Fem lekre anneks

Kompakt kos med anneks

Mange produsenter leverer små anneks, og avhengig av bruk og plassering trenger du ikke å søke om tillatelse til å sette de opp.

ANNEKS: Ikke bare er det lite, det er fint å se på også. Minihuset One + er innredet praktisk, og det er lagt opp til utendørsliv med terrasse og pergola. Det fine uterommet gjør at hytta føles større. Loungestoler fra Ikea, kr 245, vintagepute, kr 495, puter fra AnnaO/jtp-design.se, kr 199. Gul krakk fra Ellos, kr 599.
ANNEKS: Ikke bare er det lite, det er fint å se på også. Minihuset One + er innredet praktisk, og det er lagt opp til utendørsliv med terrasse og pergola. Det fine uterommet gjør at hytta føles større. Loungestoler fra Ikea, kr 245, vintagepute, kr 495, puter fra AnnaO/jtp-design.se, kr 199. Gul krakk fra Ellos, kr 599. Foto: FOTO: House of Pictures
Publisert Oppdatert

Anneks kan brukes til så mye: Gjesterom, hobbyrom, tv-stue, tenåringshule, bibliotek, skrivestue eller badstue? Det gir deg mulighet til å innlosjere gjester eller bare bruke det som en hagestue.

Noen vil kalle det en hytte, andre et anneks. Svenskene kaller det friggebod, og i Sverige er de små hyttene adskillig mer utbredt enn her hjemme.

Holder du deg til 15 kvadratmeter, kan du sette opp anneks helt uten å spørre om lov. Det forutsetter at du ikke skal bo i det og at reguleringsplanen tillater flere bygg på eiendommen.

Anneks er stort i Sverige

I Sverige finnes det flere leverandører som spesialiserer seg på friggeboder, og flere av byggene er stilrene med spennende materialvalg.

ANNEKS: I minihuset One + kan du gå rett fra terrassen og inn i det kombinerte sove- og allrommet.
ANNEKS: I minihuset One + kan du gå rett fra terrassen og inn i det kombinerte sove- og allrommet. Foto: FOTO: House of Pictures

Et av dem er minihuset One+, tegnet av en av Danmarks mest anerkjente arkitekter, Lars Frank Nielsen fra arkitektkontoret 3XN. Grunnmodulene er på 15 eller 20 kvadratmeter, og det er brukt materialer som krever minimalt vedlikehold. Husene er isolert og har energivennlige vinduer og skyvedør. Og hvis du flytter og vil ha med deg anneks, er det fullt mulig også.

Anneks blir funkjonell hytte på 15 kvadrat

Den norske industridesigneren Ole Petter Wullum fra NTNU har tegnet et byggesystem med småhus for Rindalshytter.

- Trikset er å tenke flerbruk. Den vanlige holdningen er at hytta må ha en viss størrelse, men du kan fint lage en fullt funksjonell hytte på 15 kvadratmeter, sier han.

Systemet Småhus består av mange små enheter i stedet for én stor. Hyttene er mellom 15 og 25 kvadratmeter, og ideen er at man kan bygge et tun av flere anneks, inspirert av de gamle setertunene.

ANNEKS: Denne produsenten leverer nøkkelferdige hytter. Modellene TVH2 og KS1 Karlsson koster fra ca. kr 350 000.
ANNEKS: Denne produsenten leverer nøkkelferdige hytter. Modellene TVH2 og KS1 Karlsson koster fra ca. kr 350 000. Foto: FOTO: Produsenten

- Vi bryter opp de ulike funksjonene i små deler og setter dem sammen på nytt. Poenget er å tenke flerbruk, for eksempel at sofaen også er seng. Slik får du inn mye på liten plass.

Anneks er fint for storfamilien eller førstegangsetablererne

Wullum sammenligner også de små hyttene med de tradisjonelle kolonihagehyttene.

- Når du har liten plass inne, blir uterommet det viktigste. Det utnytter du fint ved å lage et tun.

Designeren har hatt tre hovedmålgrupper i tankene. Den ene er førstegangsetablererne som kan starte med en liten byggekloss og utvide etterhvert. Den andre er storfamilien som bruker hytta som et samlingssted. Den siste gruppen er seniorene.

ANNEKS: Modulsystemet Småhus består av hytter på 15 og 20 kvadratmeter. Fra kr 129 000.
ANNEKS: Modulsystemet Småhus består av hytter på 15 og 20 kvadratmeter. Fra kr 129 000. Foto: FOTO: Produsenten

- Hvis du ofte får besøk av barn og barnebarn, er det godt å kunne bo sammen, men likevel ha hvert sitt lille anneks.

Søk om bruksrett om du vil overnatte

Den minste hytta Wullum har designet er 15 kvadratmeter, og dermed kan den settes opp uten å søke godkjenning. Selv ville han likevel tatt seg bryet med å fylle ut skjemaene.

- Hvis du først setter opp et anneks, er det lurt å søke om full bruksrett slik at du kan bruke hytta som soverom. Deler du huset i to med en familiekøye i hver del, får du faktisk sengeplass til seks.

 • ANNEKS: Denne hytta forhandles gjennom Coop og Maxbo her i Norge. Stilrene Jabo Steps er 15 kvadratmeter og koster fra kr 255 000.
  ANNEKS: Denne hytta forhandles gjennom Coop og Maxbo her i Norge. Stilrene Jabo Steps er 15 kvadratmeter og koster fra kr 255 000. Foto: FOTO: Produsenten

  Slik er reglene

 • Du kan sette opp et lite anneks uten å søke om tillatelse - bare du følger disse reglene:
 • Tomten må være bebygd fra før, og regulert til bygging.
 • Anneks kan ikke være større enn 15 kvadratmeter.
 • Mønet må maks være 3 meter høyt, gesimshøyden 2,5 meter.
 • Det må være minst 1 meter til en annen bygning på eiendommen og minst 4 meter til tomtegrensen.
 • Er tomten i strandsonen, må du uansett søke.
 • Bygget kan ikke brukes til «beboelse», det betyr blant annet at du ikke kan sove der.

Husk å sjekke reglene der du bor - de kan være forskjellige fra kommune til kommune!

Kilde: lovdata.no

Les også:

ANNEKS: Huset One+ leveres med kranbil, innflytningsklart. Pris fra ca. kr 200 000.
ANNEKS: Huset One+ leveres med kranbil, innflytningsklart. Pris fra ca. kr 200 000. Foto: FOTO: Produsenten

Slik får du hytte på terrassen

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Møbeltabbene alle gjør

Drømmematerialet snekkeren hater

ANNEKS: Anneks på 10, 15 og 20 kvadratmeter, klare for å løftes på plass. Fås også som badstue på 15 kvadratmeter. Ferdigmontert, malt og isolert, fra ca. kr 175 000.
ANNEKS: Anneks på 10, 15 og 20 kvadratmeter, klare for å løftes på plass. Fås også som badstue på 15 kvadratmeter. Ferdigmontert, malt og isolert, fra ca. kr 175 000. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning