennes kavaler drikker champagne av elegante glass i krystall. Foto: FOTO: ITV

Men stopp for all del ikke med glassene. For en ekte Downton Abbey-stil, er det bare å kjøre på med ekte krystall for alle pengene: karafler, whiskyglass og store, tunge vaser.

I vasene plasserer du elegante liljer eller langstilkede roser. Hvis du ønsker å ta stilen helt ut, er prikken over i'en en krystallkrone.

Krystallkroner har fått økt popularitet de siste årene, som et flott statement over spisebordet eller i stuen. De heldige sitter på en arvet krystallkrone, men du kan også få kjøpt disse på bruktbutikk eller for eksempel på Blomqvists nettauksjon. Hvis du vil velge kvalitet fra øverste hylle, uten tanke på pris, så gå for en krystallkrone fra Waterford. Prislappen på disse varierer fra 23 000 til 430 000 (!) kroner - og graden av overdådighet avhenger selvsagt av prisen. Vit at du får ordentlig kvalitet for pengene: Krystallkroner fra Waterford henger blant annet i Westminster Abbey. CKL interiør lager også vakre krystallkroner i gammel stil - velg mellom barokk, rokokko, empire og gustaviansk stil.

Er lommeboka slunken, har Jotex en rimelig variant til rett under 2000 kroner - dog ikke i ekte krystall. Og for å holde orden på begrepene: En lysekrone er en lampe med mange pærer satt i system - mens en krystallkrone har slipte krystaller som lyset brytes gjennom.

Dekk på med sølvtøy

For å få den ekte Downton Abbey-stilen dekker man på med sølvtøy. Her er det bare å finne frem det arvede sølvtøyet - nå kan det igjen komme til heder og verdighet.

Krystallkroner fra Waterford er blant verdens flotteste og er garantert å vekke oppmerksomhet.
Krystallkroner fra Waterford er blant verdens flotteste og er garantert å vekke oppmerksomhet. Foto: FOTO: Keith Lapinski Produsenten
Du scorer høyt på eleganse når du servere drikke i en karaffel i serien Colleen fra Waterford.
Du scorer høyt på eleganse når du servere drikke i en karaffel i serien Colleen fra Waterford. Foto: FOTO: Produsenten

For den komplette stilen så holder det ikke bare med bestikk. Hvis du vil ha en ekte, britisk overklassestil har du også tekanne i sølv, og en holder til ristede loffskiver. Sukker- og fløtesett skal også være i sølv. Glem ikke en eller flere kandelabre - de er en viktig del av stilen. En kandelaber skal ha minimum to armer - men her kan du gjerne slå til med tre eller fem. Jo større, jo bedre.

Rokokko tekanne, fløtemugge og sukkerskål i sølv, fra Blomqvists nettauksjon. Prisantydning: 3000-5000 kroner.
Rokokko tekanne, fløtemugge og sukkerskål i sølv, fra Blomqvists nettauksjon. Prisantydning: 3000-5000 kroner. Foto: FOTO: Blomqvist

Glem ikke duk på bordet - her snakker vi den fineste damask, eller duker prydet med engelsk broderi. Hvis du ikke er så heldig å sitte på gammelt arvesølv, så har Sølvfunn i Oslo et stort utvalg av brukt sølvtøy. Eller du kan prøve bruktbutikker eller Blomqvists nettauksjon. En gullsmedforretning vil også ha et stort utvalg nytt sølv.

Mønstret tapet

Glem hvite vegger og minimalisme - her er det mønstret tapet som gjelder. I alt fra dype farger, til pastell og mer klare varianter, med mye mønster.

Britiske Farrow & Ball har tapet i riktig stil, det samme har Laura Ashley. Husk at tapet ikke behøver å være begrenset til stue eller soverom - for en ekte, britisk overklassestil kan du gjerne slå til med tapet på badet. For en mer hjemlig variant, prøv de kulturhistoriske tapetene Norsk Arv, som består av tapeter med gamle mønstre.

Serviset Riverton fra Wedgewood passer inn i stilen. .
Serviset Riverton fra Wedgewood passer inn i stilen. . Foto: FOTO: Produsenten
Bestikket Dobbel Rokokko fra Brødrene Lohne & Theodor Olsen Sølvvareverksted.
Bestikket Dobbel Rokokko fra Brødrene Lohne & Theodor Olsen Sølvvareverksted. Foto: FOTO: Produsenten
Trearmet kandelaber fra Brødrene Lohne og Theodor Olsen Sølvvareverksted.
Trearmet kandelaber fra Brødrene Lohne og Theodor Olsen Sølvvareverksted. Foto: FOTO: Produsenten
Ingenting å si på stilen når Cora drikker te med svigermor Violet ute i det fri. Tesettet er i sølv og tekoppene i fineste porselen. Elegante rottingstoler sørger for komfort og bordet er dekket med damaskduk.
Ingenting å si på stilen når Cora drikker te med svigermor Violet ute i det fri. Tesettet er i sølv og tekoppene i fineste porselen. Elegante rottingstoler sørger for komfort og bordet er dekket med damaskduk. Foto: FOTO: ITV
Kakefat i flere etasjer fra Royal Copenhagen i serien hvit riflet er perfekt til afternoon tea.
Kakefat i flere etasjer fra Royal Copenhagen i serien hvit riflet er perfekt til afternoon tea. Foto: FOTO: Produsenten

Serien består av 13 tapetmønstre i 23 forskjellige fargekombinasjoner. Disse er å få kjøpt på TSH Interiørdesign.

Mørke treslag gjelder i "et møblert hjem"

For den helt ekte Downton Abbey-stilen, skal man strengt tatt ha et gods med flere rom enn man kan klare å telle. Da er det enklere å satse på riktig inventar. For autentiske møbler fra denne perioden, prøv Blomqvists nettauksjon. Det lar seg også fint gjøre å få tak på nye møbler i riktig stil.

Styr unna lyse treslag hvis du vil dyrke Downton Abbey-stilen. Her er det mørk eik og mahogny som gjelder, verken furu eller bjørk hører hjemme i dette universet. Gå for store, dype og myke sofaer, enten i dyprød fløyel eller med lyst blomstermønster.

Rokokkomøbler passer fint inn i stilen, gjerne med rotting i ryggen. I biblioteket eller på kontoret kan du ha tunge, dype lenestoler og sofa i skinn, for eksempel av typen Chesterfield.

Bad med mønstret tapet på veggene i ekte Downton Abbey stil. Tapetet kommer fra britiske Farrow & Ball. Speil med tung, forgylt ramme kompletterer stilen.
Bad med mønstret tapet på veggene i ekte Downton Abbey stil. Tapetet kommer fra britiske Farrow & Ball. Speil med tung, forgylt ramme kompletterer stilen. Foto: FOTO: Farrow & Ball
Herskapelig tapetmønster fra britiske Farrow & Ball. Perfekt i en stue med god takhøyde, stukkatur og lysekrone.
Herskapelig tapetmønster fra britiske Farrow & Ball. Perfekt i en stue med god takhøyde, stukkatur og lysekrone. Foto: FOTO: Farrow & Ball
Tapet fra Fargerike passer godt til Downton Abbey-stilen.
Tapet fra Fargerike passer godt til Downton Abbey-stilen. Foto: FOTO: Produsenten

Gulvene dekkes med persiske tepper, og gardinene skal være tunge og går fra tak til gulv. På soverommet kan du gå for en stor himmelseng med forheng.

Soverommet for øvrig kan godt være møblert med lenestoler, bord og sofa. Grevinne Cora har en sjeselong på sitt soveværelse, noe som var typisk for stilen i denne perioden. Et absolutt must på en kvinnes soverom er et toalettbord med speil. På toalettbordet hører med hårbørste i sølv, parfymeflakonger og smykkeskrin - gjerne i sølv. På veggene er oljemalerier tingen - enten landskapsmotiver, eller portretter av forfedre, med gullforgylt ramme. Populært blant den britiske overklassen var også gobelin, en billedvev fra Frankrike som ble brukt som veggteppe. Slike finner vi også på Downton Abbey. Rundt omkring i huset plasserer du pidestaller for blomster og planter. Plasser også små tebord eller kaffebord ved siden av lenestoler, og voila: du har en ekte, herskapelig stil hjemme.

På badet går du for gammeldags badekar med løveføtter. Little England Design i Sandvika utenfor Oslo har spesialisert seg på import av britiske servanter, badekar og armatur i gammel stil, og har et stort utvalg innen de forskjellige epokene.

Her er tjenerne du trenger

Hvis man virkelig skal fullføre stilen, skal man strengt tatt ha en liten hærskare med tjenere: hovmester, husholderske, lakei, kammertjener, kokk og sjåfør. Det kan bli litt verre å få til, men har du penger, kan du for eksempel få tak på en butler i England - der utdannes det fortsatt butlere som jobber for overklassen eller på luksushoteller.

Om dagens overklasse føler et like stort eierskap overfor sine tjenere som de gjør i Downton Abbey, er ikke godt å si. Men det kan passe å avrunde med følgende replikk fra enkegrevinne Violet (Maggie Smith):

- Jeg hadde rett om tjenestepiken min. Hun slutter - for å gifte seg! Hvordan kan hun være så egoistisk?

Les også:

Britiske Laura Ashley med en moderne vri på den herskapelige stilen.
Britiske Laura Ashley med en moderne vri på den herskapelige stilen. Foto: FOTO: Laura Ashley
Dyp rød sofa og persisk teppe på gulvet i biblioteket på Downton Abbey. Lady Rose (Lily James) later til å kjede seg, bøkene til tross.
Dyp rød sofa og persisk teppe på gulvet i biblioteket på Downton Abbey. Lady Rose (Lily James) later til å kjede seg, bøkene til tross. Foto: FOTO: ITV
Rød spisestuestol fra Laura Ashley.
Rød spisestuestol fra Laura Ashley. Foto: FOTO: Laura Ashley
Rød fløyelsstol fra Home & Cottage passer fint inn i biblioteksstilen på Downton Abbey. Kr 4995.
Rød fløyelsstol fra Home & Cottage passer fint inn i biblioteksstilen på Downton Abbey. Kr 4995. Foto: FOTO: Per_Stian_Johnsen Produsent
Toalettbord i Queen Anne-stil. Fra Blomqvist nettauksjon. Prisantydning: 4000-6000 kroner.
Toalettbord i Queen Anne-stil. Fra Blomqvist nettauksjon. Prisantydning: 4000-6000 kroner. Foto: FOTO: Blomqvist
Smykkeskrin i sølv fra Brødrene Lohne og Theodor Olsen Sølvvareverksted.
Smykkeskrin i sølv fra Brødrene Lohne og Theodor Olsen Sølvvareverksted. Foto: FOTO: Produsenten

Tid for te: Britisk afternoon tea

Klassisk og lys innredning

Mad Men-stil på soverommet

Herskapelig leilighet

Både herskap og tjenere engasjerer seg i hverandres liv på Downton Abbey.
Både herskap og tjenere engasjerer seg i hverandres liv på Downton Abbey. Foto: FOTO: ITV

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning