Kjøkken og induksjonstopper

Slik bruker du induksjonstoppen riktig

En induksjonstopp er kraftige saker og må brukes deretter også.

FEIL BRUK: Denne stekepannen er kjørt for hardt på boost-funksjonen på induksjonstoppen, så dersom stekepannen eller grytene dine ser slik er det et tegn på at du bruker platetoppen feil.
FEIL BRUK: Denne stekepannen er kjørt for hardt på boost-funksjonen på induksjonstoppen, så dersom stekepannen eller grytene dine ser slik er det et tegn på at du bruker platetoppen feil. Foto: FOTO: Alexander Berg jr.
Sist oppdatert

Er du en av stadig flere som har induksjonstopp på ditt nyoppussede og moderne kjøkken? Da har du kanskje full oversikt over hvordan den skal brukes?

Feil bruk av tradisjonelle komfyrer er en av strømtyvene i hjemmet. Og enda viktigere er det å bruke komfyren riktig dersom man har induksjonstopp, fordi disse er kraftpakker som fort kan resultere i brent mat om de ikke håndteres riktig.

- Induksjonstoppene er en ny verden for dem som tidligere har hatt en tradisjonell komfyr, fordi det går opptil tre ganger så fort med en induksjonstopp, forteller produktsjef hos Miele, Stian Normann-Arvesen, til klikk.no.

- Og ofte er det manglende kunnskap som er årsaken til at mat for eksempel brenner seg i en gryte på en induksjonstopp.

Dårlig utnyttelse av effekten

Har du en induksjonstopp med avdelte soner, gjerne i form av sirkler, er det viktig for best mulig effektutnyttelse at gryten eller stekepannen dekker sonen mest mulig.

- Dersom du for eksempel skal koke vann vil det gå fortere i en gryte som dekker hele sonen enn i en gryte som bare delvis dekker. Årsaken er at den mindre gryten ikke vil utnytte all effekten som er tilgjengelig i sonen, forklarer Normann-Arvesen, som imidlertid understreker at gryten gjerne kan være større en sonen.

- Utnyttelsen av sonens makseffekt vil også avhengig av gryten eller stekepannens magnetiske egenskaper. Dess dårligere disse er, jo lengre tid vil matlagingen ta.

Les bruksanvisningen

Det viktigste rådet fra Normann-Arvesen er å lese bruksanvisningen. Nøye!

- Gjør deg kjent med hvordan toppen skal brukes i de ulike matlagingssituasjonene. Man bør også stå ved toppen den første stunden man lager mat for å vende seg til hvordan den fungerer. Mange er ikke klar over hvor fort det egentlig går å varme opp for eksempel grøt.

Unngå boost-funksjonen

Et av fortrinnene ved en induksjonstopp er at den har en såkalt boost-funksjon, som er en form for turboløsning som setter ekstra fart på oppvarmingen.

- Dette er en funksjon man bør unngå å benytte dersom man ikke står ved komfyren og passer på hele tiden, fordi effekten er veldig høy og oppvarmingen skjer tilsvarende hurtig, utdyper Normann-Arvesen.

Fleksibel soneinndeling

De nyeste induksjonstoppene leveres nå med såkalte fleksible løsninger, som betyr at toppen ikke er inndelt i kokesoner slik at kokekaret kan settes hvor som helst.

- Induksjonsteknologien er basert på plassering av magnetspoler under glassplaten. I induksjonstopper med soner er det en spole under hver sonene, men med fleksiløsningen er det plassert mange små spoler under hele glassplaten. Ulempen med dette er at man ikke kan se hvor spolene er plassert under glassplatene, og dersom man ikke får dekket akkurat en eller flere spoler, på den måten at spolene bare delvis dekkes av gryten, vil man heller ikke kunne utnytte spolenes fulle effekt, beskriver Normann-Arvesen.

Magnetiske gryter

Det bør være kjent for de fleste at induksjonstopper krever gryter og stekepanner med minimum magnetisk overflate, aller helst bør de være laget av et magnetisk materiale som stål og jern.

- Det er disse materialene som fungerer best på induksjonstopper, sier Brand Manager hos Høyang-Polaris, Gro Flisnes, til klikk.no.

- Aluminiumsprodukter med en magnetisk bunn vil ha lengre oppvarmingstid.

Ødelegges med for sterk varme

Boost-funksjonen er som nevnt hendig for å få en rask oppvarming, men den gir så rask oppvarming at gryter og panner kan få skade over tid.

- Dersom gryter og stekepanner brukes for mye med boost-funksjonen kan resultatet rett og slett bli at bunnen krummer seg og kontaktflaten med induksjonstoppen blir mindre. Det vil igjen redusere effekten man kan hente av kokesonen.

I tillegg til at høy varme vil skade selve stekepannen, kan resultatet også bli at belegget skades.

- Det inntreffer dersom stekepannen varmes opp til over 250 grader. For vår del har vi tatt konsekvens av og utviklet et belegg som hindrer oppvarming over 230 grader, utdyper Flisnes.

Les også:

Slik planlegger du kjøkkenet

Slik takler du de skitneste jobbene på kjøkkenet

Gjemte kjøkkenet under trappen

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også