Kraftfull palett

To blokkleiligheter ble slått sammen til én bolig med lysinnfall fra tre kanter. En gedigen dusjsone midt i stuen og kraftig fargepalett understreker stedets varme og originalitet.

Publisert Oppdatert

Fargepaletten

- Fargene spenner fra ren, umalt mur til tre grå valører: «China Clay» dekker peis og langvegg i gang, «Tuscan Earth» er brukt ved badesonen og den mørkeste, «Amber Gris», pryder kontrastveggen på kjøkken og soverom. Den mørke lilla, «Carraghen», som er brukt flere steder, fant jeg først og falt pladask! Den gir meg både ro og energi. - Leken med matte og blanke farger og de glitrende flisene fra Fired Earth som skifter farger med lyset, var viktige for meg. Spillet i farger og lys ga meg kontraster jeg liker, sier eieren.

- Et hus eller en bolig skal kommunisere med dem som bor der. Eieren ville ha en gjennomført åpen leilighet med stramme flater og tok sjansen på å koble sammen to leiligheter, med dusjen midt i stua - ved en avslapningssone i mørk lilla, forteller interiørarkitekt MNIL Birgitte Appelong.

Disse grepene åpnet nye og spennende sammenhenger mellom rommene og ga fri tilgang til dagslys fra tre sider. Dristig fargebruk, blant annet karakteristisk lilla og aubergine, står i myk motvekt til den stramme innredningen.

Åpen badesone

Ideen om dusj midt i stuen kom da interiørarkitekten og beboeren oppdaget muligheten for å gjøre en lang og smal stue og et lite bad om til et større allrom.

- Med en åpen badesone integrert i stuen kunne peisen oppleves både fra avslapningssonen og dusjen. Men den uvanlige løsningen var en utfordring for håndverkerne, sier beboer Lisbeth Amundsen.

Blant annet måtte det nye, massive eikegulvet flukte med flisene i dusjsonen. Peisen på motsatt side er lagt på nivå med detrobuste eikegulvet. Peiskappen like overbrennkammeret er markert med et stort flisefelt i varme, glitrende fargetoner.

De kraftige fargene på alle tverrgående vegger er kanskje det som setter tydeligst preg på stedet.

Tverrveggen i den lilla stuen er bygd opp av kjøkkenskap fra gulv til tak, og bak dørene skjules stereoanlegg, tv og andre duppeditter.

- For å oppnå ekstra volum og dybde ble dørene som utgjør endeveggen høyglanslakkert hos en billakkerer. Overflaten ble så blank at den speiler hele rommet og matcher den nesten like blanke veggen på toalettet, sier Amundsen.

Rå betong

Langveggen ut mot gaten er i rå betong, mens innerveggen rett imot den store, lave gruepeisen er malt i en tone som minner om italiensk murpuss eller toskansk jord. Alle vinduskarmer i leiligheten er fjernet og murt opp igjen i en stram stil, og alle døråpninger er blitt utvidet.

Den lilla hovedfargen har fått følge av kryddernyanser og varme gråtoner. Til sammen gir den personlige fargepaletten boligen en særegen varme og originalitet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning